-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Golobove sporne posle bodo preiskovali še na odboru kosovskega parlamenta

Piše: Ana Hribar (Nova24TV)

Po tem, ko je kosovski parlament ustanovil preiskovalno komisijo za preiskavo energetskih poslov Gen-I, v katere sta bila med drugim vpletena nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob in kosovski veleposlanik, je kosovska skupščina izglasovala še en preiskovalni odbor, ki bo preiskoval obvladovanje energetske krize za krajše obdobje oziroma za zadnjih mesecih nekaj mesecev, saj bodo tako lažje prišli do ugotovitev.

Vlada in opozicijske stranke se že več tednov dogovarjajo glede oblikovanja energetske preiskovalne komisije, mednarodna afera z nekdanjim direktorjem GEN-i Robertom Golobom in kosovskim diplomatom Martinom Berishajem pa je sprožila še ustanovitev novega preiskovalnega odbora, ki bo preiskoval sumljive posle v zadnjih mesecih, sploh glede na mnoge izpade električne energije in dinamičnih razmer na energetskem trgu.

Ustanovljena dva preiskovalna odbora

Preiskovalni odbor, ki ga je predlagala opozicija, je bil po burni razpravi v skupščini izglasovan s 93 glasovi. Predsednik odbora Driton Selmanaj iz Demokratske lige Kosova LDK je pozval člane, naj se vključijo in naslednjim komisijam prinesejo dokumentacijo v preiskavo. Selmanaj je napovedal šestmesečni mandat, v katerem se namerava osredotočiti na preiskave energetskih institucij, kot so KOSTT, ERO in vlada, poroča Kosovska tiskovna agencija. Spomnimo, da je bila prvotna parlamentarna komisija ustanovljena zaradi škandala, v katerem sodeluje kosovski veleposlanik Berishaj in je dodobra pretresel kosovsko javnost. Sumi se namreč, da je prenašal denar od svojega podjetja do kandidata za predsednika slovenske vlade.

Golobovi sporni posli prodaje električne energije polnijo kosovske medije.

Medtem pa vladna preiskovalna komisija, ki želi preiskati zlorabo električne energije od leta 2006, vključuje preiskavo kapitalskih naložb v kosovski energetski korporaciji KEC po privatizaciji distribucijskega krila te družbe. Ta odbor je bil sprejet s 95 glasovi. Njen predsednik Hajdar Beqa iz Demokratske stranke Kosova PDK meni, da bi morala komisija določiti specifično področje preiskave, kar bo olajšalo razkritje zlorab. Po njegovih besedah ​​bodo na eni od prvih sej izdelali akcijski načrt komisije, poroča KTA. Komisija naj bi s svojim delom odgovorila na številna vprašanja in dileme o energiji za obdobje 2006 do 2022. Po njegovih besedah ​​bi morala ta komisija razpolagati s podatki o prodaji distribucijskih in investicijskih virov, vrednosti naložbe, plačilu 17 milijonov KEK za KEDS, ukrepih ERO za kapitalske naložbe, KEK v letu 2006 itd.
Preiskovalna komisija vztrajna pri preiskavi sumljivih poslov med Golobom in Berishajem

Nedavno so na dan prišli dokumenti, ki dokazujejo, da je izpostava Gen-I v Beogradu izplačala podjetju Berishaja 600 tisoč evrov. Berishaj naj bi bil namreč posrednik pri prodaji električne energije med podjetjema Gen-I in Elektro podjetjem Kosovo. Po podatkih iz dokumentacije je Elektro podjetje Kosovo meseca januarja prodalo električno energijo podjetju Gen-I za 105 evrov za megavatno uro, istočasno pa je Elektro podjetje Kosovo kupovalo električno energijo od srbskega podjetja za 255 evrov za megavatno uro. Pri tem gre torej kar za 150-evrsko razliko za prodani megavat električne energije, v dveh mesecih pa so na Kosovem na ta način, od srbske podružnice Gen-I, kupili za 4,2 milijona evrov električne energije.

Zaradi energetske krize se je električna energija na Kosovu podražila za odjemalce, ki porabijo več kot 800 kilovatov mesečno. Vlada se je v tej situaciji zavezala, da bo namenila 75 milijonov evrov za ublažitev vpliva energetske krize na cene električne energije in subvencioniranje stroškov električne energije državljanov in podjetij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine