1.9 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

(GOSPODARSTVO) Slovenija z največjim mesečnim padcem industrijske proizvodnje

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Industrijska proizvodnja v območju evra se je aprila v mesečni primerjavi v območju evra okrepila za odstotek, v celotni EU pa za 0,7 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Slovenija je v mesečni primerjavi zabeležila največji, 7,9-odstoten padec industrijske proizvodnje.

Pod vlado Roberta Goloba praktično ni področja, kjer naša država ne bi bila soočena z nazadovanjem. Še več kot leto dni nazaj, pod vlado Janeza Janše, smo bili v samem vrhu držav po ekonomski rasti, danes se je trend povsem obrnil. Vlada Roberta Goloba s Svobodo, Levico in Socialnimi demokrati se je izkazala za farso in nacionalno katastrofo.

Med članicami, za katere Eurostat razpolaga s podatki, so največjo mesečno rast industrijske proizvodnje zabeležile Irska (+21,5 odstotka), Litva (+2,8 odstotka) in Švedska (+1,4 odstotka). Največji mesečni padec je zabeležila Slovenija (-7,9 odstotka), sledili sta Portugalska (-5,5 odstotka) in Nizozemska (-3,5 odstotka).

Med članicami so največjo medletno rast industrijske proizvodnje zabeležili na Irskem (+22,5 odstotka), Malti (+14,3 odstotka) in Danskem (+12,2 odstotka). Največji padec so medtem beležile Estonija (-15,1 odstotka), Nizozemska (-12,8 odstotka) in Bolgarija (-12,5 odstotka). Slovenija je medletno zabeležila 8,8-odstotni padec industrijske proizvodnje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine