-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Gorenak: “Odstop notranje ministrice bo pomenil, da je premier ravnal tako, da ji je prekipelo – in to je obsojanja vredno”

Piše: Sara Bertoncelj / Nova24tv

Notranje ministrstvo je včeraj vladi posredovalo pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar o političnih pritiskih na delo policije. Bobnarjeva je v pismu napovedala, da bo podala odstopno izjavo, premier pa naj bi zaradi izgube zaupanja odstop ministrice tudi sprejel. Bobnarjeva je pred kratkim poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije – nekdanji notranji minister Vinko Gorenak zato v primer odstopa pozdravlja njeno načelnost. “Odstop notranje ministrice bo pomenil, da je premier ravnal tako, da ji je prekipelo – in to je obsojanja vredno,” je ocenil Gorenak.

Po besedah nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka je treba napoved Tatjane Bobnar, da bo odstopila z mesta notranje ministrice, vzeti nekoliko z rezervo. Če bo odstopila, se bo to zgodilo v petek – jutri je namreč službeno še v Bruslju. Do petka se torej lahko še marsikaj zgodi. Če bo odstopila, Gorenak pozdravlja njeno načelost, saj je napovedala, da se morajo politiki ustaviti pred vrati generalnega direktorja policije. Po drugi strani je sicer treba upoštevati tudi možnost, da je nekaj resnice v poročanju medijev, češ da naj bi imela Bobnarjeva že zagotovljeno službo pri bodoči predsednici Nataši Pirc Musar.

Če bo v petek prišlo do odstopa Bobnarjeve, je treba zelo jasno in glasno obsoditi ravnanja predsednika vlade Roberta Goloba. “Golob je očitno pričakoval več strankarske poslušnosti in discipline, kot jo je Bobnarjeva pripravljena dati,” je ocenil Gorenak in dodal, da bo odstop notranje ministrice pomenil, da je premier ravnal tako, da ji je prekipelo – in to je obsojanja vredno. Lažje bi seveda komentirali dogajanje, če bi poznali vsebino poročila, ki ga je Bobnarjeva poslala Golobu.

Foto: STA

Gorenak je tudi povedal, da sam Bobnarjevo precej ceni, do leta 2012 sta tako ali drugače sodelovala, in tudi v času, ko je bil Gorenak notranji minister, je Bobnarjeva svoje naloge opravljala odlično, po Gorenakovi oceni boljše kot njen predstojnik Janko Goršek. O njeni apolitičnosti bi sicer težko govorili – tako kot Boštjanu Lindavu tudi njej očitno srce bije bolj na levo, je pa tudi zelo očitno, da sta trenutno oba močno razočarana nad svojo politično opcijo. Večer poroča, da naj bi bilo poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije. Po drugi strani je Golob v pisni izjavi za medije zatrdil, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve glede politizacije policije. Iz poročila po njegovih navedbah ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke. V izjavi za medije so še zapisali, da v interesu celovite obveščenosti pričakujejo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti – to bo vsekakor še najbolj razjasnilo, ali je res, kar trdi Golob.

Moramo ločevati med političnimi usmeritvami in političnim vmešavanjem
Kdo bo prišel na njeno mesto v primeru odstopa, je težko napovedati, znotraj koalicije bi znalo priti do nekaterih težav pri tej odločitvi. Med drugim pa bi se lahko pojavila želja, da jo zamenja Boštjan Poklukar, ki je ministroval že v vladi Marjana Šarca. Zanimivo pa je bilo spremljati tudi nedavne izjave Branka Lobnikarja – državni sekretar na notranjem ministrstvu se namreč ne strinja z mnenjem, da pisna poročila od direktorja policije lahko zahteva zgolj nadrejeni minister in da je neposredno poročanje premierju v neskladju z zakonom o delu in organiziranosti v policiji. “Povsem normalno je, da predsednik vlade, ki vodi vlado Republike Slovenije, katere del je tudi ministrstvo za notranje zadeve, pričakuje tudi od organov v sestavi, da poročajo o svojem delu in okoliščinah, v katerih delo opravljajo. Zato v omenjenem naročilu predsednika vlade ne vidim nič spornega,” se je po poročanju MMC-ja glasila njegova izjava ob robu nacionalne konference o varnosti v lokalnih skupnostih v Celju, ki je prav gotovo všečna Golobu. Dodal je še, da je politika sestavni del sodobne demokratične družbe in da zato ni nič narobe s političnim – še več, po njegovem mnenju je “naloga politike strateško usmerjati delovanje policije”. Ponovno lahko vidimo, da se politični pritiski na levi imenujejo popolnoma drugače kot na desni. Kot je dejala že predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič: “Moramo ločevati med političnimi usmeritvami in političnim vmešavanjem.

Spomnimo
Pisali smo že, da predsednik vlade Robert Golob do srede (danes) pričakuje od v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na policijo – vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar. Ob tem je nekdanji direktor kriminalistične policije Dušan Mohorko na Twitterju spomnil, da je Golob še v vlogi državnega sekretarja prišel na PU Celje in poskušal ukazovati, kaj bi morali narediti – tovrstno ravnanje premierju torej ni tuje. Da Damir Črnčec ruši Bobnarjevo, se je po navedbah Požareporta začelo govoriti že pred tedni, zadeva pa je nato eskalirala, ko so kandidatu za generalnega direktorja policije Boštjanu Lindavu zgolj podaljšali začasni mandat. Bobnarjeva je to odločitev pospremila z besedami, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Po navedbah Dnevnika je v ozadju obračuna z Bobnarjevo in vrhom policije boj za vpliv na policijo in informacije, s katerimi razpolaga. Vedno večjega vpliva pa menda nima zgolj Črnčec, temveč tudi neformalni Golobov svetovalec Miloš Njegoslav Milović. V Delu so pred dnevi zapisali, da se kot morebitni naslednik sedanje notranje ministrice omenja svetovalec za nacionalno varnost Boštjan Šefic, ki je bil med drugim dlje časa zaposlen tudi v Sovi, nato pa je odšel v službo nekdanjega agenta SDV Zorana Debeljaka. Šefic je po navedbah portala prava.si prvi operativec zdaj že pokojnega Boruta Šukljeta, dolgoletnega režiserja za specialne medijsko-policijske akcije proti motečim igralcem slovenskega gospodarstva in politike, ki je bil sicer tudi notranji minister v vladi Janeza Drnovška. Šefic je danes za Delo sicer zanikal, da bi se s kom pogovarjal o prevzemu funkcije – tako da sta po oceni medijev za ministrski stolček trenutno v igri Poklukar in Lobnikar. Najprej je treba seveda počakati do petka, da do odstopa sploh pride.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine