19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Golobove reforme v resnici ne obstajajo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Potem ko je na proslavi od dnevu samostojnosti in državnosti premier Robert Golob govoričil o uspešnosti dela njegove vlade, kjer se je pohvalil tako z odzivom na draginjo prehrane in energentov ter skrbi za upokojence, je ta sedaj v novoletni poslanici napovedal, kako naj bi leto 2023 predstavljalo leto reform, s katerimi naj bi njegova vlada obvladala izzive, ki so se kopičili v zadnjih 30 letih. Glede na to, da aktualna vlada ni odzivna, kot smo bili vajeni v prejšnjem mandatu, doslej pa ni dokazala prav nič oprijemljivega, kar bi bilo v korist širokemu krogu državljank in državljanov, ne čudi, da ljudje na napovedi gledajo s skepso. 

“Želimo popolnoma spremeniti sistem delovanja javnega zdravstva, vpeljati reformo tako v pravosodje kot šolstvo. Pripravljamo reformo pokojninskega sistema in stanovanjske politike. Navsezadnje tudi davčno reformo,” je napovedal premier Robert Golob in dodal, da je vse skupaj temelj posodobitve naše države na način, da bo Slovenija postala moderna evropska država, na katero bomo lahko vsi ponosni.

“Ojoj, Golob nam obljublja mnoge reforme … si kar predstavljam te reforme in glava me začne takoj boleti …,” je le eden izmed komentarjev, ki se je usul po napovedih predsednika vlade Goloba, da naj bi nas čakale številne reforme, ki bodo prispevale k obvladovanju izzivov v zadnjih 30 letih. Komentar, kot je ta, seveda ne preseneča, saj je jasno, da se aktualna vlada doslej ne more pohvaliti ne z ažurnostjo kot tudi ne učinkovitostjo. Golob seveda vztraja, kako naj bi bil naš odziv na energetsko in prehransko krizo nekaj, kar naj nam bi v Evropi zavidali. “Naš odziv velja za enega najuspešnejših odzivov v celotni Evropi,” je namreč dejal Golob.

Verjamemo, da ni nikogar, ki se ne bi želel, da bi bila naša država uspešna pri krmarjenju skozi krizo. A žal niti slučajno ni tako. Že na samem začetku prevzema oblasti, ko je Golob napovedoval nov kompromis med prodajalci goriv in potrošniki, nam je to prineslo višje cene goriv tako na avtocestah kot tudi na bencinskih črpalkah ob regionalnih cestah. S svojimi potezami je povzročil pravcati naval na bencinske črpalke, do napovedi zvišanja cen je prišlo tako rekoč iz danes na jutri, kar je logično spodbudilo naval na črpalke, da bi si potrošniki napolnili rezervoarje po nižji ceni, kot bi jih sicer čakala dan kasneje. Cene so sicer sedaj nižje, ampak zato, ker so cene za sodček surove nafte na svetovnih trgih padle.

Golob je daleč od Dončića na področju energetike, kaj šele kje drugje
Visoke cene električne energije dokazujejo, da vlada Roberta Goloba več kot očitno ni sposobna omejiti zaslužkov trgovcev z energijo. S tem pa drago plačajo podjetja, ki so tista, ki predstavljajo motor naše države. Nemogoče je namreč tako biti konkurenčen podjetjem iz tujine, kjer imajo bolj razumno oblast. Če bi človek pričakoval, da bi vladajoči prisluhnili kritikam iz vrst gospodarstva, pa tudi do tega ni prišlo, Golob namreč očitno verjame, da je Luka Dončić na področju energetike. Gospodinjstva so tako kot gospodarstvo primorana plačevati dražjo energijo, zemeljski plin, da ne pozabimo na vrtoglave cene hrane in storitev. Ne pozabimo, da je Statistični urad Republike Slovenije pred dnevi razkril, da je letna inflacija decembra dosegla 10,3 odstotka, medtem ko je bila ta lani v istem obdobju 4,9-odstotna. Letno inflacijo so seveda najbolj zaznamovale višje cene hrane ter električne energije, plina in drugih goriv. Blago pa se je v enem letu podražilo za kar 11,5 odstotka, storitve pa za 7,7 odstotka. Toliko torej tudi o uspehu projekta cen izdelkov v košarici, s katero je vlada “prisilila” trgovce v določanje nižjih cen.

Ker januarja upokojence čakajo nižje pokojnine, povrhu pa se bo z Golobovo davčno reformo vsem, ki delajo, dodeljevalo nižje plače, s tem pa ukinilo ves napredek, ki ga je na tem področju naredila vlada Janeza Janše. Zato je resnično bizarno, da se nekdo hvali s tem, da je uspešen, kaj šele, da se hvalisa, kaj vse dobrega naj bi nas čakalo v obliki reform. “Berem, da se v deželi višanju davkov in prispevkov in uvedbi novih davkov, višanju javne porabe, novim agencijam in uradom ter odrejanju plač z dekreti odslej reče reforma,” je kritično komentiral politični analitik Tomaž Štih.

Politični analitik Tomaž Štih (Foto: STA)

Premier je v poslanici že dejal, da naj bi njegova vlada v zadnjih šestih mesecih v slovensko družbo prinesla občutek normalnosti. “Normalnosti, kakršno lahko daje le odprta družba, ki verjame v vladavino prava. Odprta družba, ki stavi na spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo vsakega posameznika. Ravno takšno ozračje pa je tisto, ki omogoča, da sprostimo najboljše v sebi. Da odklenemo vse zmožnosti, združujemo vse svoje vrline v to, da lahko skupnosti pomagamo v boljšo prihodnost,” je namreč povedal. Glede na to, da je celo ministrica Tatjana Bobnar, ki jo je sam povabil v ekipo Golobu očitala politizacijo policije, je govoriti o normalizaciji države resnično izpod vsake kritike, saj gre za resno stvar! Konec koncev v demokraciji ni prostora za to, da bo oblast zapirala, kdor ji pač ni po volji. Da ne govorimo o praznih argumentih vladne ekipe, nastopaštvu predsednice Državnega zbora RS, ki misli, da hodi po rdeči preprogi, ne pa na dogodku državne proslave, neprimerni retoriki premierja, ki se obnaša kot, da smo lahko vsi blaženi, da ga imamo in da se niti slučajno ne smemo vprašati, čemu neka dejanja in si drzniti podajati kritik, četudi so te upravičene. Morda je to lahko kvečjemu normalizacija po kriteriju Svobode, ne pa normalizacija v pravem pomenu besede. Že to, da v lastnih vrstah prihaja do odhodov, je dovolj zgovorno.

Bodimo realni, že to, da bi danes Golobova vlada konkretno poprijela za delo, bi bilo prepozno, konec koncev se zdravstveni sistem sesuva, kup pa je ljudi, ki vplačujejo v zdravstveno blagajno, pa sploh ne dobijo osebnega zdravnika. Nič čudnega, da do premikov ni prišlo, če pa se minister za zdravje bolj ukvarja s prerekanjem z zdravniki in sindikalisti kot pa z reševanjem v nebo vpijajočih težav. Zakaj Golob, ki pravi, da bi mu reševanje zdravstva, predstavljajo prioriteto, ni že interveniral, da bi se hitreje ukrepalo, pa je odgovor na dlani. Zdravstvenemu ministru namreč brezpogojno zaupa in ga celo občuduje. Nerazumne poteze v težkih časih, kot je vztrajanje pri večjem številu ministrstev, le dodatno dokazujejo, da je vladni kompas pokvarjen, zato nekih upov resnično nima smisla gojiti, četudi ima Golob res idealne pogoje za spremembe na bolje. Ima namreč zagotovljeno zadostno število glasov v parlamentu. A mora seveda človek vedeti, kako in kaj. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine