1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(GOSPODARSTVO) Umar: Gospodarska klima se že šest mesecev slabša

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Poročilo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je pokazalo, da se je gospodarska klima junija še znižala, kar je posledica negativnih prispevkov kazalnikov zaupanja v storitvenih dejavnostih in med potrošniki, nekoliko tudi v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu. Gospodarska klima se je poslabšala tudi v povprečju drugega četrtletja v primerjavi s prvim, razpoloženje je precej slabše tudi glede na drugo četrtletje lani. Protipodjetniška politika Vlade RS ima očitno že učinke, ki se bodo zaradi dolgih makroekonomskih ciklov kasneje le še multiplicirali.

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je tako junija poslabšalo že šesti mesec zapored in od januarja ostaja pod dolgoletnim povprečjem. Kazalnik gospodarske klime je na mesečni ravni upadel za 1,8, na medletni ravni pa za 5,4 odstotne točke na -4,8 odstotne točke. Glede na maj je imel največji negativni vpliv kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, glede na lanski junij pa v predelovalnih dejavnostih.

Posledica padca, kot navaja Umar, je nezaupanje v storitvenih dejavnostih in med potrošniki, nekoliko tudi v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu. Pozitiven je bil le prispevek kazalnika v trgovini na drobno. Pri zaupanju potrošnikov, ki je po postopni rasti od začetka leta junija prvič letos upadlo, so se poslabšale vse komponente kazalnika, najbolj pričakovanje gospodinjstev glede finančnega stanja. Podjetja v storitvenih dejavnostih ocenjujejo, da se je poslabšal zlasti poslovni položaj, v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu pa nadalje poročajo o poslabšanju kazalnika naročil, kar povezujemo z negotovimi gospodarskimi razmerami in šibkim tujim povpraševanjem.

 

Umar

Kdo zavaja?
Ravno danes je Robert Golob dejal, da gospodarsko rast po njegovem mnenju poganjajo gradbeništvo, turizem ter informacijsko-telekomunikacijske storitve. “Gospodarsko rast trenutno poganjajo gradbeništvo in storitve, tako turizem kot tudi informacijsko-telekomunikacijske storitve. Na teh treh področjih Slovenija prehiteva napovedi in ta tri področja so tista, ki v resnici poganjajo gospodarsko rast v tem trenutku,” je zatrdil. V gradbeništvu pa se je po statističnem uradu RS vrednost kazalnika zaupanja ta mesec v primerjavi s prejšnjim mesecem znižala za 1,0 odstotne točke. Od vrednosti v enakem obdobju prejšnjega leta je bila nižja za 7,0 odstotne točke.

Slovenija potrebuje davčne reforme, s katerimi bo ustvarila spodbudno poslovno okolje, postala privlačna za investitorje ter ohranjanje visoko izobraženih domačih in privabljanje tujih vrhunskih kadrov, ki bi pripomogli k dvigu produktivnosti države. Vendar Golobova vlada deluje nasprotno.

 

Gospodarstvo bi Golob reševal s tujci
Kakor je danes Golob dejal, meni, da bi bila gospodarska rast višja, če se industrija in celotno gospodarstvo ne bi soočala s pomanjkanjem delovne sile. Ključno se mu zato zdi zagotoviti čim več kvalificirane delovne sile, da bo gospodarstvo lahko dohajalo povpraševanje. Ob tem je spomnil na nedavni sprejem novele zakona o tujcih, s katerim se bo olajšalo podaljševanje delovnih dovoljenj, pa tudi pridobivanje novih.

Golobova vlada s socialističnimi eksperimenti
Koalicija je sicer s 1. januarjem razveljavila Janševo novelo zakona o dohodnini. Pustili so le splošno dohodninsko olajšavo v višini 4.500 evrov. Vse drugo so razveljavili, kar pomeni, da so plače efektivno manjše, če pa bo podjetnik želel biti konkurenčen na področju zaposlovanja v primerjavi s tujimi delodajalci, mora plačati višje davke na delo. Prav tako so zvišali davke na najemnine, kar bo dodatno znižalo gospodarsko aktivnost. Napovedujejo celo progresivno obdavčitev celotnega premoženja državljanov. Tovrstne namere ekonomisti označujejo kot nevarno rešitev. Prav tako so zvišali davke na kapitalski dobiček in za 100-odstotno povišali davke na normirane popoldanske samostojne podjetnike, ki so eni od glavnih zatočišč ljudi, ki se v Sloveniji ukvarjajo z visoko tehnologijo – grozi, da se bodo tudi ti preselili.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine