4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Golobova vlada vrača usluge svojim civilnodružbenim podaljškom, dobili bodo evropska sredstva, ki jih je pred dvema letoma izpogajala Janševa vlada

Piše: Tomaž S. Medved

Znana teza, da nobeno kosilo ni zastonj, se že nekaj časa manifestira. Golobova vlada je namreč že sprožila mehanizem, ki ga je napovedal že Inštitut 8. marec, namreč revizijo zakonov, sprejetih v času prejšnje vlade. Po drugi strani pa vlada že izplačuje nagrade civilnodružbenikom, ki so ji pomagali na oblast. 

Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko, ki jo vodi minister Aleksander Jevšek (SD), nekdanji policist in nekdanji župan Murske Sobote, je namreč napovedala za jutri tiskovno konferenco ob skupni izjavi državnega sekretarja omenjene službe Marka Koprivca (nekdanjega poslanca SD) in predstavnika mreže civilnodružbenih organizacij CNVOS Gorana Forbicija.

“V skladu z memorandumom, je podpora civilni družbi pomembna prioriteta Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma. V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko vodimo aktivnosti v dogovoru z donatorji, da bomo še razpoložljiva sredstva v višini 500.000 evrov namenili Skladu za civilno družbo,” so zapisali v vabili. Naši viri pa opozarjajo, da je prvih pol milijona za levičarske nevladne organizacije – v okviru CNVOS naj bi jih delovalo več kot 1500 – samo začetek financiranja.

Iz vabila je razvidno, da bo vlada civilnodružbenim organizacijam namenila evropska sredstva, namenjena razvoju. Le-ta je pred dvema letoma Janševa vlada priborila na vrhu EU v Bruslju. Takrat je Slovenija za obnovo gospodarstva po pandemiji covid19 dobila zagotovilo za 6,6 milijarde milijarde evrov nepovratnih sredstev ter za skoraj štiri milijarde evrov posojil. Kot je znano, je tedanja opozicija, zlasti pa tedanja evroposlanka Tanja Fajon v Bruslju večkrat lobirala za odvzem teh sredstev, češ da Slovenija pod Janševo vlado ne spoštuje vladavine prava.

Očitno se bodo ta sredstva, namenjena razvoju, sedaj prerazporejala drugam. Ali bolje rečeno: evropski denar je postal plen zmagovalcev, saj je treba civilnodružbenim aktivistom, ki so v zadnjih dveh letih naredili vse za odhod Janševe vlade, izplačati primerne nagrade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine