18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Golobova vlada trdi, da ni denarja za dolgotrajno oskrbo, vendar to nikakor ne drži. Poglejte:

Piše: Gal Kovač / Nova24tv

Eden najspornejših ukrepov vlade Roberta Goloba, teh je sicer na pretek, je zagotovo zamik začetka izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi oz. de facto ukinitev dolgotrajne oskrbe kot take do nadaljnjega. Aktualna oblast je kot izgovor ponudila marsikateri izgovor, a poglavitno je, da za dolgotrajno oskrbo ni denarja. To je laž. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je namreč javno objavila izsek iz državnega proračuna, ki prikazuje, da so bila sredstva jasno alocirana, a jih je koalicija pač prestavila v skladu s političnimi prioritetami. Med drugim tudi za ilegalce, ki jih je vsak dan več. 

“Vlada Janeza Janše je v proračunu RS zagotovila sredstva za izvajanje DO. Za leto 2023 je bilo načrtovanih 97 mio EUR, kar postavlja na laž koalicijo in Ministrstvo za zdravje, ki trdijo, da ni zagotovljenih finančnih sredstev. Sedanja vlada načrtuje znižanje postavke DO za 79 mio EUR,” je zapisala Godčeva na spletu.

Kot že rečeno, je Godčeva k objavi priložila izsek, ki kot na dlani pokaže realno stanje, ki mu trenutna koalicija enostavno ne more pobegniti. Spremembe so jasno označene z rdečim okvirčkom. Na skrajno levi je oznaka postavke, proti desni pa najprej sledi navedba količine sredstev, ki jih je za dolgotrajno oskrbo namenila vlada Janeza Janše, na koncu, na skrajni desni, pa še navedba predloga sprememb proračuna za prihodnje leto, ki ga je sprejela že vlada Roberta Goloba.

Izsek iz državnega proračuna (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Lep del denarja se bo porabil za ilegalce
Že od samega prevzema oblasti spremljamo izjave v medijih, ki oznanjajo ali pa napovedujejo proračunske spremembe. Napovedala so se znatna povečanja sredstev za nevladne organizacije. Najnovejši “namig” pa je prišel iz vrst poslanca SDS in nekdanjega ministra za kohezijsko politiko Zvoneta Černača, ki je opozoril, da se sredstva v večji meri preusmerjajo od dolgotrajne oskrbe k “migrantom”.

 

Vlada Roberta Goloba se sicer problema migracij loteva tako, da s svojimi ukrepi vabi migrante, da v Evropo vstopijo skozi Slovenijo. Politika odstranjevanja varovalne ograje na meji s Hrvaško se je rezultirala v rekordnem prihodu migrantov, kar beležijo uradne statistike policije.

Nova vlada kot veliko razočaranje
Ko je Janševa vlada sprejela Zakon o dolgotrajni oskrbi, je to storila po dolgi letih (namensko?) spodletelih poskusov levih vlad. Zakon naj bi imel pred končno vložitvijo v parlamentarno proceduro 117 osnutkov oz. revizij. “Zakon o dolgotrajni oskrbi vsem državljanom prinaša upanje, da v starosti ne bodo ostali sami in brez zdravstvene oskrbe ter pomoči. Gre za sistemski zakon, s katerim bi poskrbeli, da bo vsak starostnik svoja zadnja leta preživel brez nepotrebnih stisk in pomanjkanja,” so v SDS zapisali ob sprejemu zakona, ki bi Slovenijo uvrstil med moderne države, kjer je ta urejena že dolga leta.

SDS je včeraj oddala podpise, ki so potrebni za izvedbo treh referendumov. (Foto: SDS)

Trije prihajajoči referendumi prinašajo upanje
A v SDS se ne nameravajo predati kar tako. Golobovo vlado nameravajo demantirati na treh področjih. Preprečiti ji želijo popolno prevlado na javni RTV, z obrambo starega zakona, ki med drugim omogoča svetovnonazorsko uravnoteženje programskega sveta RTV, nezadržno bohotenje birokracije z povečanjem ministrstev na rekordnih 20, ter zamik pričujočega zakona. “V Slovenski demokratski stranki smo prepričani, da je bilo dovolj političnih kupčkanj in preračunavanja na račun najšibkejših. Čas je, da kot socialno odgovorna družba pokažemo solidarnost in poskrbimo za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih,” so zapisali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine