20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Helikopter Slovenske vojske samo v juliju poletel na pomoč 80-krat

Piše: C. R.

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in mariborskem letališču vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje, so julija poletele na pomoč 80-krat, od tega 34-krat v gore, 41-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, petkrat pa za prevoz inkubatorja.

Helikoptersko reševanje. (foto: policija)

Kot so danes na spletnih straneh vlade sporočili iz Generalštaba Slovenske vojske, so posadke pri tem prepeljale 83 poškodovanih ali obolelih in skupaj naletele 95 ur.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos poletele na pomoč že 364-krat, od tega so 96-krat posredovale pri reševanju v gorah, 252-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 15-krat za prevoz inkubatorja in sodelovale pri gašenju požara. Pri tem so prepeljale 373 poškodovanih ali obolelih oseb, na pogorišče odvrgle 49.000 litrov vode in skupaj naletele 414 ur.

Poleg reševanja v gorah in na težko dostopnih predelih opravlja dežurna posadka tudi prevoze helikopterske nujne medicinske pomoči in inkubatorjev, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega, a to je človeškega življenja.

Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell-412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine