19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Gospa predsednica, pomlad prihaja!

Piše: Gašper Blažič

Ne vem, ali je objava na spletni strani Demokracije (23. marca) spodbudila predsednico republike Natašo Pirc Musar, da se je ob robu mednarodne konference o vodi vendarle oglasila o škandaloznem kanalu C0 v Ljubljani. Tistem kanalu, ki je dejansko ne samo nevaren, ampak tudi nepotreben, saj obstajajo alternativne rešitve.

Doslej je predsednica o tej zadevi molčala, čeprav se drama s kanalom dogaja le streljaj od Ruske dače v Gameljnah. Vendar je ta molk v trenutku, ko je mednarodni javnosti predavala o pomenu čiste pitne vode (s čimer sicer ni nič narobe), postal preglasen in se je preprosto morala oglasiti. Res da na svojstven, že povsem vsegliharski način, češ da sta se obe strani v tem »sporu« spustili na nizek nivo. To med vrsticami pomeni tiho opravičevanje Zorana Jankovića in tistih, ki podpirajo njegove rabote. To ni nič nenavadnega, kajti Pirc Musarjeva in Janković sodita v krog Milana Kučana, medtem ko se Robert Golob sedaj že odkrito izmika političnim botrom in postaja neobvladljiv, kar pomeni, da ni nemogoče, da bi še letos premiersko funkcijo znova prevzela Alenka Bratušek. A to težav, ki jih sedaj izražajo kmetje in upokojenci, zagotovo ne bo rešilo.

Seveda bo šele nadaljnji potek dogodkov pokazal, ali je gospa predsednica s svojim odzivom, ko je pozvala k prekinitvi (!) graditvi C0, mislila resno ali pa gre samo za širokoustenje oziroma reševanje trenutne zadrege. Morda pa se Pirc Musarjeva vendarle zaveda, da prihaja pomlad tudi v političnem smislu. Prihod kmetov v Ljubljano, protesti pred ljubljansko mestno hišo in tudi shod upokojencev – kmalu bo že tretji takšen shod – so znamenja, da se doslej apatično razpoloženje med ljudmi spreminja. Zato ne preseneča, da postaja propaganda provladnih medijev čedalje agresivnejša, kar izraža veliko nervozo. In če bo mlatenje po opoziciji (predvsem po SDS) premalo, bodo udarili po »kulakih«. Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj bi o sedanjem dogajanju rekla dva pokojna arhitekta slovenske pomladi, to sta Ivan Oman in Jože Pučnik. Slednji je svoj pogum za članek o kmetijstvu plačal z zaporom …

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine