13.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Golob bo povečal števila ministrstev, kar bo državljane še drago stalo

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

V preteklosti so nas strokovnjaki opozarjali, da bi bilo v Sloveniji dovolj deset ministrstev. To sta upoštevala Janez Drnovšek in Janez Janša. Prvi je število ministrstev znižal iz 16 na 14. Janša je v svoji drugi vladi leta 2012 število zmanjšal na 11 ministrstev in 12 ministrov, a se je pozneje z vsako vlado število spet višalo. Trenutno imamo 14 ministrstev in tri ministrstva brez resorja, najverjetnejši mandatar Robert Golob pa bo po prvih napovedih dodal še štiri. “Nova vlada bo torej imela kar 21 ministrstev, kar je trikrat več, kot jih ima švicarska, ki jih ima sedem,” je izpostavil nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Vse te napovedi bodo državljane drago stale.

Trenutno imamo 14 ministrstev in tri ministrstva brez resorja. Predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob je po koncu koalicijskih pogajanj v izjavi za medije dejal, da “vnašajo štiri resorje”, pri čemer je naštel področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja, ki jih želijo okrepiti z namenom, da bodo lažje obvladovali krizne čase. Novi resorji so kot nalašč za “civilnodružbenike” in propadle KUL kadre.

Na poznejše novinarsko vprašanje, v kakšni obliki bodo krepili našteta področja, torej ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali se bo okrepilo kot del obstoječih ministrstev, Golob danes še ni odgovoril, saj se morajo o tem najprej pogovoriti v strankah bodoče koalicije. “Ne želimo organov naših strank spraviti v situacijo, da bi o razrezu izvedeli prek medijev,” je dejal. Tako je znano le, da se verjetno obeta več kot obstoječih 18 resorjev, ne pa tudi, koliko več, poroča STA.

Mnogi se te dni sprašujejo, čemú je Tanja Fajon tako nasmejana. (Foto: STA)

Glede na število prebivalcev bomo domnevno imeli nenavadno veliko število ministrstev. “Francija: 67 mio prebivalcev, 16 ministrstev; Švedska: 10 mio prebivalcev, 11 ministrstev; Madžarska: 10 mio prebivalcev, 8 ministrstev; Avstrija: 8,5 mio prebivalcev, 12 ministrstev … Slovenija: 2 mio prebivalcev, 21 ministrstev,” je izpostavila državna sekretarka službe za razvoj in kohezijsko politiko Monika Kirbiš Rojs

Tudi ekonomist Matej Lahovnik ugotavlja, da bomo imeli zelo veliko število ministrstev. “Nova vlada bo torej imela kar 21 ministrstev, kar je trikrat več, kot jih ima švicarska, ki jih ima sedem,” je izpostavil. “Me prav zanima, katere kadre bodo zaposlili na “ministrstvu za podnebje”, ker to bodo najbolje plačani uslužbenci za afne guncat,” je dejal Zmago Jelinčič Plemeniti.

Več ministrstev pomeni tudi več davkoplačevalskega denarja za upravljanje države. “Včasih je bilo v volilnih programih, da se bo število ministrstev zmanjšalo, da je javni aparat preglomazen, predrag, da se širijo umetna politična delovna mesta, ki požirajo kupe denarja. A danes ni več tako?” se sprašuje ena izmed uporabnic Twitterja. Javnost je prepričana, da se ministrstva ustvarjajo umetno, da se zagotovijo mesta za pripadnike KUL, ki so izgubili na volitvah.

Janša in Drnovšek sta zmanjšala število ministrstev
Ko je bil dr. Janez Drnovšek na vrhuncu moči, je leta 2000 dramatično zmanjšal število ministrstev in ministrov. S 16 je število ministrstev znižal na 14. Število ministrov pa je z ukinitvijo množice ministrov brez listnice (brez ministrstev) z nekoč rekordnih 20 znižal na 15. Strokovnjaki naj bi nas opozarjali, da bi bilo deset ministrstev več kot dovolj. “Pa še po tej reformi je bilo slišati kritike, da je ministrov preveč,” je poudaril urednik portala Siol Peter Jančič.  Janša je v svoji drugi vladi leta 2012 število zmanjšal na 11 ministrstev in 12 ministrov.  A se je pozneje z vsako vlado število spet višalo.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Poleg tega se moramo vprašati tudi, koliko več jih bo zaposlenih v vladi. Denimo vlada Mira Cerarja je precej okrepila število zaposlenih ljudi. Po njihovih podatkih je zaposlovala 27.606 ljudi, kar pomeni 123 več kot ob začetku mandata. Po poročanju Dela je tako za plače šlo dobrih pet milijonov evrov več, precej pa se je razširila tudi javna uprava. Marca 2018 je bilo namreč v javnem sektorju zaposlenih 166.588 ljudi (po delovnih urah) oziroma 178.211 redno zaposlenih (vključujoč odsotnosti). Septembra 2014 je bilo 158.351 zaposlenih po delovnih urah oziroma 166.029 redno zaposlenih. V času te vlade se je torej javni sektor povečal za osem tisoč, če štejemo delovne ure, in za več kot 12 tisoč, če štejemo pogodbe o zaposlitvi.

Več bo znanega prihodnji teden
Golob je dejal, da so končno v situaciji, ko lahko nabirajo imena ministrskih kandidatov. O njih bodo govorili naslednji teden, celotna ministrska ekipa naj bi bila po njegovih besedah znana v sredo. V naslednjem tednu bomo tako izvedeli, ali bodo ministrska mesta zasedli tudi odpisani politiki, ki si bodo svoje službe zagotovili na račun davkoplačevalskega denarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine