12 C
Ljubljana
nedelja, 26 marca, 2023

Golobova ministrica za javno upravo se spreneveda, povečanje regresa najslabše plačanim v javnem sektorju so piarovsko zavili v draginjski dodatek

Piše: Vida Kocjan

Namesto uskladitve vrednosti plačnih razredov je vlada na pogajanjih s sindikati javnega sektorja za javne uslužbence do 24. plačnega razreda ponudila višji regres za letni dopust in to piarovsko zavila v »enkratni draginjski dodatek«, o uskladitvi plačnih razredov ne želi slišati ničesar.

Prof. dr. Matej Lahovnik pa je na Twitterju dogajanje komentiral z besedami: »Ministrica se spreneveda, saj so že obljubili uskladitev plačnih razredov v javnem sektorju z inflacijo, ker se bo sicer realni dohodek zaposlenim znižal za 10 odstotkov.«

Sindikati so nad ponudbo vlade ogorčeni. Golobova ministrica Sanja Ajanović Hovnik (nekdanja strokovna sodelavka v SAB) je sicer na predstavitvi kandidature za ministrico za javno upravo zatrjevala, da se namerava s plačnimi razmerji in zahtevami sindikatov soočiti celovito. Očitno so bile besede eno, dejanja pa drugo.

Pred dvema tednoma so se sindikati javnega sektorja z vlado dogovorili za takojšnje iskanje rešitev glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov in višine (poračuna) letošnjega regresa za letni dopust. Dogovor bi sklenili do začetka oktobra 2022, nato bi se lotili še odprave nesorazmerij pri vrednotenju delovnih mest v javnem sektorju, vključno z odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice.

Zdaj pa je vladna stran obrnila ploščo. Na zadnjih pogajanji so bili sindikati razočarani in zgroženi. Navajajo, da se je vladna stran pričela ‘vleči ven’. Dodajajo, da je s pomočjo sodelavcev Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) predstavila plačna gibanja v javnem in zasebnem sektorju oziroma napoved gospodarskih gibanj. Po navedbah so sindikatom rekli so, da nobena država od sedemnajstih, od katerih naj bi prejeli podatke, letos ne bo opravila usklajevanja plač z inflacijo (razen Poljske, ki ni del evroobmočja).

Povedali so tudi, da vlada s svojimi izhodišči naslavlja spremenjene makroekonomske razmere in da se bo poslužila raznih draginjskih ukrepov.

Tako se Sanji Ajanović Hovnik, na primer, zdi najprimernejša solucija poračun regresa za leto 2022, in sicer le za zaposlene do vključno 24. plačnega razreda. Ti bi prejeli dodatnih 325 evrov (skupaj bi to bilo 1400 evrov) regresa. Glede zaposlenih v višjih plačnih razredih nimajo konkretnih predlogov, uskladitve vrednosti plačnih razredov pa naj letos ne bi bilo.

Sindikati pa zaradi visoke inflacije zahtevajo ukrepanje brez odlašanja. Vztrajajo, da je še posebej uskladitev vrednosti plačnih razredov z inflacijo (morda tudi z delom produktivnosti) nujen ukrep, ki ga ne bi smeli prelagati in vezati na ‘sistemske spremembe’, kakor si to predstavlja vlada Roberta Goloba.

Sindikati navajajo, da bodo šli v nasprotnem primeru v stavkovne in druge sindikalne aktivnosti.

Tako je v sporočilu za javnost zapisal Mitja Šuštar iz Sindikata narave in kulture Slovenije, ki je del Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Dodal je, da je njihova pogajalska skupina vladno stran, ki ni odzivna kot bi mogla in morala biti, pozvala tudi k čim prejšnjemu sklicu sestankov s sindikati po vseh resorjih.

Pogajanja se bodo nadaljevala 11. julija 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine