2.8 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Golob se je začel zgledovati po Orbanu

Piše: Ana Hribar (Nova24TV)

“Podjetja iz številnih sektorjev bodo morala višek dobička prispevati v dva sklada, ki bosta pokrila luknje v proračunu zaradi porasta cen energentov, ki je posledica vojne v Ukrajini,” je v sredo napovedal madžarski premier Viktor Orban. “Zaradi vojne v Ukrajini rastejo cene energentov, poskrbeti moramo, da ne bo vojnih dobičkarjev, obdavčili bomo najbogatejše,” je na POP TV dejal premier Robert Golob. Tranzicijska levica, ki se je tako goreče borila proti Orbanu in proti “orbanizaciji”, danes sedi pod vodstvom nekoga, s katerim si brez posledic medijskih napadov delita enake nazore.

Še nedavno smo bili priča vztrajnim protestniškim petkovim kolesarjem, ki so imeli med drugimi sporočili eno prav posebej jasno – proti orbanizaciji in proti nazorskim usmeritvam, ki so skladna s nazori madžarskega premierja Viktorja Orbana, saj naj bi bila ta močno oddaljena od trdno vzpostavljenih demokracij. Pa vendar ima več kot očitno Robert Golob zelo podobno retoriko, ki je še en dokaz več  – da je bilo vse le sledenje antijanšistični ideologiji in da licemerstvo levice presega meje.

Madžarski premier Viktor Orban je po poročanju tujih medijev v videonagovoru napovedal, da bodo banke, zavarovalnice, velike trgovske verige, energetske družbe, telekomunikacijske družbe in letalske družbe v ta dva sklada vplačevale glavnino svojega ekstra dobička v naslednjih dveh letih. Ukrep je utemeljil z besedami, da sta vojna in politika sankcij v Bruslju privedli do naraščanja cen, kar skupaj z visokimi obrestnimi merami daje bankam in velikim multinacionalkam dodaten dobiček. Madžarski premier Viktor Orban je uporabil novo pridobljena pooblastila v času vojne, da bi izjavil, da morajo multinacionalne družbe v njegovi državi večino presežnega dobička odstopiti v nova državna sklada, namenjena pripravi vojaške obrambe države in preprečevanju inflacije.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine