1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Golob je menda od notranje ministrice zahteval, da odpusti prav določeno osebo

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Po uvodnih razkritjih se je v današnjih popoldanskih dneh odvilo novo poglavje razkritij pritiskov na policijske uradnike. Lindav je po eni strani očitno podlegel pritiskom in “dopolnil” svoje poročilo o pritiskih – na tak način, da je pritiske po novem zanikal. Bobnarjeva, po drugi strani, pa je svoje izjave še dodatno podkrepila, tako da je podrobno pojasnila zahteve predsednika vlade. Ta je od nje zahteval, da odpusti točno določeno osebo, za katero je povedala, da ni ne politično kompromitirana, nastavljena s strani “napačne vlade”, je pa se očitno zamerila enemu od “predsednikovih mož.”

“Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade, to je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije,” je v izjavi za javnost povedala ministrica. Boštjan Lindav v. d. Generalnega direktorja Policije pa po novem ugotavlja, da se nanj niso vršili nobeni pritiski. To je ugotovil po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob nanj neposredno naslovil zaprosilo, naj se izjasni, ali je katerikoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, hotel pridobiti kakršnekoli informacije v zvezi s postopki, ki jih vodi Policija.

Bobnarjeva sicer osebe, ki bi jo morala odpustiti po Golobovem navodilu, ne imenuje z imenom in priimkom, a kot izhaja iz medijev naj bi šlo za mag. Martina Jazbeca, direktorja uprave za policijske specialnosti. Iz pisma notranje ministrice predsedniku vlade in poročila o političnih pritiskih, pa je za predsednika vlade problematičen tudi direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgena Govekar.

Zato se zastavlja vprašanje, zakaj točno se predsednik vlade Robert Golob ukvarja z direktorjem uprave za policijske specialnosti, ki se ukvarja z operativno-komunikacijsko dejavnostjo in zagotavljanjem helikopterskih prevozov in direktorjem Policijske uprave v Novi Gorici? Na direktorja Govekarja (PU NG) smo naslovili prošnjo za odziv na navedbe, ki jih je moč prebrati v javnosti. Prejeli smo naslednji odgovor: “V. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav je v javnosti večkrat izpostavil, da ves čas zagovarja vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in da tega načela ne bo prekršil. Prav tako bo naredil vse za zaščito integritete strokovnih, profesionalnih in zakonitih ukrepov Policije in njenih uslužbencev, ko ti delajo strokovno, zakonito in nepristransko.”

Trenutno še vedno v. d. direktorja Policije Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Vir: STA

Poročilo o političnih pritiskih v rokah tožilstva in KPK
Z usodnim poročilom pa se bo sedaj ukvarjalo tako tožilstvo, kot KPK. “Zapise sem poslala tudi na KPK. O imenih sedaj ne bi želela govoriti. Policija mora vse delovnopravne ukrepe opravljati zakonito, premestitve glede na potrebe organizacije in sistema policije, ne pa zato, ker se nekdo zdi nekomu od zunaj neprimeren,” je v izjavi za javnost povedala ministrica.

Bobnarjeva o tem, da ji Golob ne bo določal najožjih sodelavcev
Po tem, ko se je vlada danes podala na PR protiofenzivo, med drugim z javnim opravičevanjem, da policija ni samostojen organ, kar smo slišali iz pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan (dejala je tudi, da je ministrica na politični in ne strokovni funkciji), je k razpravi dodala še Bobnarjeva. “Zavedam se, da sem na mestu ministrice za notranje zadeve, pa vendar sem v prvi vrsti – in to je predsednik vlade ob mojem imenovanju tudi posebej izpostavljal – strokovnjak na tem področju,” je spomnila in zaključila, da če ti najožje sodelavce določajo drugi, ni mogoče dobro opravljati svojega dela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine