0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Golobova vlada ukinja brezplačno vključenost v vrtec za drugega otroka

Piše: Ž. K. (Nova24tv.si)

Vlada Roberta Goloba razmišlja o ukinitvi brezplačne vključenosti v vrtec za drugega otroka. Gre za enega v vrsti ukrepov Janševe demografske politike, katere namen je bil povečati vključenosti otrok v vrtce. V širšem smislu pa prispevati k lažjemu življenju družin, osnovnega gradnika vsake družbe. Skoraj istočasno je v javnosti zaokrožil kolaž dveh položnic za vrtec, ki razkriva izjemno velike razlike v višini položnice. 

“Sicer gremo tukaj znižati, gremo na raven pred 1. 9. 2021 […] vemo, da bo to nekatere zagotovo prizadelo, drugače ne gre,” je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda v državnem zboru. Vse podrobnosti predloga zaenkrat še niso znane. Na ministrstvu prav tako ne odgovarjajo na vprašanja medijev o tej zadevi, vse dokler ne bodo dokončno dogovorjene.

Ukrep naj bi se sprejemal zaradi poziva predsednika vlade k varčevanju. Ker večino izdatkov predstavljajo plače in dodatki, ki jih morajo izplačevati, želijo prihraniti na plečih družin. Po začasnem predlogu bi se 100-odstotna subvencija za drugega otroka zmanjšala na 70 odstotkov, s 30 odstotki pa bi se pomagalo družinam, ki so jih poplave najbolj prizadele. Za predšolsko vzgojo bi tako namesto 60 milijonov evrov namenili 41 milijonov, poroča Kanal A. Predlog pa očitno nima podpore v vseh koalicijskih strankah. Stranka Levica, ki se v času padajoče podpore vladi od te skuša distancirati, predloga očitno ne podpira. Njen poslanec Milan Jakopovič je za medije povedal, da je tudi v nasprotju s koalicijsko pogodbo.

 

Nekateri plačujejo enormne zneske za vrtce, drugi nič

Skoraj vzporedno s tem pa je v medijih zaokrožil kolaž dveh različnih položnic, ki prikazujeta drastične razlike v tem, koliko različne družine namenjajo za vrtec na mesečni ravni. Na prvi položnici eden od staršev plačuje vsak mesec za varstvo skoraj 500 evrov, na drugi pa natanko nič evrov.

Izjemna razlika v plačilu položnic (Vir: X)

Številni so se obregnili tudi ob porekla enega od staršev, misleč, da gre za nezakonitega migranta. Pravni status te osebe javnosti sicer ni znan, prav tako zakrivamo nekatere relevantne informacije zaradi varstva osebnih podatkov. Moja Dolenjska poroča, da se višina mesečne položnice spreminja glede na to, v kateri dohodninski razred spadajo starši. Ker gre za izjemno visoko razliko, ki bi le s težavo bila posledica različnih dohodninskih razredov, so na enega od vrtcev poslali novinarska vprašanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine