21.6 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Hrvaška postaja zelo nevarna država za turiste! Samo v tednu dni tam zabodli tri turiste, od teh enega do smrti, na Krku pa fizično napadena Slovenka

Hrvaška velja za varno počitniško državo, a so tam v zadnjem tednu zabeležili štiri fizične napade na turiste iz drugih držav. V treh ločenih napadih z noži je bil umorjen fant iz Nemčije, turista iz Avstralije in Francije pa sta bila ranjena. Fizične poškodbe je utrpela tudi turistka iz Rusije. Vsi napadalci so bili hrvaški državljani, poroča STA.

 

V Pulju je prejšnjo sredo 32-letnik z nožem umoril 23-letnega državljana Nemčije. Ta naj bi pred tem v nekem lokalu pohvalil napadalčevo frizuro z dreadlocki, napadalec pa je menda pohvalo doživel kot žalitev.

V napadu z nožem v splitskem nočnem klubu, ki se je zgodil dva dni po umoru v Pulju, so bile ranjene štiri osebe, med njimi 23-letni državljan Avstralije. Napadalec je razgrajal v lokalu, med drugimi je z nožem porezal varnostnika in policista, ki ni bil v službi.

V Splitu je bil prejšnji ponedeljek huje ranjen tudi 31-letni francoski državljan, ki je iz morja zagledal moškega, ki je na plaži brskal po njegovih stvareh. Ko je stopil iz vode, da bi preprečil tatvino, je ga je neznani napadalec zabodel v predel prsi, poleg tega je turistu ukradel denarnico.

Prejšnji petek pa je v Bolu na otoku Brač neznani napadalec napadel 47-letno rusko državljanko in jo oropal. Ženska je bila lažje poškodovana, a je ostala brez ogrlice, vredne približno tisoč evrov.

Na Hrvaškem so pred kratkim objavili raziskavo zagrebške ekonomske fakultete o sezonski naravi kriminala, predvsem tatvin in ropov, na Hrvaškem med letoma 1998 in 2016. Ugotovili so, da se za vsak odstotek povečanja števila turistov za 0,3 odstotka poveča tudi kriminal, kar kaže na negativno plat razvoja turizma, je poročal novičarski portal index.hr.

V raziskavi so opozorili, da kriminal zmanjšuje privlačnost določene države za turiste in je lahko ovira za nadaljnji razvoj turizma. Menijo, da je nujen učinkovit boj proti kriminalu.

Portal navaja tudi mnenje strokovnjakov za varnost, da je eden od razlogov za incidente, ki se dogajajo na krajih, kjer se zbira veliko ljudi, pomanjkanje policistov na terenu. Čeprav je Hrvaška ena od članic EU z največjim številom policistov na število prebivalcev, je skoraj tretjina od 19.000 policistov angažirana na meji, veliko jih je tudi v različnih pisarnah. Samo v Zagrebu naj bi imeli za polovico manj policistov na terenu, kot bi jih potrebovali.

Hrvaško notranje ministrstvo je v Zadru ustanovilo tudi poseben štab za izvajanje varnostnih ukrepov, ki deluje med glavno turistično sezono.

Index.hr. še navaja nedavne izjave hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića, da je varnost ena od blagovnih znamk hrvaškega turizma. Portal meni, da so pogosti fizični napadi na turiste v zadnjem tednu pokazali, v kolikšni meri je Hrvaška zares varna.

Da je nasilje na Hrvaškem postalo zaskrbljujoče, kaže tudi današnje strokovno omizje z naslovom Travma, nasilje in družba: Kaj se dogaja na Hrvaškem?, ki se ga bodo v Zagrebu udeležili psihologi, sociologi, psihiatri in socialni delavci.

Kot pravijo naši viri, bodo ti dogodki, ki v Evropi močno odmevajo, še dodatno oslabili hrvaški turizem, ki je v letošnji sezoni povsem nekonkurenčen. Cene turističnih storitev namreč letijo v nebo…

Zadnje novice

Sorodne vsebine