20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Hrvaška se boji, da bo Slovenija, po vzoru Avstrije in Nemčije, začela vračati migrante

Hrvaški mediji so se razpisali o tem, da države članice Evropske unije, ki so v schengenskem območju, delajo na tem, da bi onemogočile vstop desettisočim migrantom v svoje države. V tem načrtu pa naj bi se slabo pisalo ravno Hrvaški. Skrbi jih to, da čeprav so del Evropske unije, še niso znotraj schengenske meje.

Slovenija, Avstrija in Nemčija pa pošiljajo vse migrante ravno nazaj na Hrvaško. Število migrantov pa ni majhno, poročajo hrvaški mediji – “govorimo o desettisočih migrantov”. Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je dejal, da je treba schengen bolje zavarovati. Kritika pa pade ravno na Slovenijo, saj je dejal, da je dodaten nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo nujno potreben.

“Zadnjih nekaj dni se je situacija močno zaostrila, tako kot ukrepi nekaterih držav Evropske unije glede politike do migrantov, še posebej Slovenije, Avstrije in Nemčije,” pišejo hrvaški mediji. Peter Webinger, vodja oddelka za azil, migracije in človekove pravice na avstrijskem ministrstvu za notranje zadeve, je dejal, da morajo “močneje zaščititi zunanje meje schengna”. Z njim se strinja tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je v odzivu na slovenske kritike, da je dodaten nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo neutemeljen, dejal, “da je žal potreben, saj je naš cilj Evropa brez notranjih meja, ki pa bo mogoča le, če bomo zagotovili delujoče zunanje meje”.

 

Celoten članek lahko preberete tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine