-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Golob namesto varčevanja napoveduje nove davke, kar v koaliciji prvič slišijo – je koalicija tik pred razpadom?   

Piše: I. K. (Nova24TV.si)

Svobodnjaška hišica iz kart se podira. Vlada na vsak način obupano poskuša iztisniti še zadnji cent iz žepa davkoplačevalcev, medtem ko se jim blagajna vztrajno podira. Koalicija se je znašla v stiski, potem ko je nenadzorovano trošila in “odplačevala usluge” svojim uličnim bojevnikom, medtem pa povsem pozabila tako na fiskalno pravilo kot na vse obljube o boljšem življenju. Dodatno jih je namočila stranka Levica, ko je insistirala, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje oz. se prenese na centralno-planski ZZZS, češ da se premije zaradi tega ne bodo višale. Zdaj se bodo očitno kljub temu višale, Golob pa je obljubil tudi, da se bodo iskale rezerve za poplačevanje tradicionalnega volilnega bazena levice – tistih, ki so odvisni od socialnih transferjev. In kaj to pomeni? Seveda nove davke.

Predsednik vlade Robert Golob je namreč v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca stranke Levica o neusklajevanju socialnih transferjev z inflacijo za prihodnje leto napovedal, da bodo dodatne vire v proračunu našli s trošarinami na tobačne izdelke, sladke in žgane pijače. Poudaril je, da se je vsako ministrstvo samostojno odločalo o področjih, kjer so možni prihranki.

A še minuto prej je izjavil naslednje: “Ni odgovorno, da na seji vlade ukrep najprej potrdiš, potem pa v parlamentu bežiš pred odgovornostjo. “Danes priti sem in izigravati sklepe vlade, pri katerih smo bili vsi enotni, je neodgovorno, pa četudi je boleče. Opažam pri marsikaterem ministru, da je namenoma pustil zunaj proračuna tiste (ukrepe, op. n.), ki jih je najtežje zavrniti tukaj (DZ, op. n.), da si je s tem olajšal delo. Meni je žal, da je to vaš minister.” [zopet kot odgovor na poslansko vprašanje]

Torej v tipični Golobovi maniri je kritiziral Levico, da ne upošteva dogovorov o varčevanju, potem pa je sam predlagal, kako bi lahko namesto varčevanja dodatno obdavčili potrošnike. Poleg tega Požareport poroča celo, da o novih davkih v koaliciji prvič slišijo, saj se o tem na sejah vlade doslej nikoli ni pogovarjalo ter da si Golob po navadi začne izmišljevati in lagati, ko je živčen in ga najdejo nepripravljenega.

Luknjo v dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju bo krpal proračun

Še bolj bizaren je bil del, kjer je Golob govoril o ukinjenem oz. prenesenem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju.

Spomnimo, skupščina ZZZS se je na četrtkovi seji seznanila s finančno projekcijo poslovanja v obdobju od leta 2023 do 2025. Samo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek, ki ga bodo državljani s prihodnjim letom plačevali zdravstveni blagajni, na ZZZS za leto 2024 napovedujejo primanjkljaj za skoraj 140 milijonov evrov. Seveda je to v hudem konfliktu z retoriko koalicije, da so z istim denarjem zasebne zavarovalnice kovale dobičke.

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar ocenjuje, da je trenutna višina premij 35 evrov za obvezni zdravstveni prispevek prenizka glede na medicinsko inflacijo in bi se morala povečati najmanj za 10  evrov – kar je enako številki, o kateri so govorile zasebne zavarovalnice.

Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da je bil prvi ukrep vlade glede preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja zamrznitev cen, in spomnil, da je zavarovalnica, ki je predvidela najnižje povišanje, napovedala dvig za 10 evrov. “Od junija dalje državljanke in državljani varčujejo, ker je ta vlada sprejela zamrznitev cen in ne povišanja,” je dejal.

Poudaril je, da je cena za dopolnilno zdravstveno zavarovanje z zakonom omejena na 36 evrov za celo leto 2024. “V proračunu za prihodnje leto so sredstva, s katerimi bo treba to razliko pokriti, zagotovljena. Ker se je vlada zavezala, da bo zagotovila sredstva za pokrivanje izpada zdravstvene blagajne,” je dodal. “Zakaj ZZZS straši ljudi, da bo treba s 1. januarjem dvigniti to ceno, je znano samo njim,” je še dodal.

Kaj pomenijo njegove besede? Dve stvari. Premier je povsem odklopljen od resničnega sveta. ZZZS je jasno povedal, od kod luknja in koliko je vredna. Prav tako pa očitno ne razume, od kod prihajajo sredstva, ki krpajo proračunske luknje – seveda iz žepa davkoplačevalcev. Če proračun pokriva izgubo iz naslova DZZ, to ne pomeni, da državljani “varčujejo”, ampak da bodo to dajatev plačali na drugačen način. Tistih 10 evrov se bo poznalo nekje drugje. Kot rečeno pa je le 5 minut kasneje premier napovedal novi davek, za katerega niti nihče v koaliciji še ni slišal.

Koalicija tik pred razpadom?

Videti je, da je stanje v koaliciji resnično na robu prepada. Golob sicer Levice ne potrebuje za svoj glasovalni stroj v državnem zboru, a na drugi strani tudi Socialni demokrati niso več zanesljiv partner, saj je sodelovanje z Golobom postalo podobno umazano kot leta 1991 kolaboracija z Jugoslovansko narodno armado. Golob ima hude težave pri pridobivanju kadrov. Če so se še lani ljudje tepli za delo v koaliciji, danes resnični strokovnjaki letijo daleč stran od Golobove zgodbe, saj je zdaj že večini jasno, da gre za avto v prostem teku, ki po bregu drvi proti prepadu. Vprašanje je, kdaj bodo izskočili še zadnji potniki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine