0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Golobova vlada je rabila dva meseca za resno ukrepanje po poplavah, Janševa pa dva tedna po razglasitvi epidemije

Piše: A. G., (Nova24tv.ssi)

Dan po obisku ⁦stranke SDS na Koroškem in kritiki županov so nakazila poplavljenim občinam vendarle stekla. Včeraj (dve meseca po poplavah) je država občini Prevalje nakazala 5,5 milijona evrov za povrnitev intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi, gre namreč za prvo izplačilo sredstev za povrnitev intervencijskih stroškov občin. Končno, a pozno. Če primerjamo hitrost ukrepanja po nesreči Golobovo vlado z Janševo: 12. marca 2020 je Slovenija razglasila epidemijo, prvi protikoronski paket pomoči, vreden 3 milijarde evrov, je Janševa vlada sprejela 29. marca 2020, predlog drugega protikoronskega paketa pa 22. aprila 2020, tretji pa je bil na vladi sprejet 19. maja 2020 (torej dva meseca po začetku epidemije). Ali Golobova vlada še vedno meni, da je “ta vlada bistveno hitrejša in učinkovitejša kot vse dosedanje slovenske vlade?” 

Robert Golob je po avgustovskih uničevalnih ujmah ljudem zagotovil takojšnjo pomoč. Sam je namreč izjavil, da ljudje potrebujejo pomoč takoj in ne čez mesece. A meseci so mimo, večina pa še sedaj ni dobila obljubljenega denarja. Vlada se je 4. 10. 2023 tudi seznanila z Oceno neposredne škode po naravni nesreči, ki je prizadela Slovenijo, ter po besedah vladnih predstavnikov znaša 9,9 mrd evrov. Do 5. oktobra 2023 pa naj bi bilo po izjavah vladnih predstavnikov za pomoč prebivalcem, občinam in gospodarstvu že zagotovljenih 515,9 milijona evrov.  

A zagotovljenih še ne pomeni nakazanih. Prav tako naj bi bila 4. oktobra izvedena prva izplačila izredne denarne pomoči v obliki solidarnostne pomoči, kot določajo interventni ukrepi za odpravo posledic poplav. Izplačano naj bilo 18.057.953,08 evra solidarnostne pomoči za 2741 prejemnikov. A kot je po poročili iz terena znano, ta denar ni prišel do tistih, ki bi ga najbolj potrebovali. Namreč oče našega deskarja in nekdanjega svetovnega prvaka v paralelnem slalomu Roka Marguča je imel priznane škode za kar 200 tisoč evrov, a obljubljene pomoči še ni dobil.

Moj oče je imel priznane škode ob poplavah 200 tisoč evrov. Torej pade med 600 družin … Ko bo prijel klic in prvi evro od države, vam javim, po dveh mesecih je dobil dobrih 2.000 evrov samo od Karitasa in kar je imel zavarovano … That’s all …,” je sporočil Marguč. Družina Marguč je namreč med 600 najbolj prizadetimi družinami v Sloveniji, kot je zapisal Rok na omrežju X, še ni prejela niti centa obljubljenega denarja. Dejal je, da je bilo stroškov doslej že ogromno, pomoči pa od nikoder.

Kje so obljubljena izplačila?
Robert Golob je že pred nekaj tedni dejal, da nikoli doslej po nobeni naravni nesreči ni bilo izplačanega toliko denarja, kot ga je bilo zdaj. O katerih izplačilih govori torej Golob, ko pa država sama ljudem ni še izplačala niti centa? Nekateri so sicer dobili denar od Rdečega križa in Karitasa, pa še ta je bil po mnenju nekaterih izplačan dosti kasneje, kot je bilo sprva obljubljeno. S poplavljenih območij prebivalci še vedno poročajo, da še vedno niso prejeli obljubljene pomoči države.

Foto: n1

Bolje prepozno kot nikoli
Dan pred nakazili pa je stranka SDS obiskala župane na Koroškem, sprejel jih je tudi župan Prevalj Matija Tasič, ki je spregovoril o poteku popoplavnih ukrepov in uspešnem samoinciativnem spopadanju občine s posledicami ujme. Sedaj so končno dobili še nakazilo v vrednosti 5,5 milijona evrov za povrnitev intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi. Gre za prvo izplačilo sredstev za povrnitev intervencijskih stroškov občin, ki ga je po pregledu podpisanega zahtevka občine Prevalje odobrila Uprava RS za zaščito in reševanje.  Naslednje izplačilo bo v višini 4,9 milijona evrov v četrtek prejela občina Črna na Koroškem. Plačilo v celoti bo prejela še občina Ribnica na Pohorju in v petek občina Podvelka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine