-3.1 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Golob delno kriv za zamude pošiljk orožja v Ukrajino

Piše: C. R. 

Novi predsednik vlade Robert Golob naj bi bil deloma kriv za zamudo nemških pošiljk zalog orožja, namenjenih Ukrajini. 

Nemčija namreč ne pošilja orožja Ukrajini neposredno, temveč se poslužuje t.i. »verižnih menjav«. To pomeni, da Ukrajini pošiljajo svoje orožje in tanke vzhodnoevropske in druge članice Evropske unije, Nemčija pa to nadomesti s tem, da jih oskrbi s svojim sodobnim orožjem.  

Ob tem ko se je Nemčija soočala s kritikami, da njene pošiljke orožja za Ukrajino potujejo prepočasi, se je oglasil Robert Golob in priznal, da je deloma tudi sam kriv za zamude. Tudi Slovenija se je namreč z Nemčijo dogovorila, da bo po postopku verižnih menjav poslala svoje orožje Ukrajini in zato prejela nemško orožje, vendar pa je Golob, ko se je mudil v Berlinu, priznal, da je pri dostavi prišlo do zamud deloma tudi zaradi sestave nove vlade.  

 Kot je rekel na novinarski konferenci, naj bi se stvar »zavlekla« zaradi spremembe vlade. Golob je bil sicer v Berlinu gost nemškega premierja Olafa Scholza. Ob tem je zatrdil, da je bila medtem ena pošiljka tankov že poslana.  

Dogovor o verižni menjavi med Slovenijo in Nemčijo je bil sprejet že v aprilu. Slovenija naj bi svoje stare tanke poslala v Ukrajino, v zameno pa Ji je Nemčija obljubila nemške tanke ‘Marder’ in ‘Fuchs’.  

Golob je na svojem obisku v Berlinu zagotovil Scholzu, da bodo pospešili proces dobave tankov, Scholz pa je opozoril, da je potreben hiter napredek v samem postopku. Prav tako je Scholz poudaril, da sta Slovenija in Nemčija enotni v prepričanju, da Ukrajina potrebuje nadaljno pomoč pri obrambi pred rusko agresijo.  

Obenem nemška vlada pod vodstvom Socialnih demokratov noče Ukrajini neposredno poslati svojega novega orožja temveč se poslužuje verižne menjave, kjer za pošiljke starega orožja Ukrajini druge države prejemajo novo nemško orožje.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine