8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Golobu pri iskanju programa v pomoč tudi Mediana, ki s svojim “fokusnimi skupinami” išče pravi recept

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Pri Golobu so pred časom na polno zanikali, da bi si pisali program na podlagi tržnih analiz oziroma “fokusnih skupin”. A dejstvo je, da Mediana dela na polno, vabi na dvourno spletno diskusijo “o stanju v Sloveniji in prihodnosti države”. Nagrada za udeležbo je 15 evrov,” je zapisal novinar Planet TV Mirko Mayer. 

Če želi nekdo plen ujeti na limanice, potrebuje dobro vabo. Tega se zaveda tudi “čudežni deček energetike” Robert Golob, ki vabo dojema kot cenene, všečne programske vsebine. Te bo zanj očitno kreirala Mediana, znana po (šarlatanskih) predvolilnih  potvarjanjih anketnih rezultatov (spomnimo na podobno dogajanje leta 2018 v primeru Marjana Šarca, razglašenega kar za “Luko Dončića” slovenske politike). Nek resen program Goloba ne zanima. To dokazuje že dejstvo, da v predvolilno tekmo vstopa “tik pred zdajci” s “programom”, pripravljenim “pet minut pred dvanajsto”. V državno politiko pa ne prihaja z iskreno željo po služenju sorojakom in domovini, marveč po maščevanju zaradi nepodaljšanega mandata na vrhu Gen-I …

V “najstniški” demokraciji, kot je slovenska, si to lahko privošči. Dovolj ima naivnih “volonterjev”, ki jih bo speljal na led, tako kot njegovi predhodniki (“odrešeniki”). Edino, kar šteje, je volilna zmaga, potem pa bo, kar bo, samo da ni Janez Janša … “Svetleči celofan” brez vsebine. In sledilo bo razočaranje, kot to pritiče patologiji “novih obrazov”, večnemu iskanju prestolonaslednika pokojnega Janeza Drnovška. Že videno pri Zoranu JankovićuAlenki BratušekMiru Cerarju in Marjanu Šarcu. Res zanimivo, da se (nekateri) levi volivci znova in znova pustijo “nategniti”, kar precej spominja na žrtev zlorabe v mladosti, ki je v odraslih letih podvržena reviktimizaciji (ponovitvi zlorabe iz otroštva).

“Čudežnega dečka energetike” Roberta Goloba nek resen program stranke niti ne zanima. Namerava pa prek “fokusnih skupin” oblikovati cenene, všečne programske smernice oziroma vsebine za zlorabo volivcev. (Foto: Twitter)

Da gre v primeru Goloba za grd “nateg”, lahko povsem enostavno dokažemo. Pustimo ob strani njegove bajne zaslužke in se rajši osredotočimo na “zeleno agendo”, ki jo tako fanatično oznanja kot kakšen nadležen pridigar in ki se kajpak ne ujema z njegovim življenjskim slogom. Poročali smo že o razkošni razsvetljavi dovozne poti, ki se vklopi vsaj dve uri pred preostalim delom Nove Gorice in izklopi dve uri pozneje. Prav tako smo omenili, da na strehi svojega pravljičnega dvorca nima niti enega sončnega panela (vsaj do nedavnega ga ni bilo, kar je potrdil Google Street). Govori eno, dela pa drugo.

“Golob ni avtonomen akter, ampak le nov ‘poster boy’  tranzicijskih gospodarjev”
Dokument Filozofske fakultete avtorja Žana Lepa“Fokusne skupine (angl. focus groups) so družbeno-skupinsko usmerjena kvalitativna raziskovalna metoda, s katero pridobimo vpogled v posameznikovo razmišljanje in mnenje o raznolikih področjih njegovega življenja. Gre za obliko skupinskega intervjuja, ki se za pridobivanje podatkov opira predvsem na interakcijo med udeleženci in ne med udeležencem in moderatorjem. Poleg podatkov o tem, kaj udeleženci mislijo o določeni tematiki, lahko s fokusnimi skupinami pridobimo tudi podatke o tem, kako razmišljajo in zakaj.” 

 

Razprava Foruma 21 na temo Energetska prihodnost Slovenije (Foto: STA)

Na poskus zlorabe metode “fokusnih skupin” s strani Goloba, je v začetku februarja (za portal Moja Dolenjska) že opozoril sociolog, profesor in predsednik Nadzornega sveta RTV Slovenije Borut Rončević“Pisanje političnega programa z uporabo fokusnih skupin brez trdnih programskih izhodišč je lahko namenjeno zgolj oblikovanju všečnih vsebin za pritegnitev (zlorabo) neopredeljenih volivcev. Robert Golob ni avtonomen akter, ampak le nov ‘poster boy’  tranzicijskih gospodarjev, ki menda bije poslednjo bitko generacije.” 

Je “tipičen populist” brez stvarne vizije in programa
Na portalu so povzeli tudi mnenje raziskovalnega novinarja Bojana Požarja – da v tem trenutku velja, da “čudežnemu dečku energetike” strankarski program pripravljajo raznorazne “fokusne skupine”, to pa dokazuje, da ne gre za osebo s kakšno posebno politično orientacijo, ampak za “tipičnega populista”. Potemtakem je brez vizije in brez programa (ki mu ga kreirajo drugi). Edino, kar zares premore, je cilj (zavladati) in ogromno domnevno sumljivega denarja za kampanjo (menda pridobljenega kar prek državne Gen-I, torej na stroške davkoplačevalcev (“nafarbanih”). Pripomba: gre za svojevrsten fenomen, kjer si nekdo sam izplačuje svoje usluge).

 

Usklajeno medijsko pumpanje “novega obraza” – Roberta Goloba (Foto: Twitter)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine