16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

Globoka država še naprej aktivna v sodstvu: poglejte, kakšna kadrovska menjava se je zgodila v Mariboru!

Napovedi se uresničujejo: mariborski predsednik delovnega sodišča Stanko Omerzu, ki je bil obsojen zaradi zalezovanja sodelavke, se je lepo upokojil (pa bi ga morali vreči iz službe), njegovo mesto pa bo zasedel sodnik Urban Tručl, ki bo na mesto predsednika sodišča prinesel svojo osebno zgodbo in prtljago, kar pravosodnemu sistemu ne bi smelo biti v ponos, če ta v pravosodju obstaja. Tručl je bil pravzaprav kljub relativno kratkemu sodniškemu že začasni predsednik sodišča v času, ko je bil Omerzu v suspenzu, trenutno pa ima kot predvideni prestolonaslednik naziv podpredsednika sodišča.

 

Portal Nova24 je nedavno poročal, da je bila sporna že sama Tručlova zaposlitev in izvolitev na mesto sodnika. Na delovno sodišče je maja 2013 prišel iz položaja vodje pravne službe v Probanki, kjer je v kreditnih odborih sodeloval pri početju, ki se je končalo s propadom banke in 500 – milijonsko luknjo v bilanci. Tručl je bil osebni svetovalec takratne direktorice in solastnice Probanke Romane Pajenk, ki je banko spravila v likvidacijo, dolgove pa smo pokrili davkopalčevalci. Tručlu v postopkih na sodišču ni bilo treba nastopati kot obtožencu, kot priča pa se je zatekal h klasičnemu izgovoru “pešanja spomina”. In je delovalo, zgodilo se ni nič, ker imamo slovenski davkoplačevalci očitno neskončno potrpljenje in veselje do dolgoletnega odplačevanja tujih dolgov.

Seveda je bil Tručl na delovnem mestu v Probanki vključen tudi v kadrovske in pravne postopke zoper zaposlene. Kot piše Nova24, so bile Tručlu vrsto let delavske pravice motnja pri doseganju lastnih ciljev, kar bi bila v normalni državi nemogoča popotnica za nepristransko sojenje v delovnopravnih postopkih. Posebej nemogoča situacija bi bila v podobnih primerih, v kakršnih je bil udeležen še kot delodajalec in jih izgubil. Kandidat za sodnika torej ni mogel niti približno izpolnjevati pogoja nepristranskosti, še manj pa videza nepristranskosti, kar bi naj bil veljaven standard v Republiki Sloveniji. Ampak, kot smo že navajeni, naši standardi veljajo različno in pred zakonom so eni bolj, drugi pa manj enakopravni.

Tručl je imel pri svojem preskoku iz bančnega kriminala v pravosodni sistem prednost, ki je v Sloveniji ključna – družinsko povezavo. Ženo sodnico Violeto Tručl, zaposleno na Upravnem sodišču v Mariboru. Sicer ne katerokoli sodnico, ampak tisto sodnico, ki je bila skupaj z Vlasto Švagelj Gabrovec in Sonjo Kočevar, v letih 2016 in 2017, odgovorna za toliko kršitev človekovih pravic, kot vseh ostalih 800 slovenskih sodnikov skupaj, poroča že omenjeni portal. In seveda tudi kakšno prijateljsko, med drugimi sodnika Janeza Žirovnika, ki pa ga dobro poznamo v njegovi vlogi pri nezakonitem preganjanju Franca Kanglerja.

Tručl je veljal za najslabšega kandidata za vodenje mariborskega delovnega sodišča, vendar bo sodni svet očitno sledil navodilom globoke države in jutri naj bi Tručl tudi dobil zeleno luč, da postane predsednik mariborskega delovnega sodišča.

Ob tem naj dodamo, da so Stanku Omerzuju sodili zaradi zalezovanja nekdanje intimne partnerice. Obsojen je bil na šestmesečno pogojno kazen.

Stanko Omerzu (foto: arhiv Demokracije)

Zadnje novice

Sorodne vsebine