19.6 C
Ljubljana
torek, 6 junija, 2023

Glas ljudstva vendarle na forumu predsednice na temo zdravstva; je šlo za usklajen manever?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

V ponedeljek popoldan je odjeknila novica o tem, kako naj bi v iniciativi Glas ljudstva, kjer sta vidnejša predstavnika Jaša Jenull in Dušan Keber, vladalo razočaranje nad odločitvijo predsednice republike Nataše Pirc Musar, ker niso bili deležni vabila na njen forum, kjer se bo danes razpravljalo o zdravstveni problematiki. Jenull je izpostavil kritično, da “imajo v iniciativi občutek, da vlada, Državni zbor RS, zdaj pa tudi Pirc Musarjeva, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob”. A zanimivo ni trajalo kaj dolgo, da so se na očitke odzvali v uradu predsednice in prek STA sporočili, da bodo lahko razpravljali tudi v Glasu ljudstva.

Na Brdu pri Kranju bo danes potekal prvi predsedniški forum na temo zdravstva, kjer bodo v razpravi o aktualnih zdravstvenih tematikah poleg zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana sodelovali tudi priznani zdravstveni strokovnjaki, strokovnjaki s področja politike, šlo pa ne bo niti brez predstavnikov civilne družbe. “Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta,” je izpostavil Jaša Jenull.

Iz urada predsednice zanikali očitke Glasa ljudstva
Jenull je priznal, da so bili na forum povabljeni tudi določeni člani iniciative, a zgolj kot poslušalci, kar se mu glede na resnost situacije ni zdelo pravilno. Na novinarski konferenci se je v znak kritike oglasil tudi Dušan Keber, ki je poudaril, da se je, ko je izvedel, da je vabljen le kot gost, odločil, da ga na dogodek ne bo. Čez dobre tri ure so se prek STA oglasili v uradu predsednice, kjer so zanikali trditve iniciative Glas ljudstva, da na forum niso vabljeni in da ne bodo mogli razpravljati. “Na forum je vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih,” so ob tem dodali.

Iz urada predsednice so sporočili, da so med vabljenimi predstavniki iniciative Glas ljudstva Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki se je sicer že predhodno opravičila. “Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema,” so še izpostavili. Ker običajno ni tako, da bi se okrcani le v nekaj urah odzval, je marsikdo pomislil, da je šlo morda tukaj za kakšno uigrano akcijo, da se navzven pokaže, da ima vladajoča oblast posluh za tako imenovano civilno družbo.

Kakorkoli, glede na to, da se bo na forumu razpravljalo o zdravstveni problematiki, tam pa bodo primerno temu prisotni zdravstveni strokovnjaki, se človek upravičeno vpraša, s kakšnim prispevkom bi vendarle lahko postregla iniciativa, katere vidni predstavnik velja za frontmana protivladnih protestov v času prejšnje vlade. Jenull trdi, da naj bi se v iniciativi v “preteklih mesecih izkazali kot eden najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva”. Marsikdo se sicer obrega tudi ob Kebra, ki ga označujejo kot enega izmed grobarjev slovenskega zdravstva. V času epidemije mu je celo skupina zdravnikov v zvezi z njegovimi komentarji o delovanju zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja v domovih za starejše očitala pritlehni senzacionalizem in zlorabo zdravniškega znanja. Kebra so ob tem opisali kot osebo, ki je bil vedno najprej politik in se boril za oblast in ohranitev privilegijev. Dejstvo je, da Kebra štejemo med arhitekte trenutnega zdravstvenega sistema, ki več kot očitno ne deluje. Nekdanji zdravstveni minister zdravnike obtožuje popoldanskega dela pri zasebnikih in dvoživkarstva, čeprav je sam počel ravno to. Z izgovorom boja za pravice pacientov se skupaj s svojimi somišljeniki bori za to, da bi bil centralno-planski državni sistem še bolj centraliziran in čim bolj “očiščen”, ko gre za zasebne ponudnike zdravstvenih storitev. Vse to, čeprav je jasno, da tisti zdravstveni sistemi, ki na svetu delujejo najbolje, inkorporirajo prav vse ponudnike zdravstvenih storitev, ki so na voljo, torej tako državne kot tudi zasebne.

Predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull (Vir: STA)

Kot kaže, bodo v Glasu ljudstva vendarle dobili priložnost, da sodelujejo na tokratnem predsedniškem forumu in z javnostjo delijo svoje ukrepe in rešitve na področju zdravstva, a glede na to, da nas je “keberjanska” vizija zdravstva med drugim vodila v predolge čakalne vrste, se poraja vprašanje o smiselnosti njihove udeležbe na forumu. A kot kaže, brez Kovačevih in Jenullovih pri tej vladi ne gre, pa naj si gre za to ali ono vprašanje, ponujajo namreč odgovor na vse.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine