14.5 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

(GALERIJA) Na Taboru Slovencev po svetu so spregovorili mladi izseljenci, ki so se vrnili v Slovenijo

Izseljensko društvo Slovenija v svetu je danes v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pripravila 25. Tabor Slovencev po svetu z okroglo mizo, na kateri so sodelovali mladi, ki so se v zadnjih letih iz izseljenstva preselili v Slovenijo. Program je popestril slovenski pevski zbor iz argentinskega mesta Mendoza, predstavili pa so se tudi letošnji slovenski maturanti iz Argentine.

Društvo Slovenija v svetu je lani praznovalo 25. letnico obstoja, letos pa so izvedli že 25. tabor, ki se je začel ob 9. uri z mašo, ki jo je vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sodelovali pa so tudi izseljenski duhovniki.

Sledila je že omenjena okrogla miza z naslovom Cilj – Slovenija, na kateri so sodelovali mladi izseljenci iz ZDA, Argentine in Francije, ki so se pred nedavnim preselili v Slovenijo, med njimi mladi nogometaš Andrej Vombergar iz Argentine, Nada Zorn iz Francije, Jelka Kodre iz ZDA in Ali Lenarčič iz Argentine.

Za takšno temo okrogle mize so se odločili zato, ker se v zadnjem desetletju pospešeno srečujemo z množičnim izseljevanjem mladih in izobraženih Slovencev, zato želijo v društvu predstaviti mlade, ki so se vrnili v Slovenijo in so pričevalci slovenstva po svetu. V Slovenijo so prišli z univerzitetno izobrazbo in s koristnimi izkušnjami v svetu.

Tokratni tabor je popestril nastop slovenskih maturantov iz Argentine in slovenskega pevskega zbora iz argentinske Mendoze, ki je prvič nastopil že leta 1948. Slovenski pevski zbor iz Mendoze je zbor z najdaljšo tradicijo neprekinjenega delovanja v tem mestu. Od leta 2000 je njegov umetniški vodja Diego Bosquet.

Pobuda za ustanovitev Izseljenskega društva Slovenija v svetu je prišla od potomcev slovenskih izseljencev v Argentini, ki so se ob osamosvojitvi preselili v Slovenijo. Ustanovljeno je bilo leta 1991, da bi povezovalo vse Slovence z matično domovino.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine