25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Gre za več kot deset milijard! Interes, ki združi tudi Erjavca in Šarca, čeprav bo nekdo ostal brez vsega

Potem, ko je v torek zjutraj predsednik LMŠ Marjan Šarec najavil, da stranka LMŠ kot največja opozicijska stranka na mestu mandatarja vidi novega-starega predsednika stranke Karla Erjavca in ob tem izpostavil, da je vložitev nezaupnice nekaj, kar je neodložljivega. Toda za podporo Erjavca je zgolj računica, kako bi LMŠ, ki ji ankete kažejo trenutno drugo mesto med parlamentarnimi strankami, unovčila za čimprejšnje predčasne volitve. Poleg tega se dogajajo pritiski na poslance SMC, ki jih tranzicijska levica potrebuje za podporo nezaupnici vladi, na predsednika Zdravka Počivalška se je s preiskavo spravila KPK. Za komentar okrog pestrega aktualnega dogajanja smo poprašali politične analitike in sicer: dr. Boruta Rončevića, Aljuša Pertinača in Edvarda Kadiča. 

 

Na vprašanje ali so napadi nadzornih organov oz. institucij na Počivalška koordinirani in del načrta levice da bi na svojo stran pridobili poslance SMC je dr. Borut Rončević odgovoril: “Seveda gre za to. V igri je zelo veliko denarja. Tukaj gre za par sto milijonov evrov, s katerim je možno razpolagati vsako leto v okviru sredstev iz zdravstvene blagajne in tako naprej.” Ob tem pa gre po besedah Rončevića še za 10 milijard sredstev, ki jih je premier Janez Janša izpogajal v Bruslju. “Zakaj tako besni napadi sedaj? Zato, ker ravno v tem času poteka programiranje teh sredstev, torej za kaj se bodo ta sredstva trošila. Tukaj pravzaprav ne gre za politične, ampak ekonomske interese, ki so skriti pod lažno skrbjo za prihodnost države,” je prepričan.

Tisti, ki meni, da gre za skrb politične narave, je do konca naiven
Rončević je na vprašanje ali bo dogajanje oslabilo stranko SMC ali strnilo njihove vrste odgovoril, da ne ve kaj se bo v resnici zgodilo. “Problem teh mladih strank je, da nimajo (usklajene) konsolidirane kadrovske sestave. Nimajo preverjenih ljudi, ljudi se zbira na hitro, tako da je možno marsikaj.” Glede Erjavca, torej ali mu bo uspelo prepričati poslance DeSUS, ki so mu sicer obrnili hrbet, je Rončević prepričan, da Karlu Erjavcu to ne bo uspelo. “To zagotovo ne bo uspelo Erjavcu, morda tistemu, ki se trudi, da bi Erjavec ali kdorkoli drug postal predsednik vlade. Erjavec je bil očitno pri tem neuspešen, ni pa nujno, da bo tudi kdo drug. Pridobiti je potrebno 7 glasov, v tem kontekstu so sredstva, ki jih je potrebno nameniti za sedem glasov bagatela, manj kor drobiž, v primerjavi s tem kar je možno pridobiti v kolikor zamenjaš vlado. Enako se je, kot sem opozoril na Twitterju, zgodilo, ko je padla druga Janševa vlada. Dogajalo se je ravno tako v času, ko se je programirala finančna perspektiva 2014-2020, ko se je šlo za obvladovanje DUTB-ja in tako naprej. Tako, da kdorkoli je mnenja, da gre tukaj za skrb politične narave, je do konca naiven.”

Na vsak način želijo dobiti nekoga, ki bi jim omogočil izglasovanje konstruktivne nezaupnice in zamenjavo vlade
Ko smo politologa Aljuša Pertinača povprašali okrog dogajanja, je ta uvodoma poudaril, da ne bi mogel reči, da so poteze nadzornih organov in opozicije koordinirane. “Nimam nobenih podatkov, da bi to lahko sodil. Gotovo pa vse skupaj, tudi odločitev KPK, pa če bo še kakšna, npr. lahko se priključita NPU ali Računsko sodišče RS, povečuje pritisk na eni strani na poslance vladnih strank DeSUS in SMC, na katere (na njihove glasove) opozicija računa z namenom vložitve konstruktivne nezaupnice. Po drugi strani pa povečuje ali poslabšuje izredne razmere, ki vladajo v slovenski politiki odkar so najavili namero o nastanku koalicije KUL in namero, da postavijo predsednika vlade. Očitno Jože P. Damijan ni več v igri. Sedaj je tukaj Erjavec.”

Po besedah Pertinača je očitno, da na vsak način želijo dobiti nekoga, ki bi jim omogočil izglasovanje konstruktivne nezaupnice in zamenjavo vlade. “Mislim, da to ni dobro za državo. Prvič, ne zato, ker vlada že tako ali tako deluje praktično z zmanjšanimi pooblastili, ker se mora ukvarjati z epidemijo, sedaj pa še s temi pritiski opozicije in nenehnim preštevanjem glasov v parlamentu in napovedovanjem nekih potez, do katerih potem ne pride, in pritiskom na poslance. Mislim, da to vse skupaj zelo škodi. Ne vidim smisla v tem, tudi če bi jim na koncu uspelo izglasovati konstruktivno nezaupnico, česar ne verjamem. Mislim, da je vprašanj več kot odgovorov. Ni nujno, da bi potem sploh dobili vlado. Ni nujno, da bi dobili stabilno vlado. Še manj pa je nujno, da bi dobili vlado, ki bi bila bolj sposobna od te, ki jo imamo ta hip.”

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na stranko SMC, je Pertinač odgovoril, da težko reče, ker nima vpogleda v njihovo notranjo dinamiko. “Mislim, da je ključna razlika med tem, ko se je stranka ali njena poslanska skupina spomladi odločala o tem kaj storiti. Kot vidimo gre v letošnjem letu praktično za odločitve poslancev, ne toliko za odločitve strank in organov strank. Poslanci so ključni, ker ti zagotavljajo glasove. Skratka spomladi, ko so se odločali, so se odločali, da ne gredo na predčasne volitve in kot se je kasneje izkazalo, da ne bi imeli volitev v času epidemije.” V tem trenutku po besedah Pertinača ni potrebno prestopati politično na drugo stran, ni potrebno iti v novo vladno kombinacijo, podobno v kateri so že bili in v kateri niso uživali, vsaj tako pravijo. Sedaj imamo namreč vlado. “Mislim, da je to bistvena razlika in mislim, da je to tisto, kar bo na koncu odločilo. Ne verjamem pa, da bi se odločalo na podlagi tega, kako oni ocenjujejo, da bi to lahko prineslo neke dodatne glasove na volitvah. Namreč niti ne vemo, kdaj te volitve bodo. Se pravi ali bodo redne volitve, ali ne. Mislim, da to pri njih ni odločilno, da bi se glede tega odločali kaj storiti. Bolj bo šlo za to, kako vsak posameznik gleda na lastno usodo, kar pa je po drugi strani tudi slabo, država namreč težko funkcionira na tej podlagi. Osebne prioritete so lahko čisto legitimne, ampak ne morejo se pa za državo pomembne in koristne odločitve na tej podlagi  skleniti.”

“Težko je biti pameten,” je Pertinač odgovoril v povezavi z dogajanjem v DeSUS.  “Če drži zadnja novica, da naj bi štirje poslanci DeSUS (peti je tako prosti strelec, ki že prej ni funkcioniral usklajeno z ostalimi), zagrozili Erjavcu, da če bo šel DeSUS iz vlade oni izstopijo iz stranke, ne verjamem, da so tako kot v SMC zainteresirani, da bi ta vlada šla. Čez noč se očitno to lahko spremeni. Če držijo informacije, da sestankujejo na to temo in da bodo organi stranke o tem odločali, potem je očitno tu prišlo do nekega preobrata. Skratka, hočem povedati, da so zadeve zelo nestabilne in da v takšnih razmerah je težko biti pameten, še težje se je iti neko koherentno politiko, voditi vlado ali pa voditi državo.” To je po besedah Pertinača za državo kot je Slovenija, ki ima kratko demokratično tradicijo, ki ima šibke politične institucije, že tako ali tako slabo.

Preiskave zgolj dober material za politične nasprotnike
Edvard Kadič je v odgovoru na vprašanje ali so napadi teh nadzornih organov oz. institucij na Počivalška koordinirani in del načrta levice da bi na svojo stran pridobili poslance SMC, uvodoma izpostavil, da je pri delu nadzornih organov potrebno razumeti, da sama uvedba postopka ne pomeni, da je preiskovana oseba tudi res kaj kriva. “To mora pokazati šele preiskava. Je pa res, da sovpadanje odmevnih preiskav z napovedmi odmevnejših političnih dogodkov, kot je npr. napovedana vložitev nezaupnice vladi, sproža pomisleke in špekulacije o možnih prikritih scenarijih, v tem konkretnem primeru za zagotovitev potrebnega števila glasov za izglasovanje nezaupnice.” Kadič meni, da SMC dobro krmari in se tudi vedno bolje pozicionira na politični sredini. “Prav posebnega kratkoročnega vpliva tovrstne preiskave ne bodo imele, je pa to seveda dober material za njihove politične nasprotnike. Časovno smo namreč ravno prav oddaljeni od volitev, da se “snežna kepa” različnih obremenilnih informacij začenja valiti proti SMC, tudi polresnic ali celo neresnic.”

Na vprašanje, če bo Erjavcu sploh uspelo prepričati poslance DeSUS, ki so mu sicer obrnili hrbet, je Kadič odgovoril, da je vprašanje, če je to sploh namen. “Ta trenutek je celoten cirkus “menjavanja” te vlade, ki traja že 9 mesecev, namenjen tresenju sistema v upanju, da bo kaj dovolj popustilo, da se vlado nekako razmontira. Prepričan sem, da bodo Erjavec in DeSUS poslanci našli skupen jezik. Držim pesti, da v dobro vseh nas.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine