18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Golobove ločitve in sladki grehi

Piše: Peter Jančič (spletnicasopis.eu)

Premier Robert Golob je napovedal novo ločitev, ko je pred ustavnim sodiščem propadel s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, s katero sta zahtevala, da njunega ravnanja ne sme presojati ustavni sodnik Klemen Jaklič, ker ni njun. Izločila bi ga. Sodniki so ju precej vljudno obvestili, da zlorabljata inštitut. Golob ni sprožil dodatne ločitve od svoje soproge Jane Nemec Golob. S to se že ločuje. Na državnih sprejemih ga že spremlja Tina Gaber. Ločuje pa se po novem še od zdravstvenih zavarovalnic, ker bi naj dodatno premalo dajale in preveč odirale. Kovale dobičke. Tudi za to ločevanje se lahko zgodi, da bo pristalo pred sodniki, ki niso vsi podrejeni vladi. To lahko zavleče in zaplete dogajanje.

Golob in Klakočar Zupančič sta poskušala izločiti ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ker je ta, kot sta pojasnila, pred desetletji zagovarjal zakon o RTVS, ki še vedno velja in je bil po tem zakonu v preteklosti tudi izvoljen v nadzorni svet RTVS. Trditev, da bi se s tem Jaklič izrekal o spremembi zakona, s katero poskušata Golob in Klakočar Zupančičeva čez noč odstaviti nadzornike, direktorje in posledično urednike na RTVS, je norost. Za načrte danes vladajočih Jaklič takrat sploh ni mogel vedeti. Razen, če je prerok, ki vidi daleč v prihodnost. Kar pa celo ustavni sodniki niso.

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič  (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Direktor televizije Urbanija pa je poskušal hkrati izločiti predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, ker je sprejel evropsko komisarko Věro Jourovo iz liberalnih vrst, ki je pridrvela v državo, ko so ustavni sodniki Golobu zamrznili odstavljanja. Pred tem je Jourova javno podpirala Golobovo čistko vrha RTVS.

Zahteva Goloba in Klakočarjeve v imenu vlade in državnega zbora je temeljila na za lase privlečeni argumentaciji, katere cilj je bil le znebiti se sodnika, ki ni na vladni strani. Da je šlo za zlorabo inštrumenta, je ustavno sodišče precej diplomatsko zapisalo tudi v razlagi zavrženja obeh predlogov. Zavrženje (in ne zavrnitev) je sramota za pravne službe izvršne in zakonodajne oblasti. Kaže nam, da so pravni amaterji. A predvsem je sramota za ministre in poslance. Ker je bil razlog napake zanesljivo političen in ne pomanjkanje znanja, kdaj se predlaga izločitev. Podobno je, ker so bili argumenti privlečeni za lase, propadel tudi direktor televizije Uroš Urbanija, ker se Accetto z vljudnostim sprejemom evropske komisarke Jourove ni opredelil do nenavadne politike komisarke, ki nasprotuje mesarjenju po medijih, razen če mesari Golob iz njene politične skupine, v tem primeru je pa to nenadoma povsem “evropsko” in vredno podpore. Da bi ublažila slab vtis, ko jih ustavno sodišče malo udari po prstkih, pa ta komisarka celo pridrvi v našo državo in takoj obišče ustavno sodišče. So pa ustavni sodniki izločili sodnico Nežo Kogovšek Šalamon, nekdanjo direktorico mirovnega inštituta, ki za ta inštitut kot ustavna sodnica še vedno petino časa dela. Da še vedno dodatno dela, ni bilo splošno znano. Delo za dodatnega delodajalca mi je pred dvema tednoma potrdil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad, ko sem preverjal, ali ima sodnica za to dovoljenje predsednika Mateja Accetta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine