-4.4 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Gasilci tudi po sestanku z obrambnim ministrom ostajajo pri napovedi protestnega shoda

Piše: C. R., STA

V sindikatu poklicnega gasilstva tudi po današnjem srečanju z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem ostajajo pri napovedi protestnega shoda pred poslopjem vlade 16. februarja. Kot je za STA dejal generalni sekretar sindikata David Švarc, zgolj na obljube, da se bo odpravljajo plačna nesorazmerja, ne morejo več pristajati.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je vlado in ministrstvo za obrambo pred dvema tednoma pozval k dogovoru o dvigu plač poklicnim gasilcem. Zahtevajo osem plačnih razredov. Pri tem so pojasnili, da so jih k temu spodbudili parcialni dvigi posameznim skupinam, čeprav je vlada zagotavljala, da do teh ne bo prihajalo.
Vladni strani so kot rok za dogovor določili petek, 27. januar. V nasprotnem primeru so napovedali stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. Po Švarčevih besedah pa se jim je zdelo korektno, da še prej svoje zahteve predstavijo resornemu ministru in še enkrat pozovejo k izpolnitvi zahtev.
Današnjega srečanja z ministrom so se udeležili predsedniki sindikatov vseh poklicnih gasilskih enot. Kot je povedal Švarc, jim je minister danes pojasnil, da sicer razume njihove zahteve, a ministrstvo ni tisto, ki bi jim lahko dvignilo plače, pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij pa bodo potekala skupaj s pogajanji o prenovi plačnega sistema javnega sektorja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine