1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Golob bi po eksplozivnem pričanju Bobnarjeve in Lindava moral odstopiti, mediji pa preusmerjajo pozornost javnosti

Piše: I. K. (Nova24TV.si)

Včeraj sta se zgodili dve pričanji pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije, ki bi v normalni državi odnesli katerega koli voditelja ne glede na to, kako priljubljen bi ta bil. Prvo je bilo pričanje Tatjane Bobnar, bivše ministrice za notranje zadeve, drugo Boštjana Lindava, bivšega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije. Predsednika vlade sta neposredno obtožila kaznivih dejanj vmešavanja v kadrovanje policije in brutalno vmešavanje v delovanje policije. Mediji se danes raje ukvarjajo z domnevnimi prirejenimi razpisi na DARS. Predsednik vlade je (zaenkrat) varen, saj še niso našli ustrezne zamenjave za slovenskega cesarja Nera.

Lindav je v uvodu podobno kot bivša ministrica opozoril, da vabila na današnjo sejo preiskovalne komisije ni prejel on sam, temveč njegov odvetnik, a se je seje vseeno udeležil. Povedal je, da so ga želeli z mesta direktora Uprave kriminalistične policije razrešiti že v času Šarčeve vlade, ko je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je to funkcijo opravljal že v mandatu 2018–2020, s čimer se takratna generalna direktorica policije Tatjana Bobnar ni strinjala.

Glede poročila o političnih pritiskih na delo policije, ki ga je decembra lani poslal premierju Golobu, je poudaril, da stoji za vsako besedo, zapisano v poročilu, “z vso svojo integriteto in strokovnim znanjem” in da pričakuje, da bo komisija v postopku razčiščevanja domnevnih nepravilnosti “govorila z vsemi ljudmi, navedenimi v tem poročilu, vključno z Milošem Milovićem kot tudi z ljudmi, ki so bili vabljeni na prejšnje sklice parlamentarne komisije”.

Klici iz Golobovega kabineta
Lindav je v poročilu opisal tudi telefonske klice z vodjo kabineta predsednika vlade Petro Škofic. O tem klicu je naredil tudi uradni zaznamek, ki vsebuje zelo natančne navedbe, “kakšne so želje in pričakovanja Petre Škofic po moji udeležbi na kavi z gospodom predsednikom vlade Robertom Golobom,” je med drugim pojasnil. “Ga ni predsednika vlade, ki bi me lahko prepričal, da človeka, ki dela zakonito, strokovno in pošteno, odpustim zato, ker si je nekdo to izmislil. To bi bilo nedopustno zame kot človeka še bolj pa kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije,” je dejal.

Bivši v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav (Foto: STA)

Milović vsiljeval svojega človeka
Omenil je tudi klic zloglasnega Miloša Milovića glede zaposlitve nekdanjega policista, za katerega so na policiji izdali negativno mnenje. “Nekdanja notranja ministrica je jasno povedala, da bi taka zaposlitev predstavljala kadrovsko korupcijo, in tam smo zgodbo zaključili,” je povedal pred komisijo.

Nenavadno se mu je zdelo, da ga je o izbiri spornega Roberta Kešperta za vodjo službe za varovanje predsednika vlade obvestil Milović. Ko se je imel septembra priložnost osebno sestati s Kešpertom, je ta odprl nenavadno temo in ga prepričeval, da bi biti morala specialna enota policije umeščena neposredno pod generalnega direktorja policije in ne v upravo za policijske specialnosti. Ko je Lindav predstavil svoje argumente o nasprotnem, mu je Kešpert odvrnil v smislu, da naj še enkrat razmisli, ali je to najboljša odločitev.

Pozneje je na to temo prejel klic državnega sekretarja za nacionalno varnost Andreja Benedejčiča, ki ga je spraševal o organizacijski umeščenosti specialne enote, pri čemer je klic razumel v smislu, “če ne boš priden, te bomo pač zatožili“. Kot je poudaril, se mu zdi tako razmišljanje otročje in skregano s pravno državo ter zdravo logiko policijskega dela. Tudi direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič naj bi mu izražal želje, naj se iz urada ljudi odpušča brez pravne podlage. “Verjetno ni hujšega političnega pritiska kot želja po kadrovanju, odpuščanju in revanšizmu,” je ocenil Lindav.

Reakcija medijev predvidljiva
Bobnarjeva in Lindav sta predsednika vlade včeraj dobesedno “odstavila”. Po tako hudih obtožbah, bi odstopil vsak – še tako priljubljen – voditelj katere koli druge države EU. Golob ne bo. Ker ve, da vzporedni mehanizem globoke države zaenkrat nima nobene zamenjave zanj, kar pa posledično pomeni, da mediji afere ne bodo obešali na veliki zvon. V praksi to pomeni, da se je eksplozivno pričanje na obeh pomembnih televizijah pojavilo komaj kot obrobna novica, medtem ko je na 24ur kraljevala afera z domnevnim podkupovanjem v Darsu, kjer globoka država obračunava z Novo Slovenijo, zdaj ko od njih ni več prave koristi, portal MMC pa je glavne novice zapolnil z piar novicami “borcev” Hamasa, pričevanje Bobnarjeve in Lindava pa je bilo pokopano globoko pod glavno stran. Tudi provladni Siol novice ni postavil na naslovnico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine