14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

Golobova vlada igra dvojno igro glede vojne v Ukrajini; obisk v Kijevu s figo v žepu

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Brutalna vojna je v demokratičnem svetu naletela na vsesplošen upor in glede stališč do vojne poenotila vse svobodne države. V stopnji odločenosti se države še vedno razlikujejo. In čeprav bi Slovenija rada prikazala vtis močne zagovornice napadene države, jo pri tem ovira notranja politika in njena zavezanost k okupatorju. To je vedno bolj očitno, sploh, ko vemo, da je koalicija precej naklonjena Rusiji. Predsednik vlade Robert Golob se je po obisku iz Kijeva vrnil nazaj, “danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani kot še nikoli,” je bila ena od njegovih izjav v Ukrajini. Da igra Golobova vlada dvojno igro glede vojne v Ukrajini, smo že večkrat opozorili. Doma nasprotujejo uvrstitvi Rusije na seznam terorističnih držav, v Ukrajini pa so “povezani kot še nikoli”

Predsednik vlade Robert Golob se je po enodnevnem obisku vrnil iz Ukrajine. Tja je odšel z namenom izkaza politične in humanitarne podpore Ukrajini. Stoodstotna podpora Ukrajini pa očitno velja samo na tleh Ukrajine, saj je zgodba na domačem političnem parketu drugačna. Tukaj se namreč bolj nagibajo k solidarnosti do okupatorja kot pa do Ukrajine.

Po tem ko je po stopinjah Janeza Janše v Kijev odšel tudi Robert Golob, se je na obisk pripravil tudi retorično. Osrednji mediji so se tokrat precej bolje opremili s hvalospevi Golobu in njegovim izrečenim besedam med obiskom Kijeva, kot so se ob obisku Janeza Janše, pa čeprav je bil takrat trenutek res zgodovinskega pomena. Tudi izkazana pomoč je bila takrat dejansko stoodstotna, saj je Janša Ukrajino zagovarjal tako v tujini kot na domačem parketu. Česar pa za Golobovo vlado ne moremo trditi.

Golobova vlada podpira Ukrajino na tujih tleh, doma pa je naklonjena okupatorju
Golob je poudaril, da je bil namen obiska izkazati odločno politično podporo Ukrajini v težkih časih ruske vojaške agresije. S svojo dvojno igro pa je šel celo tako daleč, da je nekaj besed spregovoril celo v ukrajinskem jeziku in povedal, da so “danes vsi Ukrajinci in povezani kot še nikoli”. In dejansko v formalnem smislu Golobova vlada ne nasprotuje nobeni pomoči Ukrajini, vendar po njihovi odločitvi, da resolucijo o uvrstitvi Rusije med teroristične države zavrnejo, marsikdo podvomi v iskrenost teh besed.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar (Foto: STA)

Spomnimo namreč, da je nedavno potekalo glasovanje o predlogu SDS, da Slovenija Rusijo uvrsti med države podpornice terorizma. Slovenija bi s to resolucijo podprla žrtev agresije ter izrazila obsodbo ruskih napadov na civilno prebivalstvo ter civilno in energetsko infrastrukturo. Ne le lepe besede, ampak bi prav omenjena resolucija pomenila jasno podporo ukrajinskemu narodu, ki brani domovino, univerzalne vrednote svobode in se bori za demokracijo. Koalicija je predlog resolucije že vnaprej zavrnila, s tem pa pokazala prizanesljivost do okupatorja. Izgovori so bili različni, dvome glede naklonjenosti ruskim apetitom pa je dokončno razblinilo glasovanje odbora, kjer so levi poslanci z devetimi glasovi proti štirim povozili predlog opozicijske poslanske skupine.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine