16 C
Ljubljana
petek, 6 avgusta, 2021

Globoka država krepi svoje sile v pravosodju: za novega člana Sodnega sveta predlagajo Jankovićevega človeka, odvetnika Andreja Razdriha!

Piše: Luka Perš

Razkrivamo vam zgodbo žvižgača, kjer hočejo sile globoke države nastaviti sebi prijazne kandidate za Sodni svet. V glavni vlogi se je znašel odvetnik Milana Kučana in član Foruma 21, nekdanji sodnik in odvetnik ter član Sodnega sveta Emil Zakonjšek. Prizadeval naj bi si, da bi predsednik države Borut Pahor predlagal za kandidata za sodni svet odvetnika Andreja Razdriha, tesno povezanega s poslovnim omrežjem ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Razdrih je med drugim tudi direktor Ljubljanskega maratona. Anonimko smo poslali nekaterim pravnim strokovnjakom, ki potrjujejo, da hočejo sile centrov moči tranzcijskega kapitala in političnega kroga Milana Kučana nastaviti kandidata za izvrševanje njihove umazane politike v slovenskem pravosodju. Poznavalcev to niti ne čudi, saj naj bi po pričevanju slovenske odvetniške scene  odvetniško zbornico obvladoval klan Odvetniške družbe Čeferin in malo manj poznane v slovenski javnosti Odvetniška pisarna Velkaverh, Štravs in Podgornik. Andrej Razdrih je enako po besedah odličnih poznavalcev slovenskega pravosodje tudi tesen prijatelj predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Mihe Kozinca.

V naše uredništvo smo prejeli pismo žvižgača o morebitnih novih članih Sodnega sveta. V opisu svojih nalog v Zakonu o sodnem svetu je zapisano, da imenujejo in razrešujejo sodnike, izbirajo kandidate za prosto sodniško mesto in predlagajo državnemu zboru kandidate za izvolitev v sodniško funkcijo. Sedanji predsednik neodvisnega državnega organa je dr. Erik Kerševan. V preteklosti smo že pisali o hudih strokovnih zdrsih izbire članov Sodnega sveta pri slovenskih kandidatih za sodnika na ESČP. V tokratni zgodbi pa nam žvižgač razkriva, kako hoče osebni odvetnik Milana Kučana, odvetnik Emil Zakonjšek v sodni svet spraviti člana Jankovićevega omrežja, odvetnika in direktorja prireditve Ljubljanski maraton Andreja Razdriha.

Žvižgač opisuje, da si sile globoke države prizadevajo dodatno okrepiti svojo moč v Sodnem svetu. Tako se je v zadnjih dveh tednih odvijala prava drama zaradi “branjenja vpliva globoke države za imenovanje sodnikov skozi sito sodnega sveta,” razkriva pismo. V prvem krogu postopka sta bila izbrana Urška Kežmah in Mitja Šeligoj. Panika v centrih moči je nastala, ker v prvem krogu ni bil izbran njihov podtaknjenec Razdrih. V drugem poskusu jim je tako uspelo, da je bila poleg Kežmahove izbran še Razdrih. Ali bo kandidatura člana Jankovićevega omrežja uspešna, je torej v rokah predsednika države Boruta Pahorja in predstavnikov ljudstva, ki bodo o Pahorjevem predlogu glasovali v državnem zboru. Po mnenju žvižgača gre za še eno rušenje pravne države, “zaupanje v neodvisno sodstvo padalo še nižje,” zapiše insajder.

Milan Kučan in Emil Zakonjšek. (Foto: STA)

Emil Zakonjšek kot sodnik obsodil osebo na osem mesecev zapora zaradi verbalnega delikta
Navedbe anonimke so preverili pri nekateri zelo dobrih poznavalcev političnih sil v slovenskem pravosodju. Tako sta oba, Emil Zakonjšek in Andrej Razdrih oba predstavnika trdega jedra t.i. starorežimskih odvetnikov.

Vlogo Zakonjška je v knjigi Kučanov klan obelodanil pokojni novinar Danilo Slivnik in ga predstavil kot najožjega člana tega klana, zadolženega za pravosodje. Zakonjšek ni med rešitvami, ampak je del dolgoletnih težav v slovenskem pravosodju. Časnik Reporter je tako odkril, da je bil Zakonjšek 15 let sodnik v letih 1977 do 1992. Leta 1981 je kot predsednik kazenskega senata temeljnega sodišča v Ljubljani obsodil človeka na osemmesečno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izhoda zaradi verbalnega delikta.

Zakonjškov tesni prijatelj je tudi nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Skupno vlogo sta oba odigrala pri odškodninskem sporu Janeza Janše proti državi zaradi spornega sodnega procesa Patria. Zakonjšek s svojim vplivom in položajem v Sodnem svetu lahko marsikomu prekriža sodniško kariero. Skupaj z Maslešo pa naj bi po mnenju naših poznavalcev brezobzirno lobirala ter na njih izvajala vse mogoče pritiske.

Nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša je eden tesnih članov pravosodnega omrežja Emila Zakonjška,

Emil Zakonjšek in Andrej Razdrih sta oba člana Kučanovega omrežja za področje pravosodja
Prav primer o odškodninski tožbi predsednika vlade Janeza Janše je Zakonjškov krog s pomočjo Masleše prenesel na sodišče, kjer sodijo “naši.” Primer bi se moral dogajati na Okrožnem tožilstvu v Celju, a centrom moči ni odgovarjalo izbrano sodišče, zato je Masleša z notranjimi pritiski na vrhovne sodnike dosegel, da se je zadeva preselila na Okrajno sodišče v Kranju. Vse to naj bi se je dogajalo na popolnoma nezakonit način, kot nam zagotavljajo naši pravni strokovnjaki. Vsak državljan si lahko ogleda vlogo Masleše v ponovnem predlogu za delegacijo, kjer so vidne vse sporne nepravilnosti Masleše.

V Kranju se je tako primer prenesel k Janji Roblek, nekdanji predsednici Društva sodnikov Slovenije, ki je po naših informacijah še ena zvesta članica Zakonjškovega pravnega omrežja. Zakonjšek se je v preteklosti že predstavil kot hišni odvetnik nekdanjega predsednika države Milana Kučana na zaslišanju pred eno izmed parlamentarnih komisij v letu 2007.

Andrej Razdrih in predsednik Odvetniške zbornice Miha Kozinc. (Foto: STA)

Med drugim je tudi zahteval suspenz nekdanjega sodnika, kmalu samostojnega odvetnika Zvjezdjana Radonjića. A ker ne prenese demokratičnega dialoga, naj bi v preteklosti Zakonjšek tudi vlagal disciplinske zadeve proti nekaterim sodnikom, ker so napisali članke za strokovne pravne revije.

Izbranec globoke države Andrej Razdrih velja za olikanega in prefinjenega odvetnika in ni znan po tem, da bi se posluževal agresivnih in brezobzirnih metod. Tesno naj bi bil tudi povezan z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, saj opravlja vlogo direktorja prireditve Ljubljanski maraton. Vendar bi izbira Razdriha za člana Sodnega sveta pomenila, da bi z imenovanjem posameznika iz Jankovićevega omrežja omajalo zaupanje javnosti v varovanje sodniške neodvisnosti. S tem bo imela kontrolo na pravosodjem v rokah tranzicijska levica.

Zadnje novice

Sorodne vsebine