18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Globoka država dela! Ljubljanski okrožni sodniki niso podprli svojega kolega Zvjezdana Radonjića – sami trdijo, da pritiskov in ustrahovanj ni!

Sodniki kazenskega oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču so se danes odzvali na navedbe njihovega sodniškega kolega Zvjezdana Radonjića v nekaterih medijih v zvezi z domnevnimi pritiski na sodnike. V izjavi za javnost so zanikali, da bi jih bili deležni pri izvrševanju svoje sodniške funkcije. Ob tem tudi zavračajo, da bi bili ustrahovani, poroča STA.

 

Potem ko je Radonjić o pritiskih prejšnji teden pisal v pismu, objavljenem v časniku Demokracija in o tem govoril tudi v oddaji Ozadja na Planet TV, so njegove navedbe sodniki kazenskega oddelka, specializiranega oddelka za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in drugih podobnih kaznivih dejanj ter preiskovalnega oddelka na ljubljanskem okrožnem sodišču obravnavali na ponedeljkovem sestanku.

“Pri izvrševanju sodniške funkcije nismo deležni nobenih nedovoljenih pritiskov ali poskusov kakršnegakoli nedopustnega discipliniranja ali diskreditacij s strani vodstva sodišča, vodij oddelkov ali kogarkoli drugega,” so zapisali v izjavi za javnost.

Ob tem so odločno zavrnili tudi, da bi bili pri izvrševanju sodniške funkcije “prestrašeni, ustrahovani” ali da bi morali paziti, da se komu ne bi “zamerili”, ker bi to lahko vplivalo na njihova napredovanja ali ker bi bila od tega lahko odvisna njihova funkcija.

Radonjićeve izjave so sledile odločitvi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, da disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlaga uvedbo disciplinskega postopka proti njemu. Radonjiću zaradi ravnanja pri razglasitvi sodbe Milku Noviču očita več kršitev zakona o sodniški službi.

Ljubljanski okrožni sodnik se namreč v javni razglasitvi sodbe v zadevi Milko Novič, ki je bil aprila oproščen obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ni ukvarjal le s konkretno kazensko zadevo, temveč je veliko besed v obrazložitvi sodbe namenil domnevnim pritiskom nanj.

Da so Radonjićeve trditve o pritiskih brez podlage in posledica njegovega subjektivnega dojemanja, je ugotovil Sodni svet, pa tudi predsednik okrožnega sodišča Pogačnik je po pogovoru s sodnikom dejal, da pritiskov na Radonjića ni ugotovil.

Radonjićeve izjave je presojala tudi komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta ter ugotovila, da so neskladne s kodeksom sodniške etike. Po mnenju etične komisije njegove izjave niso imele podlage v objektivnih dejstvih in so presegle namen javne razglasitve sodbe.

Kakorkoli že, vse gre v smer diskreditacije Radonjića, očitno tudi z namenom, da se ga izrine iz sodniških vrst. Maščevanje globoke države je zelo očitno!

Zadnje novice

Sorodne vsebine