1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Grožnje se nadaljujejo: Poslanki SMC Moniki Gregorčič nalepili plakat z “opozorilnimi znaki fašizma”

Piše: Sara Rančigaj/Nova24

Mazaškim akcijam ni konca, kljub temu, da so poslanci in desno usmerjeni novinarji postali tarča številka ena v Sloveniji. Sinoči je državni zbor ravno razpravljal o sovražnem govoru in grožnjah, medtem pa so mazači obiskali dom poslanke SMC Monike Gregorčič. Kljub temu, da živimo v demokraciji in da vlado vodi človek, ki je bil izvoljen na volitvah, pa sovražniki trenutnega sistema vztrajajo pri svojem “fašizmu”. Gregorčičevi so na vrata nalepili plakat z “opozorilnimi znaki fašizma”. Medtem pa so poslanci sklenili, sovražni govor ni zaželen, s čimer pa se ne strinja vrhovni tožilec Aleš Butala, ki bi pred napadi raje ustvaril “preventivo”.

Državni zbor je po nekaj mesecih mazaških akcij pred parlamentom in po celotni državi le pričel s pogovori, da sovražni govor in nasilje nista zaželena. Bolj kot ne je večina poslancev dejanja mazaštva s kljukastimi križi, brcanja premierjeve glave, zažiganje lutk politikov in grožnje s smrtjo obsodilo. Poslanci koalicije so prepričani, da bi se takšna dejanja morala ustaviti.

Vse zbrane na seji pa je presenetil odziv vrhovnega državnega tožilca Aleša Butale. Ta je dejal, da bi morali delati na “preventivi”, ker represija ni prava rešitev. “Iluzorno bi bilo pričakovanje o vsezmožnosti prava, da bo pravno razrešila vsa ta razmerja, ki so primeroma napisana v gradivu za današnjo sejo. Še bolj bi bilo iluzorno pričakovanja, da bo kazensko-pravni represivni represivni aparat razrešil ta razmerja,” je dejal Butala.

Medtem ko je Butala na seji menil, da represija ob takšnih dejanjih ni primerno orodje, pa so napadalci prišli na dom poslanke SMC Monike Gregorčič“Danes na odboru DZ seja z namenom, da se opozori na stopnjevanje nestrpnosti in sovražnosti v družbi zaradi različnih vrednot in prepričanj. Medtem nova mazaška plakatna akcija, tokrat na mojem naslovu. Hvala policija za hiter in korekten postopek,” je zapisala Gregorčičeva. Mazači so na njenem domu izobesili plakat “opozorilnih znakov fašizma”.

Se obetajo spremembe?

Kljub vsemu poslanci pod pritiski ne padajo in ohranjajo svojo pokončno držo ali kot se je izrazil poslanec SMC Gregor Perič, ki so ga prav tako obiskali na domu: “Grožnje me delajo samo močnejšega.”

Poslanci so v petek, 19. februarja 2021 sprejeli akcijski sklep tako na Odboru za pravosodje (sedem za in trije proti) kot na Odboru za notranje zadeve (deset za in osem proti). Novi uredbi so nasprotovali poslanci opozicije, ki pa so radi glasni tudi znotraj Državnega zbora in poslance zmerjajo za fašiste in kolaborante.

Akcijski načrt predvideva kazenski pregon groženj s smrtjo predsedniku Vlade RS, predsedniku Državnega zbora, predsedniku Državnega sveta, ministrom, poslancem državnega zbora RS, državnim svetnikom, ustavnim sodnikom in drugim državnim funkcionarjem ter njihovi družinskim članom. “Osebki, ki grozijo s smrtjo bodo kmalu za tovrstna kazniva dejanja preganjani po uradni dolžnosti, ko gre za najvišje državne funkcionarje. RS je po Ustavi pravna država!” je na Twitterju pojasnil poslanec Dejan Kaloh.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine