20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Globoka država dela na polno: Tožilka Alenka Jesenko zavrgla kazensko ovadbo zoper sodnega izvedenca Franca Sabliča

Dr. Milko Novič, ki prestaja krivično kazen zapora zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, je 21. maja letos podal kazensko ovadbo zoper sodnega izvedenca Franca Sabliča. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pa je zdaj omenjeno kazensko ovadbo zavrglo. Pod odločitev se je podpisala okrožna državna tožilka Alenka Jesenko, ki je obrazložitev spisala na manj kot eni strani. Že samo ta podatek kaže na nonšalantnost tožilstva.

Jesenkova med drugim zapiše: »Iz tega je zaključiti, da ne drži trditev ovaditelja, da NFL ni bil akreditiran laboratorij za opravljanje analiz GSR delcev, saj v času opravljanja analiz GSR delcev le interna metoda NFL za analizo delčkov po streljanju še ni bila akreditirana. Glede na navedeno, torej, osumljenemu ni mogoče očitati, da je v svoji izpovedi karkoli lažnivega navajal in je bilo potrebno kazensko ovadbo zoper Franca Sabliča zavreči.« 

»Pa zastopi, če lahko?!« je bila prva reakcija dr. Milka Noviča na zavržbo.

Tožilstvo še pravi, da je bil NFL akreditiran leta 2010: »…mednarodno akreditacijo pa je pridobil leta 2010, akreditacijska listina LP 094 z dne 1. 7. 2010, kar za laboratorij pomeni, da mora v skladu s pridobljeno akreditacijo kot preizkuševalni laboratorij upoštevati mednarodni standard SIST N ISO/ICE 17025/2005 na vseh področjih svojega preizkušanja, torej tudi na področju preiskav sledi streljanja oziroma GSR-delcev, saj se akreditacijske priloge nanašajo le na interne metode preiskav.«

Kakšno mednarodno akreditacijo? »Ta odgovor je popolnoma nekredibilen. Tožilstvo se sklicuje, da je NFL leta 2010 dobil mednarodno akreditacijo, čeprav je edina akreditacijska hiša, ki velja za slovenske laboratorije, Slovenska akreditacija, in da je potrebno dodajati listine za posamezne metode. Pravzaprav se iz obrazložitve ne da ugotoviti, kaj točno so želeli povedati,« pove dr. Novič in doda, da se o samem vzorčenju GSR-delcev tožilstvo ni izreklo.
Iz tega je razvidno, da tožilka nima pojma o akreditaciji in se nam zastavlja vprašanje, kdo ji je sestavil dokument. Dejstvo pa je, da globoka država brani svoje do zadnjega diha.

Preberite tudi: 

Dr. Novič zaradi krivega pričanja kazensko ovadil sodnega izvedenca Sabliča

To morate prebrati: Sporni postopki v zadevi Novič

Ime česa je Alenka Jesenko?

Kot zanimivost spomnimo, da je Alenka Jesenko tista tožilka, ki je zavrgla kazensko ovadbo zoper Tadeja Hasičevića, ki je napadel in poškodoval avtorico tega prispevka na protestih Odbora 2014. Jesenkova je menila, da kazenski pregon ni potreben, saj je pri tem šlo za premajhno poškodbo, kar jim sporočil UKC.

Prav tako je Jesenkova zavrgla kazensko ovadbo zoper »Zakladnika Matijo«, ki je januarja 2015 na Facebooku objavil odkrito grožnjo novinarjem Reporterja in Demokracije z zapisom, da je bilo tisto v Parizu (šlo je za islamističen pokol v uredništvu pariškega tednika Charlie Hebdo) otroški vrtec v primerjavi s tem, kar se bo v prihodnjih tednih zgodilo nam, »janšističnim govnačem«, naj se kar pripravimo. Za novinarja Demokracije Gašperja Blažiča je celo zapisal, da ga bo lastnoročno nataknil na kol.

Kot je takrat zapisal novinarski kolega tednika Reporter, je bila utemeljitev Jesenkove porazna: po mnenju tožilke namreč grožnja ni bila resna in objektivno zmožna, da doseže ogroženost drugega. »Po mnenju tožilstva gre v konkretnem primeru za trenutni izraz nezadovoljstva posameznika, ki ne doseže grožnje v smislu kaznivega dejanja.«

»Ime česa je Alenka Jesenko. Ime velike tožilske sramote, za katero bomo poskrbeli, da ne bo ostala vidna samo znotraj naših meja,« je takrat še zapisal novinarski kolega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine