6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Hinavščina na kvadrat! Jani Möderndorfer, človek, ki je kopal milijardno bančno luknjo, preiskuje banke in podtika političnim nasprotnikom nepravilnosti!

Jani Möderndorfer, eden največjih poslanskih konvertitov v zgodovini slovenskega parlamenta, ki drugim očita in v imenu (globoke) države preiskuje sume pranja denarja v dneh največjih slovenskih bankah, je človek, ki je pomagal kopati več milijardno bančno luknjo. Je sploh lahko verodostojen? Za levico očitno ja.

Poslanec Cerarjeve SMC, politična selivka Jani Möderndorfer, je kot predsednik preiskovalne komisije o Novi Ljubljanski banki (NLB) namreč v hudem konfliktu interesov, takšnem, ki kliče po kriminalistični preiskavi in takojšnji razrešitvi.

Möderndorfer že nekaj časa vodi preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije in financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB, d. d., ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM, d. d. To je komisija, ki je pravzaprav nepotrebna, saj se je z bančnim kriminalom ukvarjala že preiskovalna komisija pod vodstvom poslanca Anžeta Logarja (SDS). Namen Möderndorferjeve komisije se je pokazal zdaj, tik pred volitvami: s pomočjo mainstream medijev, med katerimi prednjačita POP TV in Večer, diskreditirati največjo opozicijsko stranko.

Möderndorfer je svojo komisijo, kot smo že pisali, vodil dokaj ležerno, zaslišanjem ključnih prič je namenil samo nekaj minut, a dovolj, da v miru popijejo kavo, za odgovore na ključna vprašanja pa je seveda zmanjkalo časa. Vendar je težava njegovega vodenja preiskovalne komisije drugje.

Med največjimi upniki Olimpije je tudi FURS, ki ji je klub dolžan skoraj 190 tisoč evrov za obračun DDV, zato se postavlja vprašanje, ali je bila prisilna poravnava namenjena temu, da se klub izogne plačilu davčnega dolga. Na seznamu upnikov se najdejo sicer tudi upniki s Cipra in iz Švice.

PIsali smo že o dokumentih, ki se nanašajo na njegovo poslovanje v Košarkaškem klubu Olimpija, kjer je bil predsednik dolgih sedem let. Med njimi je bil tudi seznam upnikov in terjatev do tega kluba v letu 2016, ko je bil še predsednik. Med upniki KK Olimpija je tako tudi NLB, s katero je klub podpisal kreditno pogodbo, »težko« 0,24 milijona evrov, kolikor je Olimpija pod Möderndorferjevim predsednikovanjem vzela kredita. Prvotno poročilo o finančnem položaju in poslovanju društva KK Olimpija Ljubljana navaja celo znesek 360 tisoč evrov dolga NLB. To poročilo, ki je nastalo sredi leta 2016 in je tudi notarsko overjeno, je bilo sicer namenjeno vložitvi predloga za začetek poenostavljene prisilne poravnave, ki jo je predlagalo poslovodstvo društva oz. kluba. Kot je znano, je sodišče predlog prisilne poravnave sprejelo in ga po zavrnjeni pritožbi potrdilo februarja lani.

Tukaj pridemo do ključne težave: Jani Möderndorfer je namreč na vseh teh dokumentih podpisan kot predsednik oziroma pooblaščeni predstavnik kluba. Tudi na tistih dokumentih glede kredita NLB! In danes se Möderndorfer, kot podpisnik dolžnika nikoli vrnjenega kredita, ukvarja z NLB …

Zakon o parlamentarni preiskavi jasno govori, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje, ali če je bil sam ali katera od oseb, ki so z njim povezane (sorodnik, zakonski oz. zunajzakonski partner), odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava. Prav tako v preiskavi ne sme sodelovati poslanec, če je (bil) kakorkoli udeležen v kazenskem ali drugem sodnem ali upravnem postopku ali postopku v prekršku, ki je v neposredni zvezi s predmetom preiskave. Zakon še določa, da če se okoliščine v zvezi s sporno vpletenostjo poslanca pokažejo kasneje, mora tak poslanec takoj nehati z delom v preiskovalni komisiji, predsednik komisije pa mora o tem takoj obvestiti državni zbor, da v komisijo imenuje drugega poslanca.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine