32.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Gregorič o aferi Vizjak: Želeli so zrušiti vlado, zrušili pa so naš zdravstveni sistem

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Profesor fizike in politični komentator dr. Peter Gregorčič opaža, da v Sloveniji mediji ne prikažejo celotne situacije o aferah, ki izbruhnejo. Tisti, ki želijo pojasniti celotno sliko, pa so kaj kmalu tarče diskreditacij. “Ko opazujem dogajanje od daleč, nekako ocenjujem, da je teh primerov preveč, da bi lahko bili naključni,” je opazil Gregorčič. Podobno je tudi na političnem parketu, ko si stranke KUL-a na vsak način želijo zrušiti trenutno vlado. “Želeli so zrušiti vlado, zrušili pa so naš zdravstveni sistem,” je pojasnil Gregorčič. 

V oddaji Odkrito sta bila gosta nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić in profesor dr. Peter Gregorčič, kjer sta spregovorila o trenutni medijski ter politični situaciji. Gregorčič je v eni izmed oddaj Odmevi skušal osvetliti dogajanje, povezano z ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom, nakar je opazil, da nekateri mediji ne želijo osvetliti tudi druge plati zgodbe, ki pride v javnost. “Zelo me moti, da se določene afere zgolj enodimenzionalno predstavljajo /…/ očitno sem nekaj povedal, kar je res,” je dejal Gregorčič.

Vsi vedo, da je ta portal (Necenzurirano) povezan tudi z medijskim mogotcem Martinom Odlazkom, a tega nihče javno ne pove. “Mislim, da se je zgodilo ravno to, ko sem jaz to javno izrekel in sem  povedal čisto mimogrede brez polaganja posebne pozornosti, se je ta kolektivna podzavest nekako ubesedila,” je opazil Gregorčič, ki so ga zaradi tega želeli diskreditirati v javnosti, vendar vseeno upa, da si bodo ljudje javno upali govoriti o tem.

Gregorčič je prepričan, da bi se morali v družbi več pogovarjati in ne bi smeli v sebi držati stvari, ki bi jih morali povedati. “Težko je živeti v zmoti in težko je živeti v resnici, ki bi morala biti izrečena,” je poudaril. Radonjić ima prav tako slabe izkušnje z odkrivanjem resnice, kot je bilo to v primeru Milka Noviča. Po tem, ko ni smel več opravljati sodniškega poklica, je želel svoje delo nadaljevati kot odvetnik, a je zaradi diskreditacij moral iti na pot samostojnega podjetnika. “Ko opazujem dogajanje od daleč, nekako ocenjujem, da je teh primerov preveč, da bi lahko bili naključni,” je opozoril Gregorčič.

Priča smo medijski blokadi, kaj sme priti v javnost in kaj ne
Določene stvari kažejo na to, da se v Sloveniji dogajajo orkestrirani medijski umori. Medtem ko se ljudje postavijo v bran človeku, to mediji preprosto prezrejo. “Torej gre za neko medijsko blokado,” meni Gregorčič. Po njegovem mnenju bi v Sloveniji bila demokracija le v tem primeru, ko bi bila javnost obveščena tako, da bi bili predstavljeni vsi vidiki naše stvarnosti, ki jo živimo. “Če pa dobimo zgolj selektivne informacije, potem ne moremo govoriti o svobodni izbiri /…/ če človek dobi napačne informacije, se lahko napačno odloči.”

Profesor dr. Peter Gregorčič in nekdanji sodnik Zvjezdan Radonjić (foto: zajem zaslona / RTV)

V zadnjem času družba vse bolj postaja polarizirana, kjer pa posledično nimamo prostora za sredinskost. Denimo ko ima nekdo svoje mnenje o neki stvari, ki ni skladna z njegovim mehurčkom, se mu lahko zgodi, da postane izločen, saj tisti, ki želi biti na sredini, je napaden tako z desne kot z leve strani. “V zadnjih 20 letih je ogromno tožilcev in sodnikov zapustilo vrste /…/ tisti, ki pokažejo presežke morale, pa so prisilno odstranjeni,” je pojasnil Radonjić tovrstno delovanje v sodstvu.

Afera organizirana tik pred volitvami
Gregorčič je prepričan, da je afera Vizjak po 14 letih prišla v javnost zaradi bližajočih se volitev, s čimer so želeli omadeževati trenutno koalicijo. “Vizjakova težava je bila v tem, da je država obelodanila zakon o varstvu okolja, ki ogroža Odlazka /…/ saj če izgubi posel z odpadki, se mu zelo slabo piše,” je še dejal in dodal, da je v tej igri denar in medijski položaj za obvladovanje informacij.

foto: STA

Gregorčič ima občutek, da so stranke, ki so izgubile oblast po napačni oceni, naredile vse, da bi ustvarile čim večji videz nereda na škodo ljudi. “Želeli so zrušiti vlado, zrušili pa so naš zdravstveni sistem. Pojdite v bolnišnice in preštejte, koliko prostih postelj še imamo, in boste videli, da jim je resnično dobro uspelo,” je sklenil Gregorčič.

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine