16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Godčeva v tvitu sprašuje UKC Ljubljana: Ali ste kaj obdržali in niste predali preiskovalni komisiji #žilneopornice?

“Katere listine? Vso dokumentacijo glede javnih naročil na področju žilnih opornic ste predali Preiskovalni komisiji DZ RS in to v originalih. Komisija jo je predala NPU in SDT. Ali ste kaj obdržali in niste predali PK #žilneopornice?” je tvitnila nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic Jelka Godec (SDS). UKC Ljubljana se je namreč ob današnjih preiskavah NPU na Twitterju pohvalil: “Policisti imajo vso podporo vodstva in vseh služb Kliničnega centra, da opravijo temeljito preiskavo tako na področju žilnih opornic kot pri drugih morebitno spornih dobavah. V današnjem dnevu jim je bila nudena vsa pomoč, vse listine in dostop do dveh poslovnih prostorov.” Le kaj skrivajo?

NPU in SDT naj nadgradita ugotovitve in dokaze preiskovalne komisije o žilnih opornicah

Sicer pa so danes preiskovalci NPU in kriminalisti na 16 naslovih izvajajo hišne preiskave v povezavi z nakupom žilnih opornic. Po poročanju medijev kriminalisti preiskave opravljajo v UKC Maribor, Ljubljana in v celjski bolnišnici. Poslanka SDS Jelka Godec, ki je v preteklem mandatu vodila preiskovalno komisijo, ki se je ukvarjala z nakupom in dobavo žilnih opornic, je na prošnje številnih medijev današnje preiskave komentirala v izjavi za medije, ki je potekala v Šentjurju.

»Če so današnje preiskave rezultat vmesnega in končnega poročila, ki ga je pripravila preiskovalna komisija in sprejel Državni zbor, potem sem vesela, da so tudi pri Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) in pri Specializiranem državnem tožilstvu (SDT) skozi gradivo in naša poročila spoznali, da je materije za to, da obiščejo tri bolnišnice, dovolj,« je uvodoma dejala poslanka. Ob tem dodaja, da bi te preiskave morale potekati že mnogo prej. »Namreč NPU in SDT so z določenimi informacijami in gradivom razpolagali že pred ustanovitvijo naše preiskovalne komisije, a je bila preiskava, kot vemo, leta 2015 zaustavljena, in bila ponovno odprta takrat, ko je naša preiskovalna komisija začela delovati,« je dodala Godčeva.

»Pričakovala bi tudi, da NPU ne preišče zgolj zdravnike v bolnišnicah, ampak da preišče tudi vodje nabave v tistih časih, direktorje, predvsem pa dobavitelje, ki so bili soudeleženi v celotni zadevi. Namreč potrebno je preiskati tiste, ki naj bi podkupnine dajali, kot tiste, ki so jo prejemali,« poudarja poslanka Jelka Godec, ki dodaja, da je tako v vmesnem kot zaključnem poročilu preiskovalne komisije dovolj gradiva, dokazov in pričanj, da se preišče celotno nabavno verigo.

Poslanka je obenem izrazila skrb, da današnje preiskave niso namenjene zgolj dajanju vtisa, da se je NPU odločil nekaj narediti na tem področju, »ker smo nekateri opozarjali, da določene institucije ne delujejo«, in izrazila upanje, da se bo iz vseh teh preiskav dejansko nekaj zgodilo. »Upam, da ne bo prišlo do tega, da na koncu iz vsega tega viharja ne bo nič,« je dejala poslanka.

Ob tem je še izpostavila, da je nesmiselno, da se danes pregleduje dokumentacija glede javnih razpisov v UKC Maribor in UKC Ljubljana. »Namreč UKC Ljubljana je vso dokumentacijo – vse originalne račune za javne razpise – predal naši preiskovalni komisiji, mi pa smo celotno dokumentacijo predali NPU. Kar se tiče dokumentacije glede javnih razpisov, jo je mogoče najti zgolj v bolnišnici v Celju,« je še dodala poslanka.

Prav tako se ji ne zdi smiselno, da so preiskovalci opravljali hišne preiskave na domovih zdravnikov. »Mislim, da tam ne bodo nič našli, saj gre za razpise in dogajanja, ki segajo v leto 2014 in 2015,« je bila jasna poslanka. Ob tem pa Godčeva meni, da bi preiskovalci morali pregledati predvsem račune dobaviteljev oziroma nabave ter kako so dobavitelji nabavljali od proizvajalcev iz tujine in kako so nato prodajali v Sloveniji. »Potrebno bi bilo pogledati tuje bančne račune nekateri vpletenih,« je ocenila poslanka Jelka Godec. »NPU bi moral poseči po vseh možnostih, ki jih imajo in jih mi, kot preiskovalna komisija, nismo imeli. Ugotoviti morajo torej, ali so imeli vpleteni tudi kakšne tuje račune in ali so bile provizije nakazane tudi na te tuje račune,« je opozorila poslanka. Obenem Godčeva dodaja, da preiskovalna komisija zaradi pomanjkanja časa in ovir na sodiščih ni mogla pregledati zasebnih tekočih računov vpletenih. »Če navedem primer, v UKC Ljubljana dela dr. Bunc, za katerega so obstajali določeni sumi, da so na računih njegovih podjetij potekale nepravilnosti. Preiskovalna komisija je zahtevala od njega potne stroške in donacije za njegova podjetja, dr. Bunc pa nam dokumentacije ni želel izročiti. Prišlo je celo tako daleč, da se je zaradi potnih nalogov obrnil na ustavno sodišče,« je navedla poslanka, ki je dodala, da je vse to opisano tudi v vmesnem in zaključnem poročilu preiskovalne komisije. »Dobro bi bilo, da NPU nadgradi naše ugotovitve in dokaze,« je ob tem dejala poslanka.

Poslanka je zaključila, da današnje preiskave kažejo da je bila ustanovitev preiskovalne komisije v preteklem mandatu pravilna, čeprav so nekateri vse čas očitali, da se »gremo lov na čarovnice.« »Delo preiskovalne komisije je bilo kakovostno, opravljeno je bilo ogromno dela. Včasih rečem, da smo ga opravili več, kot ga je opravil NPU,« je dodala poslanka.

Kar se tiče obravnave pravnih oseb v današnji preiskavi, pa je Jelka Godec pri poročanju medijev zasledila, da preiskovalci obravnavajo le dve pravni osebi. »Če ste prebrali poročila komisije, veste, da je komisija obravnavala več pravnih oseb. Po mojih informacijah policija obravnava dve pravni osebi, ki sta prodali zelo malo žilnih opornic oziroma so jih prodajali le v eno bolnišnico. Tiste pravne osebe, ki so imele več tržnega deleža, pa po mojih informacijah trenutno v preiskavo še niso vključene,« je dejala poslanka.

Na vprašanje o tem, da se v tem trenutku ocenjuje, da nezakonito pridobljeno premoženje znaša najmanj 100.000 evrov, pa je poslanka odgovorila, da je preiskovalna komisija ugotovila mnogo večje oškodovanje. »Če povem zgolj en primer, Mark Medical je prekoračil javni razpis za več kot 2 milijona evrov, tako da je ocena o 100.000 evrih nezakonito pridobljenega premoženja, milo rečeno, smešna,« je zaključila poslanka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine