23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Golobova vlada sprejela sklep o priznanju Palestine, na vladni zgradbi palestinska zastava

Piše: G. B. 

Vlada je danes v skladu s pričakovanji sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Državni zbor bo o sklepu odločal v torek. Golob je danes izrazil upanje, da bo potrjen z aklamacijo, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

“Danes je vlada sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo,” je dejal Golob in pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. “Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov in da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev,” je poudaril premier.

Zagotovil je še, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru. Prepričan je, da bodo tudi druge države sledile temu in da mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v trajen mir na Bližnjem vzhodu in rešitev dveh držav. Premier je izrazil pričakovanje, da bodo v naslednjih mesecih tudi druge zahodne države priznale Palestino, obenem pa arabske Izrael. “Jaz si želim, da je današnje dejanje slovenske vlade zgled vsem pri tem, da na to pot, ki bo še dolga in naporna, vstopimo polni poguma, predanosti, človečnosti,” je dodal.

Zavrnil je kritike, da gre za predvolilno potezo, in zagotovil, da je bilo današnje sprejetje sklepa zavestna odločitev. Izrazil je pričakovanje, da bo državni zbor postopek zaključil čim prej in to z aklamacijo. Pojasnil je še, da so na vladi sklep sprejeli soglasno.

Zadovoljstvo ob sprejemu sklepa glede Palestine je izrazil tudi predsednik SD in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in dodal, da si vsi želimo, da bo na planetu enkrat mir. Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je poudarila, da je ponosna, ker je del koalicije, ki je zbrala pogum in odločnost, da prizna Palestino. Zunanja ministrica Tanja Fajon je na družbenem omrežju X zapisala, da je vlada s tem naredila zgodovinski korak. “Izraelci in Palestinci imajo pravico vzgajati svoje otroke v miru, varnosti in blaginji v lastni državi. Priznanje Palestine je edina možnost, da bosta državi in ljudstvi nekoč sobivali v miru,” je dodala.

Ob tem je vlada danes simbolno na poslopju izobesila tudi zastavo Palestine.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo, kar je danes pred sejo vlade znova potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes sporočila, da bo državni zbor v torek obravnaval današnji sklep vlade o priznanju palestinske države. Sklep mora sicer najprej obravnavati odbor DZ za zunanjo politiko, ki se bo sestal v ponedeljek. “Plenarna seja državnega zbora bo v torek ob 16. uri,” je danes na novinarski konferenci povedala predsednica DZ Klakočar Zupančič, ki je predstavila pričakovano časovnico postopka priznanja palestinske države. Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo DZ. Povedala je še, da se bo pristojni odbor DZ, to je odbor za zunanje zadeve, sestal v ponedeljek. Na torkovi seji DZ pričakuje daljšo razpravo, ob tem pa je izrazila mnenje, da bo “po končani razpravi sprejet sklep, da se Palestino prizna kot samostojno in neodvisno državo”.

Večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja Klakočar Zupančič ne vidi. Omenila je, da sicer “obstajajo manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim ta sklep vlade ni pogodu”, vendar predvideva, da se ne bodo zgodili. Gre za možnost predloga za posvetovalni referendum, ki odločanje DZ odloži za 30 dni. “Sama menim, da takšno zavlačevanje postopka ne bi bilo konstruktivno in da bi tisti, ki bi se tega manevra poslužil, državljanom dajal sporočilo, da bomo še naprej gledali množične poboje v Gazi in hude kršitve humanitarnega in mednarodnega prava. Rezultat na koncu, po preteku 30 dni, pa bo isti,” je dodala predsednica DZ.

Opozicijska NSi sklepa ne bo podprla niti mu ne bo nasprotovala, je danes povedal poslanec NSi Jožef Horvat.  Predsednik SDS Janez Janša je bil sicer danes kritičen do poteze vlade. Na seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je dejal, da to dejanje dolgoročno škoduje slovenskim interesom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine