22.8 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Glavna zvezda ženske košarke ostala brez reprezentance. Razlog? “Neprimeren zapis” na družbenih omrežjih

Piše: C. R., STA

Selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Georgios Dikaiulakos se je odločil, da na junijskem domačem evropskem prvenstvu ne bo računal na Niko Barič zaradi neprimernega zapisa košarkašice na družbenih omrežjih. Selektor ima pri odločitvi popolno podporo vodstva Košarkarske zveze Slovenije (KZS), so sporočili z zveze.

“Pred dnevi smo na družbenih omrežjih lahko zasledili komentar članice naše ženske članske reprezentance. Ne želim ga ponavljati, a želim poudariti sledeče. Deljenje družbe in ekipe z govorjenjem o tujcih in domačih je lahko sila nevarno in nas spominja na neke druge, bolj temne čase zgodovine. Ob tem, da je večina članov naše reprezentance ‘tujcev’ v nekem drugem okolju, kjer se srčno trudijo svoji ekipi prinesti čim boljši rezultat,” je za KZS dejal selektor.

“In to velja tudi za osebo, ki je napisala ta sramotni komentar. V našem športu ni skrivnost, da je največja vrednost in osnova uspešnega delovanja spoštovanje med vsemi člani ekipe. A če ne spoštuješ svojih soigralk, trenerjev in ostalega štaba reprezentance, kar je bilo na žalost opazno tudi v zadnji reprezentančni akciji, ti hrbet hitro obrnejo tudi navijači,” je še povedal Dikaiulakos.

Grški strokovnjak je tako sprejel odločitev, da Nika Barič ni več članica slovenske ženske košarkarske reprezentance. “Reprezentanca ni v lasti nikogar. Je največ, kar ti šport lahko ponudi, in je nad vsemi nami. Ne moremo vedeti, ali bomo Sloveniji prinesli rezultate, ki jih od nas pričakujejo in si jih seveda tudi sami želimo. Vem in zagotavljam pa, da bomo ekipa, na katero bodo vsi v Sloveniji upravičeno ponosni. Ekipa, ki bo igrala prepoznavno igro, se borila in bo zvesta svojim načelom,” je še dejal selektor. Ta dodaja, da je izjemno ponosen in vesel, da dela s skupino igralk, ki so za ekipo ter slovenski dres pripravljene dati svoj maksimum.

“Vodstvo KZS in reprezentance je v zadnjih dneh opravilo veliko pogovorov na temo neprimernega zapisa, ki ga je na družbenih omrežjih objavila Barič. Gre za incident, ki ga preprosto ne moremo in ne smemo spregledati. Ter še posebej ne dovoliti, da bi takšno početje v slovenski košarki ali celo športu postalo nekaj normalnega in vsakdanjega. Selektor Dikaiulakos ima pri odločitvi, da Barič ne bo del slovenske izbrane vrste, popolno podporo KZS,” pa je dejal predsednik zveze Matej Erjavec.

Tako je odzive zbrala STA. O tem, kaj je zapisala Baričeva, seveda niti besede. Domnevno naj bi se zapis na FB na profilu, kjer zapisi niso javno dostopni, glasil: “Take trenerje ‘mamo ZNALCI pa tujce podpisujejo !!!!!!”. Zraven je prilepila fotografijo nekdanjega selektorja Damirja Grgiča s številnimi odličji. Očitno je to objavo nekdo opazil, naredil posnetek zaslona in jo poslal na Košarkarsko zvezo Slovenije, čemur je sledil ukrep – izključitev iz reprezentance.

Vendar pa vsi novinarji vendarle niso zadovoljni s pojasnili s košarkarske zveze. Takole je na facebooku zapisal Denis Oštir: “E, moji dragi funkcionarji na KZS, tole je pa en drek v ventilator. Vodenje zveze ali kluba je predvsem ali zgolj ukvarjanje z egi posameznikov, ki zvezo, klub ali repko sestavljajo. Zagotovo pa ni uveljavljanje svojega. Posebej ne, če gre za nekaj tako nepomembnega, kot je zapis na zaprtem profilu družbenih omrežij, ki je posredno kritičen do vašega izbora selektorja. Od vas bi pričakoval, da skušate zgladiti nesoglasja ali v najbolj ekstremnem primeru stopite na stran igralke, ne pa selektorja, ki doslej z izjemo tele egotrip eskapade, še ni dosegel kakšnega resnega rezultata. Tule vam bo hrbet obrnila tudi javmost. Tista, na krilih katere bi lahko tale res dobra generacija košarkaric (ki jo v jeseni svoje kariere skupaj drži prav Nika Barič) na domačem prvenstvu končno posegla po mestih, ki si jih zasluži. Imate še čas, da tole zgladite. Sicer se vam lahko obeta tudi upor v slačilnici. Če bi družbena omrežja spremljali redno in ne zgolj takrat, ko vam nekdo pošlje zaslonski posnetek, s katerim vas želi sprovocirat, bi mnogo bolje razumeli notranjo dinamiko delovanja te ekipe. Vaše moške ege dajte na hladno in se problemu posvetite s prave strani. Navijači si to zaslužimo.”

Dovolj za modre? Morda.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine