23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Globoka država se očitno trese! Francu Kanglerju podtikajo nezakonito vplivanje na sodišče, ker je odredil nadzor uhajanja operativnih informacij iz NPU k odvetniški pisarni Senica?!

»Objavljam se prvo pismo, ki ga je 24ur.com zatajilo in ga žvižgači iz NPU niso dostavili. V čem je tu moja kršitev, kot jo želijo v Tarči jutri prikazati? Gre za dopis in odstop zadeve! Je problem vsebina dopisa?« je preko twitterja opozoril državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.

 

Gre za pismo, ki ga je 19. avgusta letos, torej nekje pred dvema tednoma, Kangler naslovil na vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Andreja Juriča. V njem je Kangler obvestil Juriča o nepravilnosti v NPU, ki mu jih je naznanil državljan Jože Kojc, in zadevo predal v obravnavo. Kot navaja Kangler, je iz dopisa, ki ga je prejel skupaj s prilogami, razvidno, da z nekaterimi operativnimi informacijami NPU razpolaga odvetniška pisarna Senica, kar je po mnenju Kanglerja zelo zaskrbljujoče. Po Kanglerjevih besedah gre za elemente kaznivega dejanja ter hujše kršitve delovnih obveznosti zaposlenih na NPU. Iz Kanglerjevega dopisa je razvidno, da je NPU že opozoril na to, vendar niso ustrezno reagirali, zato je obravnavo nadzora dodelil vodstvu policije.

Kangler je za STA že včeraj potrdil, da je pisal generalnemu direktorju policije Andreju Juriču glede delovanja kriminalistov NPU v preiskavi domnevne zlorabe prostitucije v klubu Marina. A trdi, da mu je pisal zaradi nezakonitega delovanja kriminalistov, ne pa zaradi poznanstva z enem od obtoženih. Pop TV je včeraj tudi poročala, da je Kangler pisal Juriču in od njega zahteval, naj ukrepa zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so preiskovali njegovega znanca Jožeta Kojca, saj naj bi po njegovem mnenju delali nezakonito.

Kangler je v odzivu za STA poudaril, da tega, da so preiskovalci delali nezakonito, ni ugotovil sam, ampak je to ugotovilo koprsko sodišče v odločbi, s katero je izločilo kup dokazov v tem primeru, ker da so bili pridobljeni z nezakonitim delom kriminalistov. Kot je navedel, so kriminalisti prirejali dokumente, brez odredbe so opravljali hišne preiskave, brez odredbe so sledili in fotografirali odvetnike obtoženih v tej zadevi in nezakonito posegali v zasebnost.

Spletni portal 24ur.com je ob tem objavil, da je Kangler v pismu Juriču, ki da ga je v vednost poslal tudi obtoženemu Kojcu in v. d. glavnega inšpektorja inšpektorata za notranje zadeve Severinu Peku, zapisal, da pričakuje, da bo Jurič v konkretnem primeru zoper kršitelje primerno ukrepal, “predvsem pričakujem, da bodo odgovorni v NPU pojasnili nezakonito delovanje, ki ga je ugotovilo sodišče. Prav tako pričakujem, da boste v konkretni zadevi, glede na to, da gre za pooblaščene uradne osebe, o nezakonitem početju obvestili Specializirano državno tožilstvo”.

Kangler je sicer zavrnil, da je tako ukrepal, ker pozna enega od obtoženih. “Kojca poznam, ker je bil tako kot jaz zaposlen v policiji. Torej ga pozna več tisoč policistov,” je izpostavil. “Najbolj odmeven primer zadnjih let lahko pade v vodo po zaslugi nezakonitega dela NPU,” je opozoril. Ob tem zavrača tudi očitke, da skuša kot državni funkcionar vplivati na odločitve sodišč in na odprt sodni postopek.

Kakorkoli že, po odločitvi notranjega ministra Aleša Hojsa, da odredi nadzor nad NPU, se globoka država trese in skuša vrniti udarce. Med drugim skuša Kanglerjev primer obravnavati v oddaji Tarča na nacionalni televiziji. A to je v končni fazi le posledica dejstva, da skuša globoka država zaščititi nezakonito delovanje NPU ter opuščanje dolžnih dejanj, nadzornike pa razglasiti kot tiste, ki posegajo v »neodvisnost« policije in sodišč. V tem primeru pa je zanimivo, da je v zgodbo vpleten tudi razvpiti odvetnik Miro Senica – spomnimo: njegova partnerka Katarina Kresal je bila nekoč notranja ministrica…

Dopis se nahaja TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine