1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Golobov debakel na lokalnih volitvah: izvoljena je bila le ena županja iz njegove stranke, Klakočar Zupančičeva se ni prebila v ljubljanski mestni svet

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si) 

Premier Robert Golob je samozavestno napovedoval pohod po lokalni samoupravi, a mu je to kolosalno spodletelo. Zaenkrat je namreč samo ena njegova kandidatka dobila volitve. “Na zadnjih lokalnih volitvah pred štirimi leti je bilo na listah SDS v celotni Sloveniji izvoljenih 632 svetnikov, trenutno pa podatki kažejo, da je samo po proporcionalnem sistemu izvoljenih že več kot 500 svetnikov. To je brez večinskega dela in brez podatkov za približno 15 odstotkov občin, kar pomeni, da bomo v številu presegli rezultat izpred štirih let”,  je z zadovoljstvom na večerni novinarski konferenci sporočil predsednik stranke SDS Janez Janša.

Lokalne volitve so po besedah Janeza Janše za stranke, ki niso le muhe enodnevnice, enako pomembne kot državnozborske ali celo bolj. “Razpoložljivi podatki kažejo, da bo SDS petič zapored zmagovalka volitev v občinah, kjer se mandati v občinske in mestne svete delijo proporcionalno,” je ob tem dodal.

Stranka SDS je zmagovalka volitev v občinske/mestne svete
Glede županskih volitev je Janša spomnil, da je bilo pred štirimi leti v prvem krogu izvoljenih 52 županov, ki so kandidirali s podporo stranke SDS. “Trenutno je teh, ki so že izvoljeni 45, še vedno pa ni zanesljivih podatkov v občinah, kjer je preštetih manj kot polovica oddanih glasov,” je ob tem dodal in izpostavil, da računa, da bi se poleg tega lahko še okoli 15 do 20 županskih kandidatov, ki kandidirajo s podporo stranke, prebilo v drugi krog volitev.

Medtem ko je Janša z zadovoljstvom napovedal zmago stranke SDS po številu svetnikov, pa Gibanju Svoboda ne gre kot po maslu. Znano je namreč, da se Robert Golob samozavestno nadejal pravcatega pohoda po lokalni samoupravi. Kot kaže, pa ljudje neradi kupijo mačka v žaklju in bolj stavijo na izkušnje. Gibanje Svoboda tako navkljub prepričljivi zmagi na državnozborskih volitvah ni uspelo zmagati na volitvah po številu svetnikov. Uspela pa jim je tudi izvolitev zgolj ene županje Alenke Kovač, ki je sicer tudi sedaj aktualna županja Osilnice.

Vir: DVK

Klakočarjevi se ni uspelo zavihteti na mesto mestne svetnice

Raziskovalni novinar Bojan Požar je med večernim štetjem glasov izpostavil, da bo to kar fiasko za Goloba glede na to, kar je napovedoval.  Ob tem pa je v zvezi z volitvami v Ljubljani izpostavil na zelo zanimiv podatek, in sicer, da eden najbolj prepoznavnih obrazov stranke Gibanje Svoboda Urška Klakočar Zupančič sploh ni bila izvoljena za ljubljansko mestno svetnico. “Za Golobove 8 ljubljanskih mandatov, Urška Klakočar Zupančič ni bila izvoljena za mestno svetnico. Zlobni jeziki: padla je s konja …”, je namreč komentiral.

Glede na podatke o uspehu strank na volitvah županov lahko vidimo, da so se najboljše odrezale stranke SLS, SDS in NSI. Sodeč po podatkih Državne volilne komisije je bilo (po podatkih, ki so bili dostopni ob 22.55) izvoljenih 13 županov SLS, 12 županov SDS, 11 županov NSI. Med vladajočimi strankami je največ županov uspelo izvoliti stranki SD (10 županov). Vodilni stranki je uspela izvolitev le ene kandidatke, stranki Levica pa je šlo še slabše, saj ni bil izvoljen niti eden od 13 kandidatov.

Vir: DVK

Morda je mogoče slab rezultat Gibanja Svoboda pripisati pravcatemu polomu do katerega je prišlo na predstavitvi županskih kandidatov. Vodja volilnega štaba stranke Peter Majerle je namreč celotni Sloveniji pojasnil, da so se na njihovih kandidatnih listah znašli tudi kandidati iz vrst finančnega nadzora (inšpektorjev) ter, kar je najhuje, predstavniki sodstva. “Kandidati prihajajo z različnih področij od sodstva in gospodarstva do šolstva in kulture pa tudi s področja finančnega nadzora,” je javnosti napovedal Majerle. Kot kaže se je narod uprl zametkom totalitarizma, da bi prišlo do stapljanja vej oblasti. Kot kaže pa v stranki Gibanje Svoboda niso zmožni pravcate samorefleksije, saj je predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič v odzivu dejala, da so v stranki zadovoljni z rezultatom. Kot kaže je tak način v skladu z razmišljanjem političnega analitika Mirana Videtiča, ki je v zvezi z volitvami komentiral: “Jutri bo spet dan, ko bodo vsi trdili, da so zmagali. Nocoj že švicajo in gruntajo kako to “namazat” medijem in javnosti.”🤷🏼‍♂️

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine