26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Golobičevi že naredili križ čez KUL in napovedali ustanovitev novega političnega projekta globoke države

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Vedeli smo, da če v prvem koraku poenotimo štiri opozicijske stranke, lahko potencialno iz sedanje vladne koalicije potegnemo ven DeSUS in del SMC, vendar le skupaj, oba naenkrat,” je po bolečem porazu ob neuspeli konstruktivni nezaupnici pojasnil prejšnji KUL-ov kandidat za mandatarja Jože P. Damijan in dodal, da je očitno le enemu poslancu stranke DeSUS mar, ali bo stranka preživela naslednje volitve. Zavzel se je za nastanek nove sredinske stranke, ki bo v politiko znova prinesla intelektualno širino, nastanek nove stranke pa vidi tudi tesen Golobičev sodelavec Bogdan Biščak. Mar to pomeni, da je konec koalicije KUL le še vprašanje časa? Nastaja Zares 2.0?

Veliki plan se ni izšel, konstruktivna nezaupnica ni bila izglasovana in vlada Janeza Janša je obstala. Karl Erjavec je bil prepričan, da se mu bodo, ob njegovem povratku na čelo stranke, poslanci DeSUS-a podredili in brezpogojno zanj tudi glasovali. Predvideval je, da bodo temu zgledu potem sledili še poslanci SMC, kar bi bil praktično tudi edini način, da bi načrt rušenja vlade tudi uspel. V teoriji se dejansko sliši vse skupaj izvedljivo. Se pa zaplete pri tem, da v Erjavca nihče več ne verjame. V mnogih letih svojega političnega udejstvovanja je namreč pokazal do kam seže njegov domet spodobnosti. Kar so nenazadnje opazili tudi volivci – na zadnjih volitvah ni dobil niti 400 glasov. Erjavec svojim poslancem tako ne more nič kaj dosti zagotoviti, razen tega pa jim v aktualni vladi prav nič ne manjka, koalicijska pogodba se uresničuje po načrtih. Druga težava pa so seveda KUL-ovci, ki so že imeli možnost kaj narediti v prejšnji vladi, pa so si to priložnost gladko zapravili. Zakaj bi kdo pri zdravi pameti želel ponovno z njimi sodelovati, če je dobro znano, kako pri njih stvari (ne)potekajo in kako se končajo.

A igralci iz ozadja že pripravljajo novo “rešitev”, bolje rečeno politični projekt za nov nateg volivcev. To je napovedal nekdanji KUL-ov kandidat in lutka omrežij, Jože P. Damijan. Po neuspeli nezaupnici je namreč javno podvomil v umske sposobnosti sedanja politične garniture, ki “svojem dnevnem kruhoborstvu in omejenem intelektualnem dometu te vizije in vsebine ni sposobna“, zato jo mora po njegovem mnenju zagotoviti intelektualna elita. Damijan namreč meni, da je sedanja leva sredina preveč razklana. “Imamo šest majhnih strank, ki med seboj tekmujejo in kanibalizirajo ta politični prostor,” je ocenil stanje ter se zavzel za konsolidacijo na levi sredini ter za nastanek nove sredinske stranke, ki “bo v politiko znova prinesla tako intelektualno širino, zmernost in povezovalnost kot tudi vsebino in vizijo razvoja“.

Drago Kos, Bogdan Biščak and Jože P. Damijan. (Foto: Twitter)

Če Biščak tako reče, Golobič tako misli
Z Jožetom P. Damijanom pa se očitno strinja tudi nekdanji vodilni politik in lobist Gregorja Golobiča v stranki LDS in Zares Bogdan Biščak. Ta se je namreč v Delu spraševal glede prihodnosti opozicije, in sicer ga je trlo vprašanje, ali bo po porazu KUL-a zmogla igrati naprej skupaj ali bodo delali vsak zase. “Če bo tako, bodo odprli vrata za novo stranko,” je zapisal. Biščak je sicer pri svoji oceni, kdo je kako glasoval na tajnem glasovanju, vsaj do neke mere brcnil v temo. Po njegovem mnenju naj bi namreč poslanska skupina SMC oddaja neveljavne glasovnice, proti pa naj bi glasovali štirje poslanci stranke DeSUS in oba manjšinska poslanca. A njegova zmota tu niti nima kakšnega večjega pomena. Gre bolj za to, da se jim matematika ni izšla, zato pogorelih akterjev niti več ne rabijo in vročično iščejo novo pot, da bi se lahko povzpeli nazaj na oblast.

Od leve proti desni: Milan Kučan (šef globoke države), Gregor Golobič (glavni operativec) in del članov zarotniške ekipe, ki želi za vsako ceno zrušiti uspešno desnosredinsko vladno koalicijo (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Za boljše razumevanje dogajanja v ozadju, naj še enkrat spomnimo lanskega kofetkanja pred Ekonomsko fakulteto, ki ga je opazil in obelodanil Požareport. Na kavi so namreč sedeli in sestankovali prav Bogdan Biščak, Jože P. Damijan ter policijski agent, prvi predsednik KPK in mož odgovorne urednice Pop TV Tjaše Slokar KosDrago Kos. Boris Tomašič je že takrat opozoril, da takrat še sveže ustanovljeni KUL na prvi pogled spominja na državljansko pobudo. “A videz vara. Ne gre zgolj za kakšno državljansko pobudo. Kot vse v Sloveniji, tudi to ni naključje,” je poudaril. Po njegovem mnenju je namreč ravno Golobič tisti, ki je zadolžen za rušenje Janševe vlade. “Dobil sem ekskluzivne informacije,” je takrat povedal Tomašič. “Obstaja skupina ljudi, ki jih operativno vodi – in tu so potem še nadaljnji operativci – Gregor Golobič. Njegov šef vemo, da je Milan Kučan.” Tomašič je še spomnil na Golobičevo vlogo v preteklosti, ko je bil sprva generalni sekretar LDS, v času, ko je še bil predsednik te stranke Janez Drnovšek. “On je bil tisti operativec, ki je vse vodil v ozadju, ki je zagotavljal, da se nič ne zgodi brez soglasja stricev iz ozadja,” je pojasnil Tomašič. Se torej po porazu ukinja KUL in ustanavlja Zares 2?

 

Marjan Šarec sicer očitno še ni opazil, da več ne služi svojemu namenu in bo koristen le še toliko, kolikor mu bodo dovolili igralci iz zakulisja. Na Twitterju je zapisal, da se bodo o koaliciji KUL pogovarjali tisti, ki jo sestavljajo – LMŠ, SAB, Levica in SD, “tisti, ki imamo 39 glasov,” je zapisal in dodal, da DeSUS ne more odločati o koncu, ker nikoli niso bili del KUL-a. Glede tega ima prav, o koaliciji KUL ne bodo odločali poslanci DeSUS-a. Se je pa o njenem bridkem koncu očitno že odločil nekdo drug.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine