4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Globoka država v napad: KPK preiskuje imenovanje Francija Matoza za neizvršnega direktorja na DUTB

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preiskuje imenovanje odvetnika Francija Matoza za glavnega neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so poročanje Dela za STA potrdili na komisiji. Upajmo le, da Šumi ne bo prepoznal znakov korupcije, če jih ni pri “popoldanskem” delu predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela na Fifi.

Na KPK so za časnik Delo pojasnili, da na podlagi prijave, ki so jo prijeli maja letos, vodijo postopek v zvezi z odpoklicem izvršnih direktorjev in imenovanjem vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB Roberta Rožiča. V tem postopku bo KPK preverila tudi okoliščine imenovanj neizvršnih direktorjev oziroma članov upravnega odbora DUTB, ki so bila izvedena v preteklih tednih. “Postopek je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave. Več informacij v tej fazi postopka ne moremo dati,” so za Delo in nato še za STA zapisali na komisiji. Zanimivo bo spremljanje tega postopka. Nekoga je zmotil Matoz, a v preteklih letih ni nikogar motilo članstvo predsednika paradržavne Modre zavarovalnice Boruta Jamnika v nadzornih svetih enega navplivnejših gospodarstvenikov tranzicijskega omrežja. Enako bi se lahko v kofliktu interesov znašel še kak član Jamnikovega društva Združenje nadzornikov Slovenije.

Predsednik odvetniške zbornice Janez Starman je za Delo ocenil, da v primeru Francija Matoza za zdaj ne vidi konflikta interesov in da bi kvečjemu lahko govorili o zlorabi položaja pri porabi javnih sredstev. Nekdanji predsednik kadrovsko-akreditacijskega sveta Bogomir Kovač pa je za časnik pojasnil, da s formalnega vidika takšna imenovanja niso sporna, saj je konflikte interesov mogoče omejevati z izločanjem iz postopkov odločanja. “Z moralno-etičnega vidika pa so korupcijska tveganja zelo visoka. Gre namreč za močne interesne povezave in velik politični vpliv,” je dejal. Kovač pa pri tem pozablja, da je v vsaki razviti demokraciji na zahodu tako, da kdor sestavlja vlado, si ima pravico postaviti kadre, ki jim zaupa. Le v ZDA se ob vsaki izvolitvi novega ameriškega predsednika v Washingtonu zamenja deset tisoč ljudi.

Odvetnik Franc Matoz kot ovira za tranzicijsko elito, ki ne želi izgubiti nadzora nad milijardnim premoženjem DUTB

Odvetnik Franci Matoz je znan kot dolgoletni odvetnik predsednika vlade Janeza Janše. Sedaj ga pred sodiščem zastopa v sodni farsi Trenta, kjer ga hoče tranzicijsko pravosodje v rokah bivšega režima ponovno krivično obsoditi. Matoz je na zaupanje vlade že postal nadzornik v Luki Koper in Slovenskih železnicah.

Odvetnik Franci Matoz  (Foto: STA)

Zakaj je tranzicijsko omrežje naredilo paniko, ko je Matoz postal predsednik izvršnih direktorjev na DUTB? Odgovor je v milijardnem premoženju, ki se skriva pod okriljem te institucije. Prav tranzicijsko omrežje je prek DUTB rešilo Rigelnikov (ACH) in Odlazkov (družba Salamon) imperij. Najbolj je na trnih Martin Odlazek, saj je prav DUTB 44-odstotna lastnica družbe Salamon, krovne družbe Odlazkovega imperija.

Matoz, sicer dolgoletni odvetnik premierja Janeza Janše in največje koalicijske stranke SDS, je ob izvolitvi na čelo nadzornega sveta Luke Koper zatrdil, da dejstvo, da že sedi v dveh nadzornih svetih, ne bo predstavljalo nikakršne ovire in da bo zadeve lahko normalno usklajeval. Zato bomo v prihodnje pozorno spremljali objave v prevladujočih medijev, kjer bodo načrtno blatili Matoza.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine