0.3 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023

Francoska levica je na robu propada. Razlog? Podpora Hamasu!

Piše: Gašper Blažič

Če je marsikje po Evropi levica okrepila svoje delovanje, pa ima očitno precejšnje težave v Franciji, kjer se ji njen dosedanji zaveznik predsednik Emmauel Macron vse bolj izmika. A to še ni vse: zavezništvo štirih francoskih levičarskih strank poka po šivih, pri čemer je svoje dodal tudi odnos do izraelsko-palestinskega  vprašanja.

Kot poročajo nekateri mediji, je zavezništvo francoske levice, v katerega so se lani pred volitvami združile štiri stranke, tik pred propadom. Sodelovanje so prekinili socialisti, po dlje časa tlečih napetostih pa kot razlog navedli konfliktnost Nepokorne Francije Jean-Luca Melenchona. Sodu naj bi izbilo dno njihovo zavračanje označitve napada Hamasa kot terorističnega. Zavezništvo Nupes so socialisti, zeleni, komunisti in skrajno leva Nepokorna Francija oblikovali pred letom in pol, da bi okrepili svoje možnosti na takrat bližajočih volitvah. Trenutno so največja opozicijska skupina v parlamentu, v katerem sicer tudi stranka predsednika Emmanuela Macrona nima absolutne večine. Že kmalu so se v skupini začele kazati razpoke, med drugi zaradi priznanja nasilja v družini Melenchonovega tesnega sodelavca, pa tudi glede strategije nasprotovanja pokojninski reformi, vojne v Ukrajini in nasilnih protestov to poletje, je poročala STA.

Način delovanja Nepokorne Francije – sicer največje leve stranke s 74 poslanci – je z njenim brezkompromisnim nasprotovanjem Macronovi vladi in včasih spornimi potezami med partnericami po poročanju francoske tiskovne agencije AFP večkrat zbujal nelagodje. Z eno nogo so bili kot prvi zunaj zavezništva komunisti, ki so v nedeljo izglasovali resolucijo z ugotovitvijo, da je skupina v slepi ulici, in pozivom k novemu tipu zavezništva na levici. Nekateri znotraj socialistov in zelenih so se trudili skupino ohraniti pri življenju, češ da levica brez enotnosti nima možnosti za uspeh. A za nove napetosti je sedaj poskrbelo na novo vzplamtelo nasilje na Bližnjem vzhodu, saj so tako Melenchon kot njegov ožji krog zavračali označitev napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael kot terorističnega.

V sredo zjutraj so socialisti – nekoč ena od dveh glavnih strank v Franciji – sporočili, da so izglasovali prekinitev sodelovanja. Nepokorno Francijo so obtožili, da “nenehno neti konflikte”. Prvi mož socialistov Olivier Faure naj bi vodstvu stranke dejal, da je bil Melenchon nekoč “sila, ki je poenotila, danes pa je postal ovira”. Pozval je k radikalnim spremembam pri načinu združevanja na levici. Da je nujno začasno ustaviti sodelovanje z Nepokorno Francijo, “dokler bistveno ne razčistijo svojih osnovnih vrednot”, je že dejal tudi vidni član Zelenih, Yannick Jadot.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine