-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Golobi in Kosi

Piše: Mag. Andrej Aplenc

V zadnjih tednih se je zgodila vrsta zanimivih, pomembnih in pa tudi smešnih dogodkov v naši politični in družbeni sceni. Vendar naj se najprej spomnim 20. obletnice smrti dr. Jožeta Pučnika. To je bila tema uvodnika zadnje številke Demokracije, zato naj povem le to, da sem spoznal dr. Jožeta Pučnika, potem ko ni bil več politično aktiven. Bil je izreden človek in neizmerljiva škoda za nas vse je, da ga ni več med nami. Bil sem na zborovanju pred parlamentom, ki je bil posvečen tej obletnici. Govorniki so bili Janez Janša, Lojze Peterle, Branko Grims in še nekaj drugih. Ob tem spominu govornikov na očeta naše države dr. Jožeta Pučnika sem se ozrl naokrog, in kot vsi vemo, so na tej ploščadi pred parlamentom kipi revolucije, Kardelja in malo naprej Kidriča. Prava farsa! To je jasna slika tega, kje v demokraciji smo. Imamo neuspelo tranzicijo in politično gremo v mehko diktaturo. Na najvišjih političnih položajih so multimilijonarji. Hkrati pa se vlada neuspešno ukvarja z vrsto resnih problemov v zdravstvu, s cenami energentov in z inflacijo.

To je precej pesimističen, a realističen pogled na to, kje smo. Vendar se v svetu vse stalno spreminja, in ko bodo vsi ti kipi prestavljeni na Žale, kar se bo nedvomno enkrat zgodilo, bomo končno imeli demokracijo.

Da spremenim temo, pa, kot sem že dejal, smo bili priča vrsti zanimivih in tudi smešnih dogodkov. Izstop Marte Kos iz stranke Gibanje Svoboda, ki je dejala, da Svoboda ni več njena stranka, pomeni da bomo v prihodnje priča podtalnemu boju Golobovih in Kosovih. Takojšnja posledica tega, ker je POP TV v lasti Kosovih, je to katastrofa za Golobove, ki si sedaj seveda morajo podrediti RTVS, sicer ostanejo brez svoje televizije. Kot sem že v enem od prejšnjih komentarjev dejal, tak frakcijski spor med levičarskimi strankami ni nič nenavadnega, nasprotno, bil je pričakovan. Zgodovinsko vemo, da se to dogajalo brez vsake milosti od oktobrske revolucije naprej.

Zelo velik problem za vlado je naš razpadajoči zdravstveni sistem, kjer okoli 130.000 ljudi nima svojega osebnega zdravnika. Na Tarči na RTVS, ki je obravnavala to vprašanje, je zelo izstopal predstavnik Levice, ki, brez zamere, ne ve o zdravstvu nič, ženejo pa ga neomarksistične ideje. Mnenje dr. Alenke Forte, ki je bila tudi tam, pa je bilo edino pravo in jasno: zgledujmo se po ureditvah v Evropi in jih posnemajmo. To je seveda Levici pa še komu ideološko tuje. Levica noče Evrope, pač pa ji je vzor Venezuela, kamor so svoj čas tudi potovali. Kako bo ravnal minister Danijel Bešič Loredan, seveda ne vem, menim pa, da bo s takim koalicijskim partnerjem, kot je Levica, imel velike težave.

Če sedaj obrnem na bolj zabavno plat, je za politično zabavo poskrbela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s svojim letom s falconom na dunajski novoletni koncert. Tudi zato, ker je najprej dejala, da je to bil državniški obisk, kar seveda ni bil, nato je pa glede na ogljični odtis dejala nekaj o potovanju s kočijami. V tej zvezi je za primer poročanja zelo neumnih lažnih novic poskrbel novinar RTVS Gregor Drnovšek, ki je v Utripu istovetil ogljični odtis poleta falcona na Dunaj in komercialnega leta v München, ki je po njegovem približno tako daleč kot Dunaj. Kar zadeva razdaljo, to že drži, ogljični odtis pa – v falconu je bila ena oseba, na komercialnem letu jih je pa lahko 70 ali več. RTVS je lahko s takimi bedastimi novicami res zabavna.

Kar pa ni bilo zabavno, je bil pa pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi. Tako se je odločila vlada. Zemljarič je bil med drugim načelnik SDV, to je Udbe. Tudi je tudi zelo dobro pokazalo, kje smo v neuspeli tranziciji. Pravico do dostojnega pogreba in groba ima vsakdo, vendar ne z vojaškimi častmi. Pravico do groba imajo tudi vsi tisti, ki ležijo v več kot 800 množičnih grobiščih po Sloveniji. Do sedaj je še niso dobili.

Tako smo torej pričakali novo leto. Kaj se nam obeta v prihodnosti to leto, je dobro vprašanje. Menim pa, da bo zdravstveni sistem še vedno v razsulu in da nas ta vlada ne bo rešila pred recesijo in upadom gospodarske proizvodnje, ki jo napovedujejo za vso Evropo. Tole je precej črnogledo, a kljub temu na osebni ravni srečno novo leto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine