14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Golob danes v BiH z “odprtim srcem”, leta 2009 pa z “odprto denarnico”

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Premier Robert Golob se bo v ponedeljek mudil na uradnem obisku v Bosni in Hercegovini, so za STA sporočili iz njegovega kabineta. Namen obiska je sicer razprava o evropski integraciji BiH, bilateralnih odnosih in njihovi nadgradnji, vsekakor pa bo Golobu obisk BiH nostalgično priklical spomin tudi na tistih domnevno nerealiziranih 15 odstotkov, po katere je odšel leta 2009.

“V Sarajevo prihajam z odprtim srcem,” je bilo prvo ključno sporočilo predsednika vlade Roberta Goloba pred ponedeljkovim prvim uradnim obiskom v Bosni in Hercegovini. Tokrat odhaja tja z “odprtim srcem”, leta 2009 pa je tja odšel z “odprto denarnico”. Spomnimo na razkritje domnevno spornih poslov, ki jih je Golob opravljal v BiH še v času, ko je bil predsednik uprave IGES (Istrabenz-Gorenje), o tem pa so se razpisali bosanski mediji, dokler zgodba ni znova prišla na plano v času državnozborskih volitev. Mimogrede – zanimivo, da se domnevno sporne zadeve vedno dogajajo takrat, ko je Golob na vodilnem položaju – tako je bilo namreč leta 2009 v BiH in tako je bilo, ko je bil direktor GEN-i, v zadevi z veleposlanikom Martinom Berishajem. Seveda Golob oboje zanika, čeprav se vse zdi – črno na belem.

Robert Golob odhaja v BiH na srečanje s predstavniki parlamenta ter tremi člani predsedstva BiH, s katerimi bo razpravljal o poti BiH, da postane evropska članica. Po poročanju STA bodo na dnevnem redu tudi razmere na Zahodnem Balkanu in vplivi vojne v Ukrajini na to regijo. Golob je BiH na njeni poti že večkrat izkazal podporo in ni dvoma, da je ta pristna, ko pa ga nanjo vežejo prav nostalgični trenutki, še iz časa, ko je bil predsednik IGES.

Megakoruptivna afera v BiH
Pa naj osvežimo spomin – v času njegove kandidature za predsednika vlade je bil Golob izpostavljen dejstvu, da ga bodo pod drobnogled vzeli vsi mediji. Tako je na dan prišlo tudi razkritje nekaterih njegovih domnevno spornih poslov iz leta 2009, ko je bil predsednik uprave IGES, o tem smo pisali tukaj. V javnosti se je namreč pojavil posnetek iz leta 2009, ki je razkril pogovor o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Družba v Bosni je bla namreč prek vmesnega podjetja v 51-odstotni lasti IGES, kjer je bil direktor Golob. Kjer pa je očitno, kot po prehodu v GEN-I, posle vodil na lastno pest. Mimo lastnika, tedaj najmočnejšega igralca slovenskega energetskega stebra, konzorcija Istrabenza in Gorenja, kot tudi slovenske politike. V zameno za, kot slišimo na posnetku, 15 odstotkov vrednosti posla.

Na posnetku se Nihad Spahalić, človek Roberta Goloba, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in županom Mostarja. Pogovarjata se o deležu, ki bi ga v celotnem poslu moral ohraniti slovenski partner – Golob. Spahalić je ugotavljal, da ima lahko Istrabenz v družbi, ki investira v gradnjo hidroelektrarne, največ 15-odstotni delež. Možna pa je tudi interpretacija, da sogovornika razglabljata o tem, da želijo tudi sami imeti kaj od prodaje državnega premoženja oz. koncesije in da se govori o 15 odstotkih podkupnine vladnim uslužbencem – kar je seveda zavestno kaznivo dejanje podkupovanja. Takšno dejanje je sporno z več vidikov, a najbolj pereč je bil ta, da je Golob pristal v plačilo podkupnine. Obstaja veliko indicev, da se je v BiH “izgubilo” veliko denarja, del katerega je šlo za podkupnine uradnikov. Takšni so bili vsi balkanski posli in Golobov naj ne bi bil nič kaj drugačen.

Golobovi balkanski posli 
Ob vsem tem pa se še toliko bolj verjetna in resnična zdi Golobova albanska finančna afera, ki je prav tako polnila balkanske medije, pri nas pa v osrednjih medijih ni izzvala zanimanja. Logično, osrednji mediji so le že od vsega začetka naklonjeni Golobovi vladi in vsako razkrivanje nečistih poslov v tem primeru zanje ne pride v poštev. Vendar ne za nas – saj si slovenska javnost zasluži vedeti, kakšen človek odloča o njihovi usodi. Kot smo že večkrat poročali, sta hčerinski družbi državnega podjetja Gen-i takrat, ko je upravo vodil sedanji premier Robert Golob, nakazali 2 milijona evrov sedanjemu kosovskemu veleposlaniku v Zagrebu, Martinu Berishaju. Denar, ki naj bi mu nakazovali za svetovanje, je Berishaj nato dvigoval, sled za njim pa se je zatem izgubila. Z namenom, da zadevi pride do dna, je zato na Kosovo odšel voditelj oddaje Kdo vam laže, Boris Tomašič, ki je tam prišel do grozljivih ugotovitev. O njih je spregovoril v oddaji, ki si jo lahko ogledate tukaj.

Kam vodijo posli nekdanjega predsednika uprave GEN-I in trenutnega predsednika vlade Roberta Goloba? Vir: STA, zajem zaslona (splet).

V obeh primerih je bil Robert Golob na vodilnem položaju podjetij. Čeprav vztrajno zanika, da do realizacije posla v primeru BiH ni prišlo ali pa da o tem nič ne ve, kot je to dejal za albansko afero, je to zelo težko verjeti. Še posebej o intenzivnih in jasno izpričanih političnih pritiskih na Policijo in namenskih menjavah bistvenih kadrov v NPU, Policiji in drugih institucijah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine