2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Hojs zadovoljen s podporo na interpelaciji, z Janšo se bo pogovoril v ponedeljek

Notranji minister Aleš Hojs je zadovoljen z glasovanjem na interpelaciji, ki jo je po več kot 16-urni razpravi uspešno prestal. Izpostavil je, da je bila izrazito ideološka, opozicija pa ni zbrala niti toliko glasov, kot je napovedala. Hojs ocenjuje, da se bosta s premierjem Janezom Janšo v ponedeljek pogovorila o nadaljnjem sodelovanju.

Predlog za Hojsovo razrešitev je podprlo 38 poslancev, proti jih je bilo 43. Za uspeh interpelacije bi predlagatelji morali zbrati najmanj 46 glasov.

V koaliciji je bilo glasovanje v skladu s pričakovanji, z nekaj ločenimi mnenji oz. glasovanji poslancev, ki so bila skladna z njihovimi prepričanji in ideologijo, je v izjavi novinarjem po interpelaciji ugotavljal Hojs. Poslanci DeSUS namreč niso glasovali enotno.

Po njegovih ocenah je bila razprava v nekaterih segmentih izrazito podcenjujoča, na nekakšen način nesramna in neprimerna temu okolju. Sam upa, da ni bil žaljiv, mnogi pa so po njegovih besedah bili. “Ob ideoloških temah ne gre drugače, kot da sama razprava morda zaide kdaj s tira. To je normalno,” je dejal.

Minister ocenjuje, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo sestala v ponedeljek in ponovno pogovorila o nadaljnjem sodelovanju ali nesodelovanju. K tej odločitvi lahko po njegovih besedah vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu.

“Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem,” je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Zadnje novice

Sorodne vsebine