12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Golobova vlada sprejela odločitev, da se družbi ELES, d. o. o  do konca leta izvede vplačilo sredstev v višini 170 milijonov evrov

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Vlada Republike Slovenije je v vlogi skupščine sprejela odločitev, da se družbi ELES, d. o. o na podlagi izvedene ocene potrebnih sredstev za plačilo nakupa izgub električne energije na prenosnem in distribucijskem elektroenergetskem omrežju, nastalih v obdobju od 1. januarja 2023 do vključno 31. decembra 2023, do konca leta izvede vplačilo sredstev v višini 170 milijonov evrov.

Po tem, ko je vlada Roberta Goloba soglašala z blizu polmilijardno dokapitalizacijo HSE, se je danes odločila, da do konca leta dokapitalizira tudi Eles. Vlada je tako v vlogi skupščine sprejela odločitev, da se družbi Eles, d. o. o., na podlagi izvedene ocene potrebnih sredstev za plačilo nakupa izgub električne energije na prenosnem in distribucijskem elektroenergetskem omrežju, nastalih v obdobju od 1. januarja 2023 do vključno 31. decembra 2023, do konca leta izvede vplačilo sredstev v višini 170 milijonov evrov.

Zaradi trenutnega upada cen električne energije namerava družba Eles poleg dnevnih nakupov na borzi električne energije čim prej pokriti čim večji delež celotnega portfelja električne energije za prenosno in distribucijsko omrežje za leto 2023 ter sorazmeren delež tudi za naslednje leto. Zaradi šibke likvidnostne situacije in visokih dnevnih odlivov potrebuje družba Eles za izpolnitev vseh svojih zakonskih obveznosti in v izogib kršitvam mednarodnih zavez med elektro operaterji, h katerim so zavezani na podlagi uredb Evropske unije, dodatna finančna sredstva s strani ustanovitelja, saj pri finančnih institucijah nima možnosti dobiti dodatnih finančnih sredstev v zahtevanem časovnem okviru, so zapisali v sporočilu za javnost.

Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: STA)

“Ker je trg z električno energijo izjemno volatilen, se zasleduje namen, da Eles izkoristi trenutne ugodne razmere ter da poleg dnevnih nakupov električne energije na borzi čim prej pokrije čim večji delež celotnega portfelja potrebne električne energije za prenosno in distribucijsko omrežje za 2023 ter sorazmeren delež tudi za naslednja leta,” je po seji vlade pojasnil minister Klemen Boštjančič, ki je poudaril, da je dokapitalizacija ustanovitelja potrebna. Kot razlog je navedel, da Eles zaradi šibke likvidnostne situacije in visoke zadolžitve po zaključenem investicijskem ciklu nima možnosti dobiti zahtevanih sredstev v zahtevanem času pri finančnih ustanovah.

Zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo iz letošnjega septembra je določil, da se omrežnina prihodnje leto ne sme povečati – stroški za izgube na omrežju pa se pokrivajo iz omrežnine in poravnalnega mehanizma za pokrivanje izgub. Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije iz decembra je nato določil, da lahko Agencija za energijo zaradi preprečitve dviga omrežnine za prenosni in distribucijski sistem za prihodnje leto določi načrtovan primanjkljaj omrežnine. Izgube se bodo tako pokrile iz proračuna, namesto da bi stroške nosili končni odjemalci, pojasnjuje Delo.

Igor Koprivnikar (Foto: STA)

Bo naslednji na vrsti Gen-I?

Težki časi pa se kažejo tudi skupini Gen – po neuradnih informacijah Dela, v prvem četrtletju prihodnjega leta obstaja tveganje likvidnostnega primanjkljaja, zaradi nakupov elektrike na borzi po višji ceni od prodajne. Tudi Gen energija je najela posojila z državnim jamstvom za nakup nadomestne električne energije zaradi izpada lastne proizvodnje: “Ker je bila proizvodnja v hidroelektrarnah v letošnjem letu bistveno pod dolgoletnim povprečjem, smo morali nadomestno energijo dokupovati tudi po desetkrat višji ceni od naše stroškovne cene, saj so tržne cene električne energije v letošnjem letu ekstremno visoke,” so pojasnili. Po navedbah Financ, pa več virov iz energetike pravi, da nista težavi trgovca le likvidnost oziroma dražja zavarovanja pri klirinških bankah.

Gen-I za prihodnje leto prodal precej več elektrike, kot je je kupil

Razlog težav naj bi tičal tudi v tem, da je Gen-i za prihodnje leto prodal precej več elektrike, kot je je kupil na borzi. Finance so razkrile, da je lani največji trgovec gospodinjstvom in poslovnim odjemalcem prodal 2.764 gigavatnih ur elektrike, kar pa je le 1,3 odstotka od skupne prodaje, ki je znašala 205,3 teravatne ure. Ker je Gen-i elektriko prodajal, kupoval pa je ni, mu sedaj manjka za približno dve teravatni uri elektrike. Igor Koprivnikar, ki vodi Gen-I je bil s svojim pojasnilom precej skop: “V zvezi z aktivnostmi trgovanja in zakupom električne energije za leto 2023 pojasnjujemo, da trgovanje prilagajamo stanju na trgu, pri čemer je zagotavljanje zanesljive oskrbe naših odjemalcev naše osnovno poslanstvo. Potrebno energijo zanje bomo, kot vsa leta do sedaj, zagotavljali tudi v letu 2023.” Še bolj skrivnostni pa so na Gen Energiji, kjer na vprašanja niti niso odgovorili.

Po tem, ko je državni proizvajalec elektrike HSE pred nedavnim dobil polmilijardno davkoplačevalsko injekcijo, naj bi bil po navedbah Financ drugi korak združevanje skupine GEN in HSE – s tem pa tudi trgovca Gen-i. Temu naj bi sledil še tretji korak: “prodajni del nove skupine, torej Gen-i in trgovski del HSE, naj bi se združil v novo podjetje, tega pa bi ‘privatizirali’,” so pred dnevi zapisali v Financah. Mimogrede, na omenjenem portalu so te dni tudi poročali, da naj bi v Gen-i že potekala skupščina delničarjev – na njej naj bi odločili, da članom poslovodstva nagrada za izredno letno uspešnost za poslovno leto 2021 ne pripade. Spomnimo, premier je napovedoval, da bo milijonsko nagrado dal v dobrodelne namene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine