17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Goloba zapuščajo njegovi podporniki? “Civilna sfera” ogorčena nad vlado

Piše: Gal Kovač (nova24tv.si)

Po vrhu koalicije in današnji novinarski konferenci zdravstvenega ministra Loredena so se oglasili v Glasu Ljudstva, kjer so spisali ogorčen pamflet, v katerem pozivajo vlado naj nemudoma spremeni smer plovbe. “Člani/ce iniciative Glas ljudstva smo ogorčeni in globoko zaskrbljeni nad predstavljenimi zaključki koalicijskega vrha na Brdu pri Kranju o načrtovani zdravstveni reformi. Naš odziv temelji na izjavah predsednika vlade ter na novinarski konferenci ministra za zdravje, ki je potekala danes,” zapišejo v uvodu sporočila za javnost. 

Ministra Loredana v obtožujejo, da s svojo napovedjo krši koalicijsko pogodbo, obljube volivcem, tudi tiste obljube na “stavki pacientov”, v javnosti predstavlja problematiko v zdravstvu na selektiven način, predvsem pa mu očitajo, da ni napovedal pregona kolegov zdravnikov, ki jih sami imenujejo “dvoživke”.

“Glas ljudstva” nato opozori, da se sedaj sili poslance in poslanke v podpis »Zavez za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme«, ki pa jih javnost še ni videla, niti se do njih ni imela časa opredeliti. “Prav tako so nesprejemljive Zaveze, ki omejujejo pravico in dolžnost poslank in poslancev, da nasprotujejo tovrstnim pobudam, ki bi se utegnile “nepričakovano” pojaviti v samem procesu oblikovanja reforme,” pišejo zagovorniki državnih monopolov v zdravstvu.

Javnosti nato predstavijo svoj pogled strnjen v sedem točk, s katerimi napadejo napovedi vlade.

  • V prvi točki trdijo, da bi vlada morala bolj jasno začrtati ločnico med zasebnim in javnim zdravstvom, kot so vladni partnerji zapisali v koalicijski pogodbi.
  • V drugi točki ponovijo zahtevo iz prve točke, s tem, da uporabijo bolj deskriptiven jezik in zdravnike ponovno slabšalno označijo kot dvoživke.
  • Tudi tretja točka se v bistvu dotika vprašanja zdravnikov zasebnikov, a tukaj trdijo, da ne nasprotujejo koncesijam kot takim, vendar bi se o teh moralo po njihovem odločati na ravni ministrstva in ne občin. Vlado ponovno obtožijo, da se odmika od koalicijskih zavez.
  • V četrti točki problematizirajo, da se vlada Roberta Goloba ni dovolj aktivno lotila ukinjanja dopolnilnega zavarovanja, oziroma, da je napovedana časovnica, to je, da se bo dopolnilno zavarovanje ukinilo do leta 2025, v zavezah, ki so jih dobili poslanci in poslanke pa ukinitev sploh ni omenjena. Nato problematizirajo je uvedbo “univerzalnega zavarovanja”, za katerega še ni jasno, katere storitve bo vsebovalo. Špekulirajo, da se bomo v prihodnje imeli košarico A in B, čemur odločno nasprotujejo.
  • V peti točki ugotavljajo, da reforma ZZZS odpira možnost političnega prevzema. Iz izjav, ki so jih dali predstavniki vlade špekulirajo, da bo prišlo prej ali slej tudi do prestrukturiranja skupščine ZZZS, tako da bi v tej imele več vpliva politične stranke. “Opozarjamo, da je ZZZS last pacientov oziroma zavarovancev in ne političnih strank,” zapišejo. Moti jih tudi, da se ZZZS predstavlja kot izključni krivec za vse, kar je z zdravstvom narobe.
  • V šesti točki trdijo, da iz povedanega ni jasno, kako se bo rešil problem dostopa do osebnega zdravnika. Vlada je sicer, po njihovih besedah, upoštevala nekatere predloge, a je predstavljena časovnica reševanja problema povsem nesprejemljiva. Brez osebnega zdravnika je v Sloveniji 130 tisoč ljudi.
  • V zadnji točki obtožijo vlado, da ta pravzaprav nima načrta kako povečati število zdravnikov. Nobeden od predvidenih ukrepov ne nakazuje na povečanje števila vpisnih mest za študij medicine, infrastrukturno in kadrovsko krepitev medicinskih fakultet ali kaj podobnega.

 

O premierjevih zavajajočih izjavah
“Opozarjamo tudi na zavajajočo izjavo predsednika vlade, da problem pacientov brez izbranega zdravnika obstaja že od leta 2004, kar ne drži. Res je, da približno 5 do 7 % državljanov izbere osebnega zdravnika šele, ko prvič resno zboli, vendar je dejstvo, da so pacienti do leta 2019 osebnega zdravnika vselej lahko izbrali, ko so ga potrebovali, po letu 2019 pa je to zaradi znižanja normativa čedalje težje. Ob tem gre še za novih 30.000 pacientov, ki so osebnega zdravnika imeli, vendar so ga izgubili, to število pa vsak dan zaskrbljujoče narašča. Zavajajoča je tudi primerjava predsednika vlade med 4,5 milijardnim proračunom ZZZS in 60 milijonskim dobičkom zasebnih zavarovalnic, češ da gre v slednjem primeru za kurje tatove. Če bi primerjali enako z enakim, bi moral 4,5 milijardni proračun javne zavarovalnice primerjati s 600 milijonskim proračunom zasebnih zavarovalnic, kar pa nikakor ni zanemarljiva številka. Pa tudi ta zgolj 60 milijonski dobiček (na račun naših premij) bo v treh letih nadaljnjega obstoja DZZ pomenil 200 milijonov. Ali je to res za davkoplačevalce samo nepomemben drobiž,” se vprašajo.

Levica in Socialni demokrati izdajajo svoje volivce?
Ob vse skupaj pa se zastavlja še posebej pereče vprašanje, ki se ne dotika samo razmerja vladnih strank s t.i. civilno sfero, temveč tudi razmerja med manjšinskima partnericama Levico in Socialnimi demokrati, ki oboji gradijo svoj politični kapital na obljubah o ohranjanju državnih monopolov v zdravstvu in drugod. Še posebej stranka Levica, katere velik del političnega komuniciranja predstavlja ravno ukinitev dopolnilnega zavarovanja, sedaj pa so se morali zadovoljiti z obljubami nekje v prihodnosti. Znan predstavnik “Glasu ljudstva” in poulični aktivist Jaša Jenull je na t.i. stavki pacientov glasno zaklical, da naj Slovenija da premierju mir, da bo ta lahko v miru delal.

Je bilo vendarle dovolj miru?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine