-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Gregorčič se bo po objavi zakona o RTVS v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče

Piše: C. R., STA

Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) dr. Peter Gregorčič je ob neuradnih izidih glasovanja o referendumu o noveli zakona o RTVS, ki kažejo na uveljavitev zakona, poudaril, da se bo po objavi zakona v uradnem listu obrnil na ustavno sodišče. Rezultate je sicer komentiral kot pričakovane.

Na vprašanje, ali v prihodnosti razmišlja o prijavi za programskega svetnika, je dr. Peter Gregorčič odgovoril, da o tem še ni razmišljal.

Napoveduje pa, da se bo še isti dan, ko bo zakon objavljen v uradnem listu, obrnil na ustavno sodišče. “Izhodišče za pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS že nekaj časa pripravljamo. Želimo si namreč, da je pripravljena tako, da bo ustavno sodišče o njej tudi vsebinsko presojalo in je ne bo zavrglo iz procesnih razlogov,” je pojasnil Gregorčič.

Taka vsebinska odločitev ustavnega sodišča, ne glede na njen izid, se mu zdi izjemno pomembna, ker bo predstavljala pravila igre za v prihodnje. “Osebno mi ni pomembno, kakšna ta pravila igre so, pomembno pa se mi zdi, da so za vse enaka,” je dejal.

Novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je po delnih neuradnih izidih na današnjem referendumskem odločanju podprlo 62,6 odstotka volivcev, proti jih je glasovalo 37,4 odstotka. Glasovanja o uveljavitvi omenjenega zakona se je udeležilo dobrih 41 odstotkov volivcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine