20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Gorazd Pučnik v intervjuju za Demokracijo: Čutil se je demokrata, a demokracije ni idealiziral, saj je demokracija nekaj živega in pogosto kaotičnega!

Ob poimenovanju dvorane v evropskem parlamentu v Bruslju po očetu slovenske državnosti dr. Jožetu Pučniku smo se pogovarjali z njegovim sinom Gorazdom Pučnikom. Govoril je o tem simbolno izjemno pomembnem dejanju tako za Slovenijo kot tudi za Evropsko unijo. S tem je njegov oče postavljen ob bok drugim velikanom evropske politične zgodovine. Gorazd Pučnik je za Demokracijo govoril o svojem očetu pa tudi svojem pogledu na Slovenijo in zamejstvo.

Gospod Pučnik, za nami je slovesnost ob poimenovanju dvorane v evropskem parlamentu po vašem očetu dr. Jožetu Pučniku. Kakšni občutki vas ob tem prevevajo?

Bilo je nepozabno. Seveda sem na poimenovanje izjemno ponosen in hvaležen vsem, ki so k počastitvi pripomogli. Taki dogodki se ne zgodijo sami od sebe.

 

Ja, nedvomno je povsem na mestu, da je dobil »svojo dvorano« v središču evropske demokracije, saj je bil demokrat v pravem pomenu te besede …

Čutil se je demokrata, a demokracije ni idealiziral, saj je demokracija nekaj živega in pogosto kaotičnega. Občasno je tudi zmerno neučinkovita, ampak − če citiram − doslej si še nismo izmislili nič boljšega; karkoli smo poskušali, se je izkazalo za bistveno slabše.

 

Slovesnosti, organizirane na pobudo evropskega poslanca, vodje slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki (ELS) in pobudnika poimenovanja Milana Zvera, so se udeležili celo predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani, predsednik skupine ELS v evropskem parlamentu Manfred Weber, predsednik SDS in nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša ter predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Vaš oče si tak poklon, s temi navzočimi, vsekakor zasluži, čeprav ni nikoli hlepel po slavi.

Sem sin in čustveno vezan, zato nisem objektiven. Zdi se, da si je Manfred Weber vzel to poimenovanje posebno k srcu. Kot sem že rekel, se dobro zavedam, da se stvari ne zgodijo same od sebe.

 

Tudi predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je bil vaš oče nestor oziroma oče slovenske države …

Predsednik Pahor že nekaj let to dosledno pove. Hvaležni smo mu, da si je vzel čas in nas počastil tudi z govorom. Pučnika je osebno poznal, ker sta bila skupaj v aktivni politiki. To, da sta pripadala različnim taborom, daje trditvam še drugo razsežnost.

 

Na slovesnost v Bruselj pa niste prišli sami, ampak v širšem družinskem krogu …

Tako je, poleg mojih treh najstarejših otrok je prišla tudi sestrična z družino.

 

Celoten intervju preberite v reviji Demokracija!

Zadnje novice

Sorodne vsebine