7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Hrvaška novinarka razkrila: Je tajkunska družina Hakl, ki obvladuje časopis Večer, vilo na Krku plačala z gotovino?

Njivice na otoku Krku, v zaščitenem zalivu Beli Kamik, so bile nekoč zgolj ribiško mesto. Danes je to ena od najlepših turističnih destinacij na severozahodu Krka, kjer so vile in apartmaje kupili številni znani Slovenci. Vplivnim Slovencem so Njivice privlačne tako zaradi cestne povezave s kopnim kot tudi zaradi letališča. Med srečneži, ki na severu hrvaškega Jadrana uživajo na čistih plažah, v mediteranskem podnebju in na dolgih sprehajališčih s kolesarskimi stezami, sta tudi zakonca Hakl.

 

Marijana in Boris Hakl, starša lobista ter lastnika in direktorja Večera Uroša Hakla, sta svoj kos morskega raja našla na Ulici kralja Tomislava. Ta se nahaja v tretji vrsti od morja, tako da Haklova do plaže, restavracije in promenade potrebujeta komaj deset minut vožnje.

Po podatkih iz hrvaških zemljiških knjig sta Haklova počitniško vilo z vrtom (kupila) od Petra Ilijevskega, lastnika dentalnega laboratorija v Krapinskih toplicah. Ta je vilo podedoval od svoje mame, Aleksandre Ilijevske. Nepremičnina Haklovih je vpisana kot hiša z dvoriščem s površino 450 kvadratnih metrov. Na vili ni nobene hipoteke, tako da je bila očitno v juniju 2010 kupljena z gotovino. Haklovi se očitno na Krku počutijo kot doma, saj v nasprotju z dugimi znanimi Slovenci v hrvaško vilo niso investirali prek agencije za nepremičnine. Preiskali smo hrvaški sodni register in odkrili, da v južnem sosedstvu nimajo nobene registrirane družbe.

Na vilo jim ni bilo treba vknjižiti hipoteke
Nedavno smo objavili razne sporne posle družine Hakl. “Pomgradu v solasti Marijane Hakl v letih 2017/18 iz proračuna kar 34 milijonov evrov!”– je bil članek, ki je pričal o spretnem izčrpavanju proračunskih milijonov mame Uroša Hakla. “Milijoni slovenskih lekarn družini Hakl za sporni prevzem Večera” – smo pisali v januarju 2018. Ostaja odprto vprašanje, ali je družina Hakl slovenski davčni upravi prijavila vilo na Hrvaškem? Kvadratni meter novogradnje na tisti ulici se vrti okoli dva tisoč evrov, zato predvidevamo, da so Haklovi za vilo z zemljiščem leta 2010 plačali impozanten znesek.

No, glede na vroče poletje se je družina Hakl zagotovo odpravila na jug v svojo preurejeno vilo. Posnetki namreč kažejo, kako so Haklovi okoli svojega posestva na Krku zgradili visok kamniti zid in opravili renovacije, tako da radovedneži ne morejo motiti idile in zasebnega počitnikovanja tajkunsko-vlagateljske družine iz Murske Sobote. Haklovi nimajo nobene hipoteke na jadranskih nepremičninah, zato je jasno, da so vse plačali z gotovino.

Haklovi imajo v Njivicah še eno, kar se da zanimivo hrvaško sosedo. Govorimo o Zagrebčanki Gabrijeli Beranek Pazman, ki ji je grozil tudi zapor, ker je masovno goljufala potrošnike prek telefonskih številk, ki so se začenjale z 060. To so številke z dodano vrednostjo, na katere so klicali naivneži, ki so želeli zadeti na jackpotu ali slišati svojo najljubšo pesem v oddajah ali na lokalni televiziji na Hrvaškem. Sedaj bo ime te Hrvatice, poznane po prevarah, tisto, s katerim se bodo znani Slovenci srečevali na ulici, ko pridejo na počitnice na Krk, in se nahaja na seznamu davčnih dolžnikov. No, navedeni Slovenci v Njivicah imajo tudi ugledne sosede, kakršen je nekdanji župan Opatije Axel Luttenberger.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine